Ενημερωτικά 2014-2015


Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

8o Ενημερωτικό Σημείωμα Νοεμβρίου


Συνάδελφοι/ισσες,
σας στέλνουμε την ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ  ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ, που συνέταξε το Δ.Σ. του συλλόγου μας, και  παρακαλούμε να την τυπώσετε σε όσα αντίγραφα χρειάζεται και να την διακινήσετε  στους γονείς της σχολικής σας μονάδας, με δική σας ευθύνη. Στους δύσκολους καιρούς της εκπαίδευσης που διανύουμε , οι γονείς των μαθητών μας πρέπει να είναι ενήμεροι για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και να μπορούν να σταθούν σύμμαχοι και συμπαραστάτες μας στον αγώνα για την προάσπιση των κοινωνικών αγαθών  και του δικαιώματος όλων σε δημόσια και δωρεάν παιδεία!
Αντίγραφα της επιστολής αυτής θα υπάρχουν και στη σημερινή ΈΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  του Συλλόγου μας , όπου η παρουσία όλων σας και ιδιαιτέρως των Διευθυντών και Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων για το θέμα της αξιολόγησης, κρίνεται απολύτως απαραίτητη!
Παρακάτω ακολουθεί ανακοίνωση του Δ.Σ.  ύστερα από το από 21/11/2014 κείμενο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ.
                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ
                    ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ  ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας , ύστερα από την ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών , η οποία ακολούθησε το από 21/11/2014    7ο Ενημερωτικό Έγγραφο του Συλλόγου
                                                    ΔΗΛΩΝΕΙ
ότι η Δ.Ο.Ε της οποίας μέλος είναι ο Σύλλογος μας , συμμετέχει στην απεργία της  27ης Νοέμβρη που έχουν προκηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και η  Γ.Σ.Ε..Ε.,
ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας στις 19/11 συζήτησε τη συμμετοχή  στην Απεργία και τρόπους δράσης , χωρίς να λάβει απόφαση με τυπική απαρτία,-εφόσον αυτή δεν υπήρχε- , δεν  τέθηκε όμως σχετικό θέμα  για τη Συνέλευση της 24ης Νοέμβρη ,η οποία προτάθηκε   για το θέμα της αξιολόγησης, και δη των διευθυντών, ο δε όρος «απόφαση» στο σχετικό έγγραφο του Συλλόγου είχε την έννοια της άτυπης συμφωνίας των παρόντων
ότι  επίσης, ο Σύλλογός μας δια του Δ.Σ. έχει πάρει απόφαση ,κατά πλειοψηφία, να συμμετέχει σε δράσεις του Συντονιστικού των Σωματείων και Συλλόγων των Εργαζομένων Ζακύνθου και ως εκ τούτου συντάσσεται με την απόφαση του Συντονιστικού των Σωματείων σχετικά με την απεργία της 27 Νοέμβρη , 
για συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. στην Περιφέρεια και
                                       βάσει όλων των παραπάνω
                                                    ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ
κάθε διασπαστική ενέργεια, που σκοπό έχει να προσβάλλει την αρμονική λειτουργία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και την άριστη συνεργασία των μελών του.

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

7o Ενημερωτικό Σημείωμα ΝοεμβρίουΑ)  Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης Συλλόγου 
Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας που πραγματοποιήθηκε τη περασμένη Τετάρτη αποφάσισε:
1)                                        ΚΑΛΕΣΜΑ
ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΩΝ          ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ  
        καθώς και ΟΛΩΝ των ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ   σε
           ΝΕΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
                    Τη  ΔΕΥΤΕΡΑ   24  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στις 18:30
       στο 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,
προκειμένου να υϊοθετηθεί μια ΕΝΙΑΙΑ και ΚΟΙΝΗ ΣΤΑΣΗ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ στο ΘΕΜΑ Της ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.
Συναδέλφισσα, Συνάδελφε , Διευθυντή/τρια και Προϊστάμενε /η, ο εκπαιδευτικός Χώρος πανελλαδικά κινητοποιείται για να σταματήσει την εφαρμογή του εξευτελιστικού προεδρικού διατάγματος της αξιολόγησης. Να μην σταθεί κανείς απέναντι στις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου!
ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ Της ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ Της ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ Μας ΕΥΘΥΝΗΣ!
ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΙΣΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ενάντια στη Αξιολόγηση ξεκίνησε να υπογράφεται στη Γενική Συνέλευση και θα βρίσκεται στα γραφεία του Συλλόγου καθ’όλη την επόμενη εβδομάδα για υπογραφές.
Η συγκέντρωση υπογραφών μπορεί να γίνει και με αποστολή e-mail   στο Σύλλογο ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:axiologisi.stop@gmail.com και  secretariat@doe.gr  , για τη δημόσια λίστα υπογραφών « Δεν αξιολογώ-Δεν αξιολογούμαι».
2)ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ Της 27 ΝΟΕΜΒΡΗ
  • ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για τη συνεχή υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας
  • ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ  γονείς και πολίτες για τα προβλήματα της εκπαίδευσης , διακινώντας   τη σχετική ανακοίνωση που θα εκδοθεί από το Σύλλογο την προσεχή Δευτέρα .
  • ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ  όλα τα σχολεία του Συλλόγου μας.
  • ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ και ΕΝΩΝΟΥΜΕ τη ΦΩΝΗ μας με τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Της ΖΑΚΥΝΘΟΥ στη
                    ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ που οργανώνεται
την ΠΕΜΠΤΗ     27 ΝΟΕΜΒΡΗ 10:30πμ στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ!

Β)  Ομάδες Πολιτισμού
 Η Ομάδα Χορού  από  την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014 θα πραγματοποιεί τα μαθήματά της στο 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.( ώρα 18:00-19:30)

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

6o Ενημερωτικό Σημείωμα Νοεμβρίου1ο Θέμα: Έκτακτη Γενική Συνέλευση
Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι,
σας καλούμε στην
Έκτακτη Γενική Συνέλευση
την ΤΕΤΑΡΤΗ 19  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στις 19:00
στο 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,
 όπου  θα συζητηθούν  τα παρακάτω θέματα της Ημερήσιας Διάταξης:
1)      Εξελίξεις σχετικά με τις διαδικασίες της ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ και συγκεκριμένες προτάσεις για την υλοποίηση της απόφασης της Δ.Ο.Ε. για απεργία-αποχή, θέμα για το οποίο σχετικές διευκρινίσεις περιέχονται στο πρόσφατο έγγραφο της Δ.Ο.Ε. που επισυνάπτουμε.
2)       Απόφαση για συμμετοχή στη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ που έχουν προκηρύξει για τις 27 ΝΟΕΜΒΡΗ, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, λίγο πριν η κυβέρνηση προωθήσει στη Βουλή τα νέα εξοντωτικά μέτρα τα οποία ετοιμάζει σε βάρος των εργαζομένων, όπως το «μισθολόγιο πείνας», την πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και την κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
3)       Προετοιμασία Συνέλευσης και Εκλογών για τη Διοικούσα Επιτροπή του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Επειδή το θέμα είναι επείγον ,ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ τα μέλη του Ταμείου Αλληλοβοήθειας  να παρευρεθούν στη Συνέλευση και να δηλώσουν και υποψηφιότητες για την Τριμελή Διοικούσα Επιτροπή , προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Ταμείου.

2ο Θέμα: Ομάδες Πολιτισμού

Ξεκίνησαν τις συναντήσεις τους οι τρεις πρώτες Ομάδες Πολιτισμού του Συλλόγου μας και συγκεκριμένα οι ομάδες Χορού, Χορωδίας και Φιλαναγνωσίας.
Η Ομάδα Χορού θα συνεχίσει τα μαθήματα για ένα μόνο μήνα στο Γυμνάσιο Βανάτου και κατόπιν θα μεταφερθεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο .
Επίσης, η Ομάδα Φιλαναγνωσίας θα έχει τη δεύτερη συνάντησή της με θέμα: Εργαστήρι Μυθολογίας, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου στην Ξενοπούλειο Βιβλιοθήκη.
      Η Ομάδα Χορωδίας τέλος, προετοιμάζεται με ιδιαίτερη ευλάβεια για προγραμματισμένη
     Χριστουγεννιάτικη Συναυλία. Ευχόμαστε σε όλους, καλή συνέχεια!
      Για τις υπόλοιπες ομάδες περιμένουμε ακόμα συμμετοχές για να ξεκινήσουν.
3ο Θέμα: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ» ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
            ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Προωθούν την τσάμπα εργασία, αντικαθιστούν τη μόνιμη σταθερή δουλειά, πρώτα με ελαστικές σχέσεις εργασίας και τώρα με απλήρωτη εργασία, ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους στη λειτουργία των σχολείων
Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΕΙΝΑΙ ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΚΛΑΒΙΑ
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Το ΔΣ  του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου καταγγέλλει τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για κάλυψη των χιλιάδων κενών στα σχολεία από "εθελοντές"-άνεργους συναδέλφους μας, και θεωρεί ότι αποτελούν πρόκληση και εμπαιγμό, ενώ, ταυτόχρονα, ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους στη λειτουργία των σχολείων.
            Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού τσάκισαν τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (κι ετοιμάζονται να τους πάνε ακόμα παρακάτω), αφού άφησαν τα σχολεία με χιλιάδες κενά, αφού καθιέρωσαν κάθε είδος άθλιας και κακοπληρωμένης, ελαστικής εργασίας στο σχολείο (5μηνα, μπλοκάκι, ΑΜΩ κλπ...), τώρα προχωρούν κι ένα βήμα παραπέρα:
            Σχεδιάζουν την τσάμπα εργασία αρχικά στα σχολεία και στην πορεία σε όλο το Δημόσιο, με το μανδύα του "εθελοντισμού". Θέλουν εργαζόμενους-δούλους του 21ου αιώνα!
            Την ίδια στιγμή, δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος, ώστε να παρεμβαίνουν με τη μάσκα του "εθελοντή" και να περνούν την πόρτα του σχολείου τα κάθε λογής επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα.
            Αν καλυφθούν κενά "εθελοντικά" με απλήρωτους-άνεργους συναδέλφους μας, τότε ποιος αποκλείει στο μέλλον αυτό να το κάνει και μία εταιρεία, ένας Δήμος, η Εκκλησία κ.α., που θα "προμηθεύουν" με εκπαιδευτικούς τα σχολεία και θα καθορίζουν τις σχολικές δραστηριότητες;
Οι δηλώσεις Λοβέρδου πρέπει να σημάνουν ξεσηκωμό. Επιβεβαιώνεται ότι κυβέρνηση και Ε.Ε. είναι αδίστακτοι, ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο. Πρέπει να δοθεί άμεση, αγωνιστική απάντηση.
            Καλούμε τους άνεργους-αδιόριστους συναδέλφους μας να μην "τσιμπήσουν". Αυτοί που τάζουν μόρια για διορισμό, είναι οι ίδιοι που πετσόκοψαν τους διορισμούς, που άφησαν τα σχολεία με χιλιάδες κενά. Είναι οι ίδιοι που έβαλαν φίλτρα και πρόσθετα εμπόδια, όπως ο ΑΣΕΠ, για να αποσυνδέσουν το πτυχίο από το επάγγελμα. Είναι οι ίδιοι που καθιέρωσαν την προϋπηρεσία και το κυνήγι των μορίων σε όλη την Ελλάδα, σαν προϋπόθεση για το διορισμό. Και αφού το έκαναν, σταμάτησαν για χρόνια να προσμετρούν την προϋπηρεσία. Είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να μας διαιρέσουν (30μηνιτες, 24μηνιτες, μόνιμοι, αναπληρωτές, άνεργοι). Πρόκειται για μέτρα που στην πλειοψηφία τους πάρθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των Ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, που αποδέχονται τόσο τον ΑΣΕΠ, όσο και το διορισμό με προϋπόθεση την προϋπηρεσία, δηλαδή αποδέχτηκαν και αποδέχονται τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
            Καμία συζήτηση για δήθεν εθελοντισμό και τσάμπα εργασία. Λύση υπάρχει!
Να γίνουμε εμείς, διορισμένοι και άνεργοι, μόνιμοι κι ελαστικά εργαζόμενοι, εθελοντές στον αγώνα για μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης.
Η καλύτερη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η μαζική, καθολική συμμετοχή στην Πανελλαδική-Πανεργατική Απεργία.
Να νεκρώσουν τα πάντα, να μην ανοίξει ούτε ένα σχολείο!

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

4o Ενημερωτικό Σημείωμα ΟκτωβρίουΘΕΜΑ 1ο: ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
σας γνωστοποιούμε το πρόγραμμα των ομάδων Πολιτισμού, ύστερα από τις προτάσεις των υπεύθυνων συναδέλφων -εκπαιδευτικών, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:
Ομάδα
Ημέρα
     Ώρα             Χώρος
Υπεύθυνοι
Χορωδίας
Δευτέρα
   19.00 - 20.00    (3ο Δ.Σ)
Μιχάλης Τσαούσης
Χορού
      Τρίτη
 18:00-19:30      (6ο Δ.Σ. ή
                   Δ.Σ. Κάμπου ) 
Νίκος Αρβανιτάκης
Φιλαναγνωσίας
1η Τετάρτη κάθε μήνα
         18:00-20:00 (Ξενοπούλειος Παιδική Βιβλιοθήκη)
Κατσαϊτου Άντα
Λέσχη Ανάγνωσης Ζακύνθου
   Δευτέρα
17:00-19:00  (Γραφεία
                     Συλλόγου)
Μπηλιώνη Μαρία
Σκακιού
      Τρίτη
          ή
     Πέμπτη
  ή Παρασκευή
21:00-22:00
18:15-19:15
(Γραφεία Συλλόγου)
Σαραντίδης Ηλίας
Πήλικας Σταύρος
Φυσιολατρών – Δρομέων Υγείας
    Κυριακή               
Νίκος Φαραός
Για τη λειτουργία των ομάδων « Φιλαναγνωσίας»-« Λέσχης Ανάγνωσης Ζακύνθου» και « Σκακιού» ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ προηγουμένως ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ. Για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή από τη Δευτέρα 3/11 /2014 έως την Παρασκευή 7/ 11 /2014, επικοινωνώντας με τη Γραμματέα του Συλλόγου, Αντωνοπούλου Τασία  στο τηλέφωνο: 6944655704 ή στα γραφεία του Συλλόγου, Δευ-Τετ-Πεμ  7-8:30μμ.
Οι υπόλοιπες τρείς ομάδες ξεκινάνε κανονικά στις ημέρες και ώρες που αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα. Για την ομάδα φυσιολατρών , η συνάντηση στα γραφεία του Συλλόγου είναι απλά ενημερωτική.
Ομάδα
Ημέρα
Ώρα
Υπεύθυνος
Χώρος
Χορωδία
Δευτέρα 3/11
19.00 - 20.00
Μιχάλης Τσαούσης
2ο Δημοτικό
             Χορού
Τρίτη 11/11
18:00-19:30
Νίκος Αρβανιτάκης
6ο Δημοτικό ή Κάμπου
Φυσιολατρών – Δρομέων Υγείας
Πέμπτη 6/11
19:30
Νίκος Φαραός
Γραφεία Συλλόγου
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους – υπεύθυνους των ομάδων πολιτισμού, οι οποίοι με  τόση προθυμία ανταποκρίθηκαν και φέτος στο κάλεσμά μας.
Ευχόμαστε  οι υπόλοιποι συνάδελφοι με τη συμμετοχή τους να αγκαλιάσουν την προσπάθεια του Συλλόγου.
ΘΕΜΑ 2ο: ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Συνεχίζουμε την απεργία-αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων δεν προχωρούν στην υλοποίηση των σχεδίων δράσης και με απόφασή τους ζητούν να μην αναρτηθούν οι ετήσιοι προγραμματισμοί και τα σχέδια δράσης στο παρατηρητήριο. ΣΥΜΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ τους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ όλης της Ελλάδας. ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για την κατάργηση του Π.Δ. για την αξιολόγηση-χειραγώγηση.  


  3ο  Ενημερωτικό Σημείωμα Οκτωβρίου     

Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΑ Προς Διευθυντές , Συλλόγους Διδασκόντων και Εκπαιδευτικούς

                     
Το  Δ.Σ. του Συλλόγου μας , ύστερα από την απόφαση της Δ.Ο.Ε., που ανακοινώθηκε με εξώδικο στο ΥΠΑΙΘ στις 25/9/2014, για απεργία –αποχή από όλες τις διαδικασίες της αυτοαξιολόγησης εκπαιδευτικών μονάδων και ατομικής αξιολόγησης εκπαιδευτικών και λαμβάνοντας υπόψη: α) τις προτάσεις των μελών του Συλλόγου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 2ας Οκτωβρίου, β)  τις αποφάσεις των Συλλόγων δασκάλων όλης της χώρας , όπως κατατέθηκαν στην Ολομέλεια των  Προέδρων στην Αθήνα  στις 6 Οκτωβρίου και  γ) την ενυπόγραφη  άρνηση του 95% των μελών του Συλλόγου μας να συμμετάσχουν στις  διαδικασίες αξιολόγησης των ν.3848/2010, 4024/2011 και του π.δ. 152/2013, οι οποίοι συνδέουν την αξιολόγηση μέσω αυθαίρετων ποσοστώσεων  με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών , οδηγούν σε κατηγοριοποίηση  των σχολικών μονάδων και δεν εισάγουν κανένα πλαίσιο ανατροφοδοτικής και γνήσιας παιδαγωγικής διαδικασίας αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου,
                        Σας ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ την Απόφαση του Συλλόγου μας
         Να συμπορευθεί με την απόφαση της Δ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΑΠΟΧΗ-ΑΠΕΡΓΙΑ
 από όλες τις διαδικασίες της Αυτοαξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας και  της  Ατομικής Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών από τις 25/9/2014 έως την 1/11/2014
                                                    ΚΑΙ  ΚΑΛΕΙ :
1)      Τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων
v  Να μην επικαιροποιήσουν, τροποποιήσουν ή συμπληρώσουν την ετήσια έκθεση αξιολόγησης  του εκπαιδευτικού έργου, στο Δίκτυο του Παρατηρητηρίου της Α.Ε.Ε. μέχρι τις 15/10.2014, σύμφωνα με την με αρ.πρωτ.155906/Γ1 /30-9-2014 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ, χωρίς σύμφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.
v  Να μην αναρτήσουν στο Παρατηρητήριο τα Σχέδια δράσης  και τους Ετήσιους Προγραμματισμούς των Εκπαιδευτικών Μονάδων, σύμφωνα με την εγκ. Φ3/528/137969/Γ1/2-9-2014 του ΥΠΑΙΘ, καθότι το παρατηρητήριο της Α.Ε.Ε., που λειτουργεί ως ιστοχώρος , είναι «μια σταθερή δομή ενίσχυσης και υποστήριξης του θεσμού της Α.Ε.Ε. στο ελληνικό σχολείο».
v  Να μην ασκούν πίεση στους εκπαιδευτκούς για ανάληψη προγραμμάτων και δράσεων, τα οποία είναι προαιρετικά, προκειμένου να αξιολογηθούν  στη φάση μιας μελλοντικής εθελοντικής ή μη ατομικής αξιολόγησης.
2)      Τους Συλλόγους Διδασκόντων :
v  Να συμπορευθούν με τις αποφάσεις της Δ.Ο.Ε. του Μαίου-Ιουνίου 2013 σχετικά με τη συμμετοχή στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και τη συμπλήρωση των δεικτών και να τροποποιήσουν τυχόν διαφοροποιημένες θέσεις που κατέθεσαν, καθώς όσες σχολικές μονάδες τάχθηκαν με τις απόψεις της Δ.Ο.Ε. φαίνεται ότι προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα  στην υλοποίηση της Διαδικασίας  της Αυτοαξιολόγησης και  γι’ αυτό  ζητάτε τώρα εκ νέου από τους Διευθυντές τροποποίηση –επικαιροποίηση- συμπλήρωση της έκθεσης που έχουν καταθέσει  μέχρι τις 15-10-2014, σύμφωνα με την αρ.πρωτ.155906/Γ1 /30-9-2014 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ . Οι  Σύλλογοι διδασκόντων πρέπει να ζητήσουν ενημέρωση από τους Διευθυντές και να μην επιτρέψουν τροποποιήσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου, καθώς αρκετοί διευθυντές   μπορεί να  έχουν αντικατασταθεί από άλλους στις εκάστοτε σχολικές μονάδες.
      Επίσης είναι δυνατό ακόμα και να αποσύρουν τα σχέδια δράσης που 
      κατέθεσαν τον Ιούνη –στα πλαίσια αυτής της δυνατότητας τροποποίησης.
v  Να προσέξουν κατά την κατάθεση και υπογραφή του Ετήσιου Προγραμματισμού εκπαιδευτικού έργου του Σχολείου τα παρακάτω:
       α) Σύμφωνα με τα ΠΔ 200 και 201 του 1998 και το άρθρο 39 του         Ν.1340/2002 , ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται «Από 1 έως 10     Σεπτεμβρίου να κάνει τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες
            και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου και του         ωρολόγιου προγράμματος» και « σε τακτική συνεδρίαση πριν από             την έναρξη των μαθημάτων να προγραμματίσει τις εκπαιδευτικές            δραστηριότητες του  σχολείου για όλο το σχολικό έτος.»
            Τα παραπάνω αφορούν στον προγραμματισμό εκδηλώσεων-εορτών            και επισκέψεων του σχολείου  ή συναντήσεις με γονείς και           εξωτερικούς  φορείς στο σχολείο στα πλαίσια κάποιων εκπαιδευτικών             δραστηριοτήτων , οι  οποίες  αναφέρονται στον προγραμματισμό  για                λειτουργικούς λόγους ,με απλή αναφορά τμήματος συμμετοχής- χωρίς        ονοματεπώνυμα εκπαιδευτικών- τίτλου δράσης και πιθανού χρόνου   επίσκεψης. 
             Στο σημείο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε ότι καμία                 πραγματοποίηση εκπαιδευτικής δράσης δεν είναι υποχρεωτική .
            Σύμφωνα με την εγκύκλιο  Αρ.πρωτ. Φ12/390/92065/Γ1/13-6-2014            του ΥΠΑΙΘ  με θέμα: « Ενέργειες προγραμματισμού του        εκπαιδευτικού έργου  σχολικού έτους 2014-2015» ισχύει το εξής:
            « Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών σε        Προγράμματα ή δραστηριότητες είναι πάντα προαιρετική και        μπορούν να πραγματοποιηθούν , όπως ρητά αναφέρεται στα Π.Δ.
            200 και 201 /1998, στα πλαίσια της σχολικής ζωής , μόνο με            απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και τη σύμφωνη γνώμη του      Σχολικού Συμβούλου, που έχει την ευθύνη της επιστημονικής –            παιδαγωγικής  καθοδήγησης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών    των      σχολικών μονάδων.»
v  ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, οι δράσεις ανέκαθεν γινόντουσαν και  θα  συνεχίζουν να γίνονται από τους εκπαιδευτικούς  για το όφελος των μαθητών και σε καμία περίπτωση στην συγκεκριμένη συγκυρία, δεν πρέπει να αξιοποιηθούν για τη στήριξη της             διαδικασίας της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας με την  κατηγοριοποίηση των σχολείων που κάνουν περισσότερες ή λιγότερες δράσεις και αντίστοιχα των εκπαιδευτικών στα πλαίσια της ατομικής αξιολόγησης.
         Για το λόγο αυτό , οι σύλλογοι διδασκόντων πρέπει να πάρουν
         αποφάσεις  , σύμφωνα με την απόφαση της Δ.Ο.Ε. για αποχή-απεργία
         από τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης, με τη μορφή 
«Μη      ανάρτησης στο  Παρατηρητήριο του    Σχεδίου δράσης   και του Ετήσιου Προγραμματισμού της      Εκπαιδευτικής τους  Μονάδας»,  σύμφωνα με την εγκ. Φ3/528/137969/Γ1/2-9-2014 του ΥΠΑΙΘ.
Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να συμπορευθούν και οι διευθυντές. Η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη για την υλοποίηση ή όχι των διαδικασιών της αξιολόγησης και  οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα πρέπει να δηλώσουν στάση άρνησης.
3)      Τους εκπαιδετικούς :
v  Να  συμπορευθούν με τις αποφάσεις τις Δ.Ο.Ε. μέσα στους Συλλόγους Διδασκόντων και να απέχουν από τις διαδικασίες της αυτοαξιολόγησης
      Της σχολικής μονάδας.
v  Να μη ζητήσουν ατομική αξιολόγηση –αν κληθούν εθελοντικά- καθότι και η μισθολογική προαγωγή από βαθμό σε βαθμό είναι
      προς το παρόν παγωμένη , ενώ το νέο μισθολόγιο που ετοιμάζεται
      θα αλλάξει τελείως τα σημερινά δεδομένα.
v   Σχετικά με τον προγραμματισμό του διδακτικού του έργου,
       Ισχύουν όσα ορίζει το άρθρο 36 του Ν1340/2002, δηλαδή:
       « Οι εκπαιδευτικοί προγραμματίζουν τη διδακτέα ύλη των          μαθημάτων τους και συμμετέχουν στον γενικότερο       προγραμματισμό δραστηριοτήτων της σχολικής μονάδας ,          λαμβάνοντας υπόψη τους τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ, του     Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και των Συμβούλων.»
Σύμφωνα με τα παραπάνω , οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται
σε έναν τριμηνιαίο προγραμματισμό διδακτέας ύλης, ο οποίος
 μπορεί και να παραμείνει στην τάξη τους  και σε καμία περίπτωση δεν υποχρεούνται σε κατάθεση προτάσεων διαφοροποιημένης διδασκαλίας – όπως τους ζητήθηκε προφορικά- ή κατάθεσης των φωτοτυπημένων εργασιών- καθότι αυτά υπεισέρχονται μέσα στη διαδικασία της ατομικής αξιολόγησης  και  έμμεσα υποκαθιστούν θεσμούς που ήταν πάγιες κατακτήσεις του κλάδου, όπως η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη και η ειδική αγωγή.
Οι ειδικότητες  πρέπει να επικοινωνήσουν με το σύμβουλό τους.

2o Ενημερωτικό Σημείωμα Σεπτεμβρίου

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014


                                        1ο Θέμα: Έκτακτη Γενική Συνέλευση
Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι,
σας καλούμε στην
Έκτακτη Γενική Συνέλευση

την ΠΕΜΠΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στις 19:30

στο 6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,

ΟΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της Δ.Ο.Ε. 
και όπου  θα συζητηθούν  τα παρακάτω θέματα της Ημερήσιας Διάταξης:
1)      Συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή από όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που κήρυξε η Δ.Ο.Ε. ( ατομική αξιολόγηση –Π.Δ. 152/13 και αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση της σχολικής μονάδας καθώς και κάθε διαδικασία αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου με βάση το νομοθετικό πλαίσιο των σχετικών νόμων: ν.3679/10,ν.3848/10,ν.4024/11,ν.4142/13, που συνδέουν την αξιολόγηση με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών.)
2)      Σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων,
ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς ( ελλείψεις εκπαιδευτικών- κτιριακά προβλήματα- μεταφορά μαθητών) και γενικότερες περικοπές στην εκπαίδευση (πάγωμα διορισμών- υποχρηματοδότηση σχολικών μονάδων κ.α)
3)       Λήψη αποφάσεων για συλλογικές δράσεις και προτάσεις για την αγωνιστική πορεία του κλάδου , οι οποίες θα μεταφερθούν στην ολομέλεια των Προέδρων τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου στην Αθήνα .
4)      Κατάθεση προτάσεων για δράσεις του Συλλόγου τη νέα σχολική χρονιά. ( Πολιτιστικές Δράσεις / Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση γονέων  αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας για την επίθεση που δέχεται το δημόσιο αγαθό της παιδείας /Σχολείο ανοικτό στην κοινωνία κ.α.)
                             Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ!!!

2ο Θέμα: Ομάδες πολιτισμού
 Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου  έχει αναδειχθεί σε πυρήνα πολιτιστικής έκφρασης και συλλογικής δημιουργίας μέσα από τη λειτουργία των Ομάδων Πολιτισμού, που σκοπό έχουν να αναπτύξουν την ελευθερία του πνεύματος και του λόγου και να καλλιεργήσουν τις ανθρώπινες αξίες της συσπείρωσης, της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης.
Στα πλαίσια αυτά έχουν λειτουργήσει Ομάδες χορού- Χορωδίας-Φωτογραφίας- Πεζοπορίας και Θεατρική Ομάδα . Φέτος υπάρχουν και νέες προτάσεις για δημιουργία Ομάδας Σκακιού και Φιλαναγνωσίας.
       Καλούμε όσους συναδέλφους θα ήθελαν να διδάξουν εθελοντικά σε κάποια από τις παραπάνω Ομάδες ή ενδιαφέρονται να αναλάβουν κάποια άλλη δραστηριότητα να επικοινωνήσουν με τη γραμματέα του Συλλόγου μας, Αντωνοπούλου Τασία , στο τηλέφωνο: 6944655704 μέχρι τη Δευτέρα  6   Οκτώβρη.
Για τη δημιουργία των ομάδων θα υπάρξει ενημέρωση την επόμενη εβδομάδα για να μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή.
3ο Θέμα: Εργασιακά δικαιώματα Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Επειδή πολλοί εκπαιδευτικοί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έχουν απορίες σχετικά με τα εργασιακά τους δικαιώματα, σας κοινοποιούμε το επίσημο έγγραφο της Δ.Ο.Ε. προς τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. ( Αρ.Πρωτ.1027/16-9-2014).
                              
1ο Ενημερωτικό Σημείωμα
9 Σεπτεμβρίου 2014Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το  Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ζακύνθου χαιρετίζει τη νέα σχολική χρονιά και εύχεται στον καθένα χωριστά υγεία, δύναμη και οικογενειακή ευτυχία και σε όλους μαζί τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση , συναδελφικότητα και αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουμε τα διαρκώς αυξανόμενα και εντεινόμενα προβλήματα που η μνημονιακή πολιτική σωρεύει στο χώρο της εκπαίδευσης και τα οποία αποσκοπούν στην αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα της.

Ήδη η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, με λειτουργικά και κτιριακά προβλήματα σε μεγάλες σχολικές μονάδες (2ο Δημοτικό Σχολείο) και με τη συστηματική προώθηση  της  «στοχευμένης» αξιολόγησης, η οποία αφορά στο εκπαιδευτικό έργο του κάθε μεμονωμένου εκπαιδευτικού και καθόλου στην εκπαιδευτική πολιτική που τρόικα και κυβέρνηση προωθούνε.  

Επειδή ο χώρος της παιδείας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και ο ρόλος του εκπαιδευτικού καθοριστικός  για την επιβίωση μιας κοινωνίας, ο Σύλλογος σας θέλει όλους κοντά του, να τον ενημερώνετε για προβλήματα και να συμμετέχετε στις συλλογικές διεκδικήσεις.

Τα γραφεία του Συλλόγου , βρίσκονται στην οδό  N.Kολυβά 136
(όπισθεν Γραφείων Περιφέρειας) και  θα είναι ανοιχτά κάθε Δευτέρα- Τετάρτη και  Πέμπτη από τις 19:00 έως τις 20:30. Τακτικό συμβούλιο ορίστηκε να γίνεται τη δεύτερη Τετάρτη κάθε μήνα  και σ’ αυτό μπορούν να παρευρίσκονται όσοι επιθυμούν.
Όποιος συνάδελφος θα ήθελε να θέσει κάποιο θέμα προς συζήτηση στο συμβούλιο, πρέπει να ενημερώσει την πρόεδρο ή τη γραμματέα τουλάχιστον πέντε ημέρες νωρίτερα , ώστε να υπάρξει η ανάλογη προετοιμασία.

Τα έγγραφα του Συλλόγου θα σας κοινοποιούνται μέσω  e-mail που στέλνονται στα σχολεία. Παρακαλούμε τους Διευθυντές και τους υπεύθυνους  αλληλογραφίας των σχολείων να εκτυπώνουν τις ανακοινώσεις του Συλλόγου.

Για την  επίτευξη ωστόσο καλύτερης και ουσιαστικότερης επικοινωνίας –σύμφωνα και με το καταστατικό του Συλλόγου - παρακαλούμε κάθε Σύλλογος Διδασκόντων να ορίσει ένα συνάδελφο ως συνδικαλιστικό σύνδεσμο, ο οποίος να επικοινωνήσει μαζί μας μέχρι τέλος του μήνα.

Καταλήγοντας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη νέα σύνθεση του Δ.Σ., ύστερα από την αποχώρηση του προέδρου μας Αντώνη Κουρσάρη- λόγω μετάθεσης – και του μέλους μας Ευθύμιου Ζέλιου.

                                                Νέο Δ.Σ.

                 Πρόεδρος: Λάζου Ευφροσύνη  - 6944664402
         Αντιπρόεδρος: Χιώνη Αθηνά  -6973212519
    Γεν. Γραμματέας: Αντωνοπούλου Τασία -6944655704
                       Ταμίας: Μπελέρης Ιωάννης-6936832267
     Ειδ. Γραμματέας: Γκουνάγιας Αθανάσιος- 6948402090
                        Μέλος: Τσαούσης Μιχάλης -6937711631
                        Μέλος: Φουράκη Σοφία – 6977586706

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισυνάψουμε στο έγγραφό μας την αποχαιρετιστήρια επιστολή  του απερχόμενου προέδρου Αντώνη Κουρσάρη, ο οποίος με μοναδικό ήθος  και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης εκπροσώπησε το σύλλογό μας την τελευταία διετία και τον οποίο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα και από τη θέση αυτή.


                                                Για  το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                                                                        Η Γραμματέας


Λάζου Ευφροσύνη                                                   Αντωνοπούλου Τασία


ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ζάκυνθος, 12 Ιουλίου 2014
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας αναφέρω με αρκετή συγκίνηση ότι αποχωρώ από τη Ζάκυνθο, λόγω μετάθεσης στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κέρκυρα, για οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τη μέγιστη τιμή να με εμπιστευτείτε στη θέση του Προέδρου του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου για 2 συνεχείς θητείες, που δυστυχώς δεν θα μπορέσω να ολοκληρώσω. Σας ευχαριστώ όλους για την πρόθυμη βοήθεια και συνεργασία που μου παρείχατε και κυρίως για την αγάπη και εκτίμηση που μου δείχνατε.
Ο ερχομός μου πριν τρία χρόνια στη Ζάκυνθο συνέπεσε με τις πρωτοφανείς και συνταρακτικές αλλαγές που έφεραν στις ζωές μας οι νεοφιλελεύθερες ασκούμενες πολιτικές της Συγκυβέρνησης. Η μετατροπή της εκπαίδευσης από δημόσιο κοινωνικό αγαθό και υποχρέωση του κράτους είναι σκοπός αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών. Το όραμά μου για μια άλλη κοινωνία δίχως αδικία, εκμετάλλευση, καταπίεση, ανισότητα και, μ’ αυτό σταθερό στον ορίζοντα, καθόρισε το ρόλο και τις δράσεις μου ως εργαζόμενου, αλλά και στα πολιτικοκοινωνικά επίπεδα που δρω, πάντοτε με ήθος και ανιδιοτέλεια, δύο απαραίτητες αξίες που θεωρώ πως πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε ενεργό πολίτη.
Ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφερθώ και σε δύο ανθρώπους που υπήρξαν πολύτιμοι συμπαραστάτες σε αυτή την πορεία. Αρχικά, ο Νίκος ο Φαραός που με τη γνήσια και ειλικρινή του στάση ζωής, αλλά και την πορεία του στο κίνημα, αποτέλεσε για μένα έμπνευση και φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, αλλά και τη Βάσω τη Χροναίου, η οποία υπήρξε αφανής ήρωας όλων των προσπαθειών του Συλλόγου, και με την αμέριστη στήριξη της οποίας πραγματοποιήσαμε τις δράσεις του Συλλόγου μας.
Εκείνο που μπορώ να σας εκμυστηρευθώ φεύγοντας, είναι κάτι που με γεμίζει ικανοποίηση και χαρά: Θα μπορώ να σας ανταμώνω όλους με ένα ζεστό χαμόγελο, γεμάτο εκτίμηση και αγάπη, που θα εκφράζουν τα συναισθήματα που είχα και θα έχω για σας, γιατί πάντα είχα τον συνάδελφο πάνω από όλα. Και αν παρ΄ ελπίδα και χωρίς να το θέλω κάποιον πίκρανα λόγω απειρίας, ζητώ κατανόηση και συγγνώμη.
Σε καθεμιά και καθέναν από εσάς, θέλω να ευχηθώ από καρδιάς ατομική και οικογενειακή υγεία, προκοπή, κι ευτυχία. Σε πείσμα των καιρών συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε και να αγωνιζόμαστε. Οι μαχόμενοι δάσκαλοι οραματιζόμαστε ένα σχολείο που δεν αποδέχεται την ταξινόμηση των παιδιών’ η δημοκρατία, αλλά και αντιφασιστική και αντιρατσιστική εκπαίδευση να διαπερνά όλο το πνεύμα των αναλυτικών προγραμμάτων και της λειτουργίας του σχολείου στα πλαίσια της ανθρωπιστικής καθολικής παιδείας και του ουμανισμού. Άλλωστε, ο Παλαμάς μας προέτρεψε να σμιλεύουμε ψυχές, όχι με λόγια, με έργα το άδικο πολέμα, συμπλήρωσε ο Βάρναλης. Εύχομαι στους συναδέλφους του Δ.Σ. να έχουν την καλύτερη δυνατή επιτυχία στη δύσκολη διετία της θητείας τους.

Με συναδελφικούς, αγωνιστικούς χαιρετισμούς,
Αντώνης Κουρσάρης,
Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου
«Διονύσιος Σολωμός»Υστερόγραφο:
Το σωματείο στο οποίο μετέχουμε, ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου, εδώ και χρόνια πρωτοστατεί στους αγώνες, προασπίζοντας τα δικαιώματα των συναδέλφων. Τόσο σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο, ο Σύλλογός μας ενδιαφέρθηκε έμπρακτα για την ανάδειξη και προβολή των προβλημάτων μας, έκανε προωθητικές προτάσεις και πήρε σχετικές πρωτοβουλίες, όπως για τα χαράτσια, το Συντονισμό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, κ.ά.
Τα τελευταία χρόνια η εργατική τάξη δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση. Τα εργασιακά μας δικαιώματα βάλλονται συνεχώς, οι κοινωνικές υποδομές διαλύονται. Ταυτόχρονα το δημοκρατικό δικαίωμα του συνδικαλισμού ενοχλεί τη συγκυβέρνηση και τα συμφέροντα που υπηρετεί. Η επίθεση αυτή δείχνει τι στην πραγματικότητα φοβούνται. Και άρα τι είναι αυτό που εμείς πρέπει να ενισχύουμε.  Η επίθεση αυτή καταρρίπτει τα επιχειρήματα του τύπου «δε γίνεται τίποτα με τις απεργίες και τα σωματεία» και αποκαλύπτουν την προέλευση αυτών των αντιδραστικών επιχειρημάτων που συχνά κυκλοφορούν στα σχολεία.
Αλλά και η πολύπλευρη δράση του σωματείου μας, δείχνει αν και κατά πόσο είναι χρήσιμη, απαραίτητη ή και πολύτιμη η ύπαρξη και η δράση των σωματείων. Εμείς στο Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου, συμβάλλοντας με τις μικρές μας δυνάμεις στην προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας αλλά και στην πνευματική και πολιτιστική άνοδο του τόπου μας, θεωρήσαμε ότι τα έργα πολιτισμού αποτελούν έστω ένα μικρό ανάχωμα στην πλημμυρίδα της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που όλοι μας βιώνουμε καθημερινά. Συνδικαλισμός και πολιτισμός είναι δύο έννοιες που βαδίζουν παράλληλα για την ανάπτυξη του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, του πνεύματος και του λόγου. Ο Σύλλογός μας διατηρεί και καλλιεργεί την ανθρώπινη αξία της συσπείρωσης και συνύπαρξης, προϊόν της οποίας είναι και η δημιουργία των ομάδων πολιτισμού που λειτουργήσαμε.
Σήμερα το σωματείο μας χρειάζεται τη στήριξη του καθενός μας. Χρειάζεται την προστασία όλων μας. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, διεκδικούμε την αξιοπρέπειά μας και αγωνιζόμαστε για το μέλλον των μαθητών μας, καθώς μέσα από την παιδεία και την καλλιέργεια της ψυχής θα μπορέσουμε να ανασυγκροτήσουμε το εκπαιδευτικό, κοινωνικό  και  συνδικαλιστικό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου