Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου "Διονύσιος Σολωμός" για το άνοιγμα των σχολείων

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ

 Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ                                                                                        

  «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ»

 Ν. Κολυβά 136             ΤΗΛ 2695028854                                                                                                                                                      e-mail : solomosd1@gmail.com                                                                                              

                       Ζάκυνθος  05/02/2022

 

 

Αρ. πρωτ: 18 

Προς: ΜΜΕ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μεγάλη ανησυχία εκφράζει η εκπαιδευτική κοινότητα για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Γενάρη, με μια ελαφρά επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και αύξηση των διαγνωστικών τεστ εκ μέρους της πολιτείας και χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία πλέον έχει κάνει επέλαση με τη μετάλλαξη Όμικρον στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές θα κληθούν να συνωστισθούν σε ακατάλληλες αίθουσες των 27-28 μαθητών, χωρίς συστήματα εξαερισμού, με εκατοντάδες  συναδέλφους να απουσιάζουν λόγω νόσησης και καμία πρόβλεψη να έχει γίνει επ’αυτού για την αναπλήρωσή τους, καθότι ο αριθμός των προσλήψεων εκπαιδευτικών ήταν και είναι πάντα μικρότερος των λειτουργικών αναγκών.

Πλέον τούτου, το βάρος της ατομικής ευθύνης των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών γίνεται αβάσταχτο, καθώς καλούνται να διενεργήσουν - έως και τέσσερα rapid τεστ την εβδομάδα απομυζώντας τον πενιχρό μισθό τους.

Η παράταση των διακοπών  για μία ακόμα εβδομάδα θα έδινε μια ανάσα, αλλά προφανώς όχι τη λύση του προβλήματος. Τέτοια μαζικά και μεγάλης διάρκειας φαινόμενα, όπως η πανδημία, μόνο με ριζικές αλλαγές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Υποστηρίζοντας πάντα ότι τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν στο σχολικό τους περιβάλλον και η δια ζώσης διδασκαλία να συνεχιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, ζητούμε:

·                     Να μειωθεί δραστικά το μέτρο των 50%+1 κρουσμάτων σε κάθε τμήμα, που απαιτείται για να κλείσει ένα τμήμα.

·                     Δωρεάν υγειονομικό έλεγχο όλων των μελών της σχολικής κοινότητας            (εκπαιδευτικών και μαθητών), με δαπάνες της Πολιτείας για τη διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, τόσο rapid, όσο και μοριακών, όπου κρίνεται απαραίτητο.

·                     Δωρεάν μάσκες προστασίας KN95 για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικών και μαθητών), με δαπάνες της Πολιτείας.

·                     Μείωση του αριθμού των μαθητών, με ανώτατο όριο 15 άτομα, ανά τάξη.

·                     Διπλό κυλιόμενο ωράριο με πιθανή μείωση της διδακτικής ώρας σε δύο βάρδιες.

·                     Νέες και άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών για τις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας και για όσο αυτή κρατήσει (ενδεχομένης της περίπτωσης ασθένειας  - απουσίας εκπαιδευτικών).

·                     Εξοπλισμός άμεσα όλων των σχολικών αιθουσών με συστήματα εξαερισμού.

·                     Εξοπλισμός άμεσα όλων των εκπαιδευτικών μονάδων με κατάλληλο σύγχρονο εξοπλισμό για τηλεκπαίδευση (σε ενδεχόμενο κλείσιμο τμήματος – τμημάτων).

·                     Άμεση και με συνοπτικές διαδικασίες πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για την καθαριότητα  των σχολικών μονάδων.

·                     Ειδική προστασία και πρόβλεψη για τις ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών, εκπαιδευτικών γονέων μαθητών αυξημένου κινδύνου (ΑΜΕΑ, ευπαθείς ομάδες, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις).   

·                     Επιστημονική ενημέρωση με βίντεο στην τηλεόραση - για τη σωστή δειγματοληψία των self test, με πρακτικές προτάσεις απολύμανσης χώρου, διαχείρισης ελαφρά αρρώστου στο σπίτι, ενημερωτικά φυλλάδια και ενίσχυση της καμπάνιας του εμβολιασμού.

 

 

 

ΤΟ Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου