Ενημερωτικά 2013-2014


Ζάκυνθος, 17 Ιουνίου 2014
20 Ενημερωτικό Σημείωμα Ιουνίου
Θέμα: Σεμινάρια Διευθυντών για την ατομική Αξιολόγηση και αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Έπειτα από την σημερινή ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων για την επιμόρφωση των διευθυντών με θέμα «Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στελεχών της εκπαίδευσης σε θέματα Αξιολόγησης», ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου με βάση τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας ενεργοποιεί όλες τις απαραίτητες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για το μπλοκάρισμα των σεμιναρίων.
Η επιμόρφωση των διευθυντών και προϊσταμένων στο νομό μας θα διεξαχθεί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κάμπου  (Βανάτο) την Πέμπτη 19-6-2014 και ώρα 16:00 και την Παρασκευή 20-6-2014 και ώρα 16:30.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με ανακοίνωση που εξέδωσε (Αρ. Πρωτ. 890-28/05/2014) λαμβάνοντας υπόψη του ερωτήματα πολλών Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. σχετικά με την πραγματοποίηση διημερίδων εκτός ωραρίου εργασίας τονίζει για μια ακόμη φορά ότι κανείς εκπαιδευτικός δεν μπορεί να υποχρεωθεί να ασκήσει έργο ή να παρακολουθήσει την οποιαδήποτε διημερίδα ή άλλου τύπου επιμόρφωση εκτός του εργασιακού του ωραρίου.
Σας ενημερώνουμε ότι έπειτα από επικοινωνία μας με το Δ.Σ. της ΔΟΕ, πληροφορηθήκαμε ότι θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 18 Ιουνίου προκειμένου να διαμορφωθεί από τη ΔΟΕ η τελική απάντηση του κλάδου στα απογευματινά σεμινάρια.
Παράλληλα το Δ.Σ. της ΔΟΕ θα κινηθεί νομικά για να αποδείξει τον παράνομο χαρακτήρα των «επιμορφώσεων», ενώ έχει κηρύξει 48ωρη Απεργία  για τους Διευθυντές των σχολείων ανάλογα με το διήμερο επιμόρφωσης που έχουν κληθεί, ώστε να μη συμμετέχουν σε αυτές, εφόσον αυτές πραγματοποιούνται εντός εργασιακού ωραρίου.
Συνεπώς, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας:
1.      Καταγγέλλει την αυθαίρετη και αυταρχική απόφαση των στελεχών διοίκησης της εκπαίδευσης  να εφαρμόζουν άκριτα τις αντιδημοκρατικές εντολές της Συγκυβέρνησης που οδηγούν το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης σε μαρασμό και εξαφάνιση.
2.      Καλεί τους Διευθυντές των σχολείων, που όπως όλος ο κλάδος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουν δώσει και δίνουν τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή της αξιολόγησης – χειραγώγησης, να μην πάρουν μέρος στις διημερίδες δηλώνοντας με την αγωνιστική στάση τους την απόφαση του Κλάδου να βάλει φραγμό στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και την προώθηση της εφαρμογής της αξιολόγησης – χειραγώγησης των ποσοστώσεων, της μισθολογικής – βαθμολογικής καθήλωσης και των απολύσεων.
3.      Καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για το μπλοκάρισμα των σεμιναρίων, δείχνοντας γι’ άλλη μια φορά την καθολική αντίδραση του Κλάδου απέναντι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση του εκπαιδευτικού την Πέμπτη 19  και την Παρασκευή 20 Ιουνίου στις 15:00 έξω από το Δημοτικό Σχολείου Κάμπου.
4.      Επιφυλάσσεται και για την αυριανή σας ενημέρωση έπειτα από τις τελικές αποφάσεις της Ομοσπονδίας μας.
Μαζί δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς, εργαζόμενοι στην

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Πέμπτη και Παρασκευή 19 και 20 Ιούνη στις 15:00
έξω από το Δημοτικό Σχολείο Κάμπου
Να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση!
Να πιστέψουμε στη δύναμή μας!
Με πείσμα, αγωνιστική αισιοδοξία, να δώσουμε και αυτή τη μάχη.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε!Ζάκυνθος, 16 Ιουνίου 2014

10 Ενημερωτικό Σημείωμα Ιουνίου

Θέμα:  Ο αγώνας για την ακύρωση στην πράξη της Α.Ε.Ε. συνεχίζεται

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας έπειτα από σημερινή επικοινωνία με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., σας ενημερώνει:
1.      Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αναγκάστηκε να δώσει παράταση στην κατάθεση των εκθέσεων μέχρι και την 21η Ιουνίου και λίγες ημέρες μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας να δώσει την κατεύθυνση της συμπλήρωσης μιας φόρμας στο myschool με συγκεκριμένα βήματα ώστε να αποτρέψει τους εκπαιδευτικούς από το να ακολουθήσουν το δρόμο που προτείνει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε με το Κείμενο Ενιαίας Απάντησης. Σας ενημερώνουμε επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Συλλόγων Διδασκόντων πανελλαδικά επέλεξε αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο απαξίωσης της διαδικασίας με σκοπό να αναδειχτούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη δημόσια εκπαίδευση, διαχρονικά,  η πολιτική των ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας και να μη δώσει ερείσματα στην πολιτική ηγεσία για την επιχείρηση κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων. Είναι σαφές ότι η στάση αυτή της Δ.Ο.Ε. έχει δυσκολέψει απίστευτα την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και πως η κήρυξη στάσεων εργασίας με στόχο να αποτραπεί η ουσιαστική λειτουργία των ομάδων εργασίας ήταν μια μέθοδος που αν είχε υιοθετηθεί από το σύνολο των εκπαιδευτικών θα είχε ακυρώσει τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά τη διαδικασία της ΑΕΕ. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όποιος συνάδελφος δε συμμετείχε στις ομάδες της αυτοαξιολόγησης σε απογευματινές ώρες δεν φέρει καμία προσωπική ή διοικητική ευθύνη για τη μη συμμετοχή του, και φυσικά δεν πρέπει να υπάρξει ονομαστική καταγραφή στο βιβλίο του πρακτικού, όπως άλλωστε γίνεται πάντοτε μέχρι τώρα! Καλούμε τους διευθυντές να ακολουθήσουν την πάγια αυτή τακτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.

2.      Η ανάδειξη της απουσίας υποχρεωτικότητας και η εθελοντική βάση συγκρότησης των ομάδων εργασίας υπήρξε στάση που, αν και αμφισβητήθηκε έντονα από πολλούς, με πλήρη νομική τεκμηρίωση και συντονισμένη δράση, οδήγησε στη μη συγκρότηση των ομάδων εργασίας στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η, με χαρακτηριστικά άλλων εποχών, αντιδημοκρατική κι αυταρχικού χαρακτήρα εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ στις 24/3/2014 δικαίωσε τη στάση της Δ.Ο.Ε. αλλά ταυτόχρονα έκανε την παρανομία επίσημο τρόπο λειτουργίας της πολιτικής ηγεσίας και υποχρέωσε, υπό μορφή «επιστράτευσης» τους συλλόγους διδασκόντων να συγκροτήσουν τις ομάδες εργασίας. Η ηλεκτρονική έκθεση αυτοαξιολόγησης αποδεικνύει ότι η αντιλαϊκή στρατηγική είναι προαποφασισμένη εδώ και καιρό. Αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφερόταν για το τι θα γραφτεί μέσα στις εκθέσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, αυτό που την ενδιέφερε πάση θυσία ήταν να απαντήσει ο κλάδος με βάση τους δείκτες.

3.      Καλούμε όλους τους συναδέλφους που μέχρι σήμερα δεν έχουν ακολουθήσει το δρόμο του συνδικαλιστικού κινήματος να ενωθούν μαζί μας και να επιμείνουν στην αξιοποίηση του Κειμένου της Δ.Ο.Ε. στα περιγραφικά τμήματα της φόρμας του Υπουργείου (Δείκτης 4), αφήνοντας τόσο τα αριθμητικά όσο τα αρχικά τμήματα της φόρμας όπου αποτυπώνεται όλη η λειτουργία του σχολείου, ΑΣΥΜΠΛΗΡΩΤΑ. Η ηλεκτρονική έκθεση αυτοαξιολόγησης είναι πλήρης αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Η συμπλήρωσή της, σε αυτή τη φάση, με οποιονδήποτε τρόπο (μονολεκτικό, περιγραφικό, δήθεν «παιδαγωγικό» κ.α.) σημαίνει ότι υλοποιούμε την αυτοαξιολόγηση, δηλαδή αποδεχόμαστε και υλοποιούμε την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας. Καταψηφίζουμε στην ολομέλεια του Συλλόγου Διδασκόντων κάθε πρόταση για Σχέδιο δράσης της επόμενης χρονιάς!

Προειδοποιούμε για μια ακόμα φορά: μέσα στον κλάδο πρέπει έχουμε ενιαία αντίληψη,
να ομονοούμε σε αυτό που λέμε: όχι στην αξιολόγηση!

4.      Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκτιμά ότι παρά την σκληρή αντίδραση του Υπουργείου ο κλάδος των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στάθηκε και στέκεται με πρωτοφανή συσπείρωση απέναντί του έχοντας πλήρη συνείδηση ότι αυτή η ΑΕΕ δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εισαγωγή στην αξιολόγηση των ποσοστώσεων, της κατηγοριοποίησης σχολείων κι εκπαιδευτικών και των απολύσεων.   
Αυτό αποδεικνύει και η δυναμική στάση των διευθυντών των σχολικών μονάδων στα παράνομου χαρακτήρα σεμινάρια για την αξιολόγηση. Σε ένα, πέρα από κάθε προσδοκία, τεράστιο ποσοστό, σε όλη την Ελλάδα, οι διευθυντές απεργούν και αρνούνται να «επιμορφωθούν» για να μετατραπούν σε αξιολογητές δίνοντας μήνυμα ενότητας του κλάδου προς πάσα κατεύθυνση λίγο πριν τη μεγάλη μάχη για την αποτροπή της εφαρμογής της αξιολόγησης – χειραγώγησης. Για αυτούς τους λόγους:

Καλούμε τους Διευθυντές και Προϊσταμένους των σχολείων
της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου
την Πέμπτη 19 Ιουνίου στις 20:00 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση!
Να πιστέψουμε στη δύναμή μας!
Με πείσμα, αγωνιστική αισιοδοξία, να δώσουμε και αυτή τη μάχη.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Για το Δ.Σ.
    Ο Πρόεδρος                                                                          Η Γ. Γραμματέας


                Αντώνης Κουρσάρης                                                               Έφη ΛάζουΖάκυνθος, 26/05/2014
20 Ενημερωτικό Σημείωμα Μαΐου
ΘΕΜΑ 1ο: Τακτική Γενική Συνέλευση
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Το Διοικητικό μας Συμβούλιο, σύμφωνα με τα άρθρα 9,10,11,12,13 του Ν. 1264/82 και τα άρθρα 13,14, 15, 16 και 17 του καταστατικού  μας, σας ενημερώνει ότι:
η  Τακτική Γενική Συνέλευση
πρόκειται να πραγματοποιηθεί
την Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 στις 17:00 στο 6ο Δ.Σ.
και
οι εκλογές ανάδειξης μελών του ΔΣ και της ΕΕ την Τρίτη 3 Ιουνίου
από 16:00 έως 19:00 στο 2ο Δ.Σ.
Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Υφυπουργός Παιδείας με έγγραφό του στις 25/11/2013, έδωσε στους Διευθυντές των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, αλλά και τους Περιφερειακούς Διευθυντές, την οδηγία να μη χορηγούν άδεια στους εκπαιδευτικούς για την συμμετοχή τους στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιούν τα πρωτοβάθμια σωματεία. Η συγκεκριμένη αυταρχική απόφαση καταστρατηγεί τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στο χώρο της εκπαίδευσης και μαρτυρά πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει αποφασίσει την πλήρη ρήξη με τους λειτουργούς της εκπαίδευσης.
Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα, είτε μεμονωμένα είτε συμμετέχοντας σε συνδυασμό, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στο γραφείο του Συλλόγου μας, κατά τις ώρες λειτουργίας του (καθημερινά 20.00-21.00) μέχρι και την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014 στις 21.00 το αργότερο (όπως προβλέπεται από το Καταστατικό, άρθρο 19 § 4).
ΘΕΜΑ 2ο: Υποψηφιότητες Διοικούσας Επιτροπής Ταμείου Αλληλοβοήθειας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου, σύμφωνα με το καταστατικό του, διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια Ταμείο Αλληλοβοήθειας, με σημαντική προσφορά στους συναδέλφους.
Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας διοικείται από τριμελή Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕΤΑ), η οποία εκλέγεται μόνο από τα μέλη του Ταμείου.
Το ΔΣ του Συλλόγου μας καλεί όσους συναδέλφους επιθυμούν να εγγραφούν στο Ταμείο με μηνιαία συνδρομή 10ευρώ και να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση των μελών του Ταμείου που θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την ανάδειξη νέας Διοικούσας Επιτροπής.
Για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τη ΔΕΤΑ, μπορείτε να τηλεφωνείτε στη γραμματέα του Συλλόγου μας, κα Βάσω Χροναίου στο τηλ. 6974914362.ΘΕΜΑ 3ο: « Κείμενο ενιαίας απάντησης στην Α.Ε.Ε.»
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
 Από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα δίνει μια ιστορική μάχη για τη διαφύλαξη της παιδαγωγικής ελευθερίας και της δημοκρατίας στο ελληνικό σχολείο.
Στα πλαίσια της οργανωμένης αυτής στάσης εντάχθηκε και η αντίσταση ενάντια στις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να επιβάλλει την τιμωρητική αξιολόγηση των νόμων 3848 και 4024 καθώς και του ΠΔ 152.
Ως πρώτο βήμα εφαρμογής επέλεξε τη γενίκευση της ΑΕΕ που είναι σαφέστατα συνδεδεμένη με την αξιολόγηση – χειραγώγηση.
Η υπογραφή του κειμένου της Ομοσπονδίας ενάντια στην Αξιολόγηση – Χειραγώγηση από το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (58.650 υπογραφές πανελλαδικά, ποσοστό 93,5%), η ακύρωση των σεμιναρίων των Σχολικών Συμβούλων για την Α.Ε.Ε. σε όλη την Ελλάδα, η δυναμική αντίδραση ακύρωσης των σεμιναρίων για την αξιολόγηση στο Υπουργείο Παιδείας μετά από μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις, οι συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων στις οποίες οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να μη συμμετέχουν με τη θέλησή τους στη συγκρότηση των ομάδων εργασίας για την Α.Ε.Ε., είναι διαδικασίες μέσα από τις οποίες καταγράφηκε η συντριπτική αντίθεση του κλάδου στην επιχειρούμενη αξιολόγηση-χειραγώγηση και αυτό είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Αυτή η αντίδραση ήταν που ώθησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στην επιχείρηση  βίαιης επιβολής της Α.Ε.Ε. με το μνημείο αντιδημοκρατικής οπισθοδρόμησης, την εγκύκλιο της 24ης Μαρτίου 2014.
Η απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος ήταν η ανάδειξη του παράνομου χαρακτήρα της εγκυκλίου ανάθεσης με την άσκηση του δικαιώματος της αναφοράς για το ότι η εντολή που έλαβαν ήταν παράνομη ενώ κηρύχθηκε διαρκής στάση εργασίας για όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για όλο το χρονικό διάστημα ως το τέλος της σχολικής χρονιάς, όταν καλούνται σε συνεδρίαση των ομάδων εργασίας.
Ταυτόχρονα το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έδωσε εντολή στη Νομική της Σύμβουλο για κατάθεση αίτησης ακύρωσης της εγκυκλίου του Υπουργείου.   
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., όπως αποφάσισε,  κοινοποιεί στους συναδέλφους κείμενο - απάντηση σχετικά με τη διαδικασία της Α.Ε.Ε. ώστε με συντεταγμένο τρόπο ο κλάδος να σταθεί απέναντι στις πιέσεις του Υπουργείου Παιδείας, ακυρώνοντας, μέσα από την ενιαία μορφή της απάντησης – έκθεσης, την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να επιβάλει με μονομερείς, αυταρχικές ενέργειες την αξιολόγηση – χειραγώγηση.
Το κείμενο έχει σταλεί στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του σχολείου σας.
Για τη σύνταξη του κειμένου χρησιμοποιήθηκαν ως βάση κείμενα Συλλόγων που κοινοποιήθηκαν στην Ομοσπονδία καθώς και ανάλογο κείμενο οδηγιών του Ι.Π.Ε.Μ. – Δ.Ο.Ε.
Σας αποστέλλουμε, επίσης, κείμενο επιστημονικής τεκμηρίωσης των θέσεων του Κλάδου για την Α.Ε.Ε. - αξιολόγηση, από το Δ.Σ. του Ι.Π.Ε.Μ. – Δ.Ο.Ε.,  το οποίο καταδεικνύει την επιστημονική ορθότητα των θέσεων της Ομοσπονδίας,  τον αντιεπιστημονικό – αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα του εγχειρήματος του Υπουργείου Παιδείας και στηρίζει θεωρητικά το κείμενο – πρόταση.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
                 Ο Πρόεδρος                                                                    Η Γραμματέας
               
   Αντώνης Κουρσάρης                                                       Βάσω Χροναίου


Ζάκυνθος, 07/05/2014
10 Ενημερωτικό Σημείωμα Μαΐου

ΘΕΜΑ 1ο: Νέο γραφείο Συλλόγου

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι για οικονομικούς λόγους το Δ.Σ. του Συλλόγου μας έλαβε την απόφαση να μεταφερθεί το γραφείο του Συλλόγου μας.
Η νέα μας διεύθυνση είναι Ν. Κολυβά 136. Βρίσκεται πίσω από την παλιά Νομαρχία και θα είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 20:00 έως τις 21:00.
 Η γωνία του Συλλόγου μας απέναντι από το 2ο Δ.Σ. είχε καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης όχι μόνο των εκπαιδευτικών, αλλά και όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων του νησιού!
Πολλές κινηματικές δράσεις της Ζακύνθου ζυμώθηκαν, ξεκίνησαν και αναπτύχθηκαν μέσα σε εκείνο το γραφείο, όπου οι παλιοί δάσκαλοι έθεσαν τις βάσεις του υγιούς συνδικαλισμού με ήθος και ανιδιοτέλεια.
Ελπίζουμε να φανούμε κι εμείς αντάξιοι των προσπαθειών τους, και να συνεχίσουμε τους αγώνες!


ΘΕΜΑ 2ο: Υλοποίηση των αποφάσεων για αποτροπή της Α.Ε.Ε. στην πράξη
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε συνέχεια των  αποφάσεών του ( 30/3/2014 και 7/4/2014) για την αποτροπή, στην πράξη,  της εφαρμογής  της Α.Ε.Ε.,  η οποία άμεσα συνδέεται με την αξιολόγηση – χειραγώγηση τονίζει τα παρακάτω :
·         Έχει ήδη κηρυχθεί (και βρίσκεται σε εξέλιξη) διαρκής στάση εργασίας για όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για όλο το χρονικό διάστημα ως το τέλος της σχολικής χρονιάς, όταν καλούνται σε συνεδρίαση της ομάδας εργασίας.
·         Επειδή έχει καταγγελθεί ότι ασκούνται πιέσεις για πραγματοποίηση του έργου των ομάδων σε χρόνο εκτός ωραρίου εργασίας (π.χ. σε χρόνο που οι εκπαιδευτικοί δε βρίσκονται στο σχολείο), υπενθυμίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει κανείς εκπαιδευτικός έργο εκτός του ωραρίου εργασίας του. Κανένας δεν μπορεί και δε νομιμοποιείται να μας υποχρεώσει σε κάτι τέτοιο.
·         Οι εκπαιδευτικοί που έχουν οριστεί σε ομάδες εργασίας φροντίζουν να προγραμματίσουν τις συνεδριάσεις των ομάδων τους, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.
  • Κυρίαρχο όργανο για τη σύνταξη των οριστικών εκθέσεων των σχολικών μονάδων είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων.
  • Σχετικά με τον αριθμό των συνεδριάσεων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της Γενικής Εκτίμησης υπενθυμίζουμε ότι στο σχετικό υλικό της Α.Ε.Ε. τόμος ΙΙ σελίδα 15 αναφέρεται πως «Εκτιμάται ότι με συντονισμένες συζητήσεις των συμμετεχόντων και προετοιμασμένες εισηγήσεις των ομάδων, η ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν απαιτεί περισσότερες από 2-4 συνεδριάσεις.» . Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τίθεται στον ίδιο τόμο, η όλη διαδικασία είναι εκτός προγραμματισμού, κάτι που από μόνο του αποτελεί παράγοντα ελαχιστοποίησης του κύρους και του ουσιώδους χαρακτήρα της όλης διαδικασίας.
  • Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., όπως έχει αποφασίσει αι ανακοινώσει, πρόκειται να κοινοποιήσει, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στους συναδέλφους κείμενο - απάντηση σχετικά με τη διαδικασία της Α.Ε.Ε. ώστε με συντεταγμένο τρόπο ο κλάδος να σταθεί απέναντι στις πιέσεις του Υπουργείου Παιδείας.

ΘΕΜΑ 3ο: Τακτική Γενική Συνέλευση
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Το Διοικητικό μας Συμβούλιο, σύμφωνα με τα άρθρα 9,10,11,12,13 του Ν. 1264/82 και τα άρθρα 13,14, 15, 16 και 17 του καταστατικού  μας, σας ενημερώνει ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Ιουνίου 2014.
Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Υφυπουργός Παιδείας με έγγραφό του στις 25/11/2013, έδωσε στους Διευθυντές των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, αλλά και τους Περιφερειακούς Διευθυντές, την οδηγία να μη χορηγούν άδεια στους εκπαιδευτικούς για την συμμετοχή τους στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιούν τα πρωτοβάθμια σωματεία.
Η ανάκληση του συγκεκριμένου εγγράφου και η αποκατάσταση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στο χώρο της εκπαίδευσης θα είναι μια ενέργεια που, στην ιδιαίτερα δύσκολη και σκληρή για την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς περίοδο που διανύουμε, θα δώσει την εικόνα πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν κινείται με σκοπό την καταστρατήγηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και δεν έχει αποφασίσει την πλήρη ρήξη με τους λειτουργούς της εκπαίδευσης.
Η ΔΟΕ καλεί τον Υφυπουργό Παιδείας, με βάση την πάγια πρακτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια, να συνεχίσει να εγκρίνει τη χορήγηση άδειας στους Διδασκαλικούς Συλλόγους της Χώρας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αρχαιρεσίες στις ετήσιες Τακτικές Γενικές τους Συνελεύσεις.


ΘΕΜΑ 4ο: Υποψηφιότητες Διοικούσας Επιτροπής Ταμείου Αλληλοβοήθειας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου, σύμφωνα με το καταστατικό του, διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια Ταμείο Αλληλοβοήθειας, με σημαντική προσφορά στους συναδέλφους.
Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας διοικείται από τριμελή Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕΤΑ), η οποία εκλέγεται μόνο από τα μέλη του Ταμείου.
Το ΔΣ του Συλλόγου μας καλεί όσους συναδέλφους επιθυμούν να εγγραφούν στο Ταμείο με μηνιαία συνδρομή 10ευρώ και να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση των μελών του Ταμείου που θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την ανάδειξη νέας Διοικούσας Επιτροπής.
Για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τη ΔΕΤΑ, μπορείτε να τηλεφωνείτε στη γραμματέα του Συλλόγου μας, κα Βάσω Χροναίου στο τηλ. 6974914362.

ΘΕΜΑ 5ο: Υποψηφιότητες συναδέλφων στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σας παρακαλούμε να μας κοινοποιήσετε έως και την Παρασκευή 9 Μαΐου την υποψηφιότητά σας στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, προκειμένου να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας στο email  του Συλλόγου (solomosd@otenet.gr) ή  μπορείτε να τηλεφωνείτε στη γραμματέα του Συλλόγου μας, κα Βάσω Χροναίου στο τηλ. 6974914362.
10 Ενημερωτικό Σημείωμα Απριλίου
Ζάκυνθος, 20/04/2014
Θέμα: Αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων για τη μη συγκρότηση των ομάδων εργασίας της αυτοαξιολόγησηςΣυναδέλφισσες, συνάδελφοι,

με αφορμή τις επισκέψεις που πραγματοποιήσαμε σε δημοτικά σχολεία και για την πληρέστερη ενημέρωση των συναδέλφων μας για το θέμα της συγκρότησης ομάδων εργασίας για την (αυτο)αξιολόγηση-χειραγώγηση, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

1.      Παρόλο που η αυτοαξιολόγηση εμφανίζεται ως υποχρεωτική δεν προκύπτει από πουθενά η υποχρεωτική μας συμμετοχή στις ομάδες εργασίας.


2. Σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο που μπορούμε, κινούμενοι μέσα στα πλαίσια των εγκυκλίων, να μην εκφράσουμε εθελούσια προσφορά για συμμετοχή στις ομάδες εργασίας. Αυτό ζητά σύσσωμη η ΔΟΕ από όλους τους συναδέλφους. Αυτό ζητάμε και από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και από τους σχολικούς συμβούλους, να συστρατευθούν δηλαδή ΟΛΟΙ πίσω από τις ομόφωνες αποφάσεις της Ομοσπονδίας μας.


3.
Υπογράφουμε το προτεινόμενο πρακτικό της ΔΟΕ, που αναφέρει ότι δεν συγκροτήθηκαν οι ομάδες γιατί δεν εκδηλώθηκε εθελούσια προσφορά από τους συναδέλφους, χωρίς να αναφέρουμε ότι αρνούμαστε, δεν συμφωνούμε, δεν συμμετέχουμε, είμαστε αντίθετοι. Να μην υπάρχει, επίσης, ονομαστική καταγραφή αλλά αριθμητική, όπως άλλωστε γίνεται πάντοτε μέχρι τώρα.


4.
Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε  την υπογραφή ενός τέτοιου πρακτικού, αφού είναι αυτονόητο πως ούτε η ΔΟΕ, ούτε οι σύλλογοί μας θα ήθελαν να βάλουν τους συναδέλφους σε προσωπικές περιπέτειες. Να είμαστε ενωμένοι και θα νικήσουμε!
5. Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και τη βαρύτητα της δικής τους στάσης και να συστρατευθούν με το συνδικάτο μας. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας (και η ΔΟΕ), έχει αποδείξει με τη στάση του ότι σέβεται, τιμά και υποστηρίζει τους συναδέλφους μας διευθυντές, καθώς αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Όμως ήρθε η ώρα της προσωπικής επιλογής και της ατομικής ευθύνης! Οποιαδήποτε άλλη στάση, που θα συμβάλλει στην εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης, θα θεωρηθεί εχθρική προς τους συναδέλφους. Το ίδιο ισχύει και για τους σχολικούς συμβούλους, που είναι μέλη των συλλόγων μας και που καλούνται κι αυτοί να μη συμβάλλουν στην απαξίωση του παιδαγωγικού τους ρόλου αλλά να στοιχηθούν πίσω από τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας μας.


6. Σε περίπτωση που το υπουργείο επανέλθει με νέα εγκύκλιο που θα υποχρεώνει τους διευθυντές να αναθέσουν υποχρεωτικά σε συναδέλφους τη συμμετοχή στις ομάδες εργασίας τότε η ΔΟΕ θα επανεκτιμήσει τη στάση μας και είναι προφανές πως θα οδηγηθούμε σε άλλης μορφής αντίδραση.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ (ΑΥΤΟ)ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟ
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Σήμερα …………….. …./ 03/ 2014, και μετά από πρόσκληση του Διευθυντή του Σχολείου συνήλθε ο Σύλλογος Διδασκόντων του ……. Δημοτικού Σχολείου / Νηπιαγωγείου …………………………….., σε έκτακτη συνεδρίαση με θέμα: «Εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος 2013-2014 – Διαδικασίες», σύμφωνα με την με αριθ. Πρωτ.: 190089/Γ1, 10. 12. 2013, εγκύκλιο της Διεύθυνσης Σπουδών Π.Ε. & Δ.Ε. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Παρόντα ήταν όλα τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου.

Μετά από την εισήγηση του Διευθυντή του Σχολείου σχετικά με τον καθορισμό των ομάδων εργασίας που προβλέπονται από την συγκεκριμένη εγκύκλιο για την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης  και μετά από τη διαλογική συζήτηση και τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών που ακολούθησαν, ο Διευθυντής του σχολείου διαπιστώνει ότι: Δεν υπάρχει εθελοντική προσφορά για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις ομάδες εργασίας και ως εκ τούτου δεν κατέστη δυνατή η στελέχωσή τους.  (ή… εξ αιτίας του ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν προσφέρεται εθελοντικά για συμμετοχή στις ομάδες εργασίας δεν κατέστη δυνατή η στελέχωσή τους) 
Για το λόγο αυτό συντάχθηκε το πρακτικό αυτό, διαβάστηκε και υπογράφεται όπως ακολουθεί.20 Ενημερωτικό Σημείωμα Μαρτίου
 Ζάκυνθος, 19/03/2014ΘΕΜΑ 1ο: Συγκρότηση ομάδων για την «αυτοαξιολόγηση»                                                  

Το Δ.Σ. του Συλλόγου λαμβάνοντας υπόψη:

α) Τη βούληση των συναδέλφων, όπως αυτή εκφράστηκε με τη συλλογή υπογραφών ενάντια στην αξιολόγηση-χειραγώγηση (98% των υπηρετούντων εκπαιδευτικών της Ζακύνθου).

β) Τη συνάντηση με τους Δ/ντες - Δ/ντριες και Προϊσταμένους – νες για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας που πραγματοποιήθηκε στις 21-11-2013 με την παρουσία πολλών συναδέλφων, όπου βεβαιώθηκε η σχεδόν ομόφωνη αντίθεση των συναδέλφων στη συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης που έχει ως στόχο τη χειραγώγηση και τιμωρία των εκπαιδευτικών, αλλά και την κατηγοριοποίηση των σχολείων,

γ) Τις πάγιες θέσεις της ομοσπονδίας όπως αυτές έχουν επανειλημμένα εκφραστεί στις Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου και τη στάση του συνόλου των Συλλόγων σε όλη τη χώρα και

δ) Τις σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και ειδικότερα τα υπ. Αρ. 653/19-2-2014 και 698/7-3-2014 έγγραφα, καθώς και τη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε. στις 16 Φεβρουαρίου 2014,

καλεί τους συλλόγους διδασκόντων όλων των σχολικών μονάδων της Ζακύνθου, εφόσον κληθούν, να μην προχωρήσουν στη συγκρότηση των ομάδων εργασίας, αξιοποιώντας και το σχετικό υπόδειγμα πρακτικού που έχει αποστείλει η Δ.Ο.Ε.Επιπλέον, για το ίδιο θέμα, σας  πληροφορούμε ενδεικτικά, ότι όπως μας ενημέρωσαν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, αλλά και ο Σύλλογος Αν. Αττικής,  σε όλα τα σχολεία της περιοχής τους δεν έχουν συγκροτηθεί ομάδες  των συλλόγων διδασκόντων, αξιοποιώντας το σχετικό πρακτικό, το οποίο σας επισυνάπτουμε.Θέμα 2ο: Ημέρα Αιμοδοσίας

Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε λειτουργεί Τράπεζα Αίματος με την επωνυμία του Συλλόγου μας με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των συναδέλφων και των οικογενειών τους.Στα πλαίσια της κάλυψης αυτών των αναγκών το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει «Ημέρα Αιμοδοσίας» το Σάββατο 29 Μαρτίου στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Καινοτόμων Δράσεων της Διεύθυνσης Π.Ε. Ζακύνθου κα Τσάτσου Αθηνά και το Δήμο Ζακύνθου.Έχετε ήδη λάβει ενημερωτικό-επιμορφωτικό υλικό από το Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων με θέμα την αξία της αιμοδοσίας, προκειμένου να ενημερωθούν κατάλληλα οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επίσης, σας καλούμε να συμμετέχετε στο διαγωνισμό αφίσας με θέμα «Δώσε αίμα-χάρισε ζωή».

Η πρόσκληση απευθύνεται στους μαθητές όλων των τάξεων των Δημοτικών Σχολείων Ζακύνθου. Κάθε σχολική μονάδα θα επιλέξει τρία  έργα, τα οποία θα αποστείλει στην Δ/νση ΠΕ Ζακύνθου  έως την Παρασκευή 21  Μαρτίου 2014. Τα έργα που θα επιλεγούν, θα ανακοινωθούν από την ιστοσελίδα της Δ/νσης και θα παρουσιαστούν σε έκθεση ζωγραφικής.Τέλος, θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από εξειδικευμένους γιατρούς-αιματολόγους.

Ας γίνουμε εθελοντές αιμοδότες.

Είναι μια πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.Σημείωση: Παρακαλούμε τους συναδέλφους-διευθυντές να ενημερώσουν σχετικά το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του σχολείου τους.

Σήμερα …………….. …./ 03/ 2014, και μετά από πρόσκληση του Διευθυντή του Σχολείου συνήλθε ο Σύλλογος Διδασκόντων του ……. Δημοτικού Σχολείου / Νηπιαγωγείου …………………………….., σε έκτακτη συνεδρίαση με θέμα: «Εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος 2013-2014 – Διαδικασίες», σύμφωνα με την με αριθ. Πρωτ.: 190089/Γ1, 10. 12. 2013, εγκύκλιο της Διεύθυνσης Σπουδών Π.Ε. & Δ.Ε. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Παρόντα ήταν όλα τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου.

Μετά από την εισήγηση του Διευθυντή του Σχολείου σχετικά με τον καθορισμό των ομάδων εργασίας που προβλέπονται από την συγκεκριμένη εγκύκλιο για την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης  και μετά από τη διαλογική συζήτηση και τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών που ακολούθησαν, ο Διευθυντής του σχολείου διαπιστώνει ότι: Δεν υπάρχει εθελοντική προσφορά για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις ομάδες εργασίας και ως εκ τούτου δεν κατέστη δυνατή η στελέχωσή τους.  (ή… εξ αιτίας του ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν προσφέρεται εθελοντικά για συμμετοχή στις ομάδες εργασίας δεν κατέστη δυνατή η στελέχωσή τους)

Για το λόγο αυτό συντάχθηκε το πρακτικό αυτό, διαβάστηκε και υπογράφεται όπως ακολουθεί.10 Ενημερωτικό Σημείωμα Μαρτίου
 Ζάκυνθος, 06/03/2014

Θέμα 1ο: 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ 13 & 14 ΜΑΡΤΙΟΥΌλες και όλοι στη 48ωρη απεργία κατά τη διάρκεια συζήτησης

και ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου των απολύσεων

και του κλεισίματος οργανισμών.

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Συμπληρώνονται 4 χρόνια από την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και παρά τις απέλπιδες επικοινωνιακές προσπάθειες της Κυβέρνησης, οι εικόνες οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής είναι πλέον διάχυτες.Αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση και σχεδιάζεται από την ίδια, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ εκφράζοντας κυρίως τα συμφέροντα του τραπεζικού αλλά και του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου, δεν έχει τη συναίνεση της κοινωνίας και ο μοναδικός τρόπος για να επιβληθεί είναι η ένταση του αυταρχισμού, η καταπάτηση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και η αστυνομική καταστολή. Ο Δημόσιος Τομέας αποτέλεσε το πρώτο θύμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Οι μειώσεις μισθών που φθάνουν το 50% και η ραγδαία μείωση του αριθμού των εργαζομένων, συνθέτουν την εικόνα υποβάθμισης των υπηρεσιών. Παράλληλα, η εφαρμογή της διαθεσιμότητας σε μια σειρά από νευραλγικούς τομείς (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Τοπική Αυτοδιοίκηση) οδηγούν σε διάλυση τα υπολείμματα του κοινωνικού κράτους, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας στρέφονται στις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να μην τεθούν στο κοινωνικό περιθώριο.

Στις 22 Μαρτίου 2014 οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πριν από 8 μήνες (σχολικοί φύλακες, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και εργαζόμενοι σε Υπουργεία) θα οδηγηθούν σε απόλυση, έναν αιώνα μετά τις τελευταίες απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων. Θα προστεθούν στους περίπου 1,5 εκατομμύρια ανέργους του ιδιωτικού τομέα. Θα είναι απλά η αρχή μιας μακάβριας ακολουθίας, που από μήνα σε μήνα θα προσθέτει χιλιάδες νέους ανέργους από όλους τους τομείς του Δημοσίου (στα τέλη Μαΐου τελειώνει το 8μηνο διαθεσιμότητας των Δημοτικών Αστυνόμων και υπαλλήλων άλλων Υπουργείων).Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο. Οι επερχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο, για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα, μας αφορούν όλους. Πολλοί από εμάς θα αποτελέσουν τις επόμενες λίστες διαθεσιμότητας και απολύσεων. Οφείλουμε τώρα να αντισταθούμε γιατί στο μέλλον δεν θα υπάρχει κανείς να αντισταθεί για εμάς.

Θέμα 2ο: Εκδρομή στα Καλάβρυτα

Η εκδρομή του Συλλόγου μας στα Καλάβρυτα θα πραγματοποιηθεί κανονικά το Σαββατοκύριακο 15-16 Μαρτίου.

Την Τετάρτη 12 Μαρτίου οι συμμετέχοντες θα πρέπει να περάσουν από το γραφείο του Συλλόγου (ώρες 20:00-21:00) για τις τελευταίες συνεννοήσεις και την εξόφληση της εκδρομής.

Μπορείτε ακόμα να δηλώσετε συμμετοχή!

Κόστος:70 ευρώ/άτομο.

Τηλ. επικοινωνίας: 6976887926, Κουρσάρης Αντώνης

Θέμα 3ο: Τράπεζα Αίματος

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε λειτουργεί Τράπεζα Αίματος με την επωνυμία του Συλλόγου μας με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των συναδέλφων και των οικογενειών τους.Στα πλαίσια της κάλυψης αυτών των αναγκών το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει «Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας» το Σάββατο 29 Μαρτίου στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου στις 10 το πρωί σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Καινοτόμων Δράσεων της Διεύθυνσης Π.Ε. Ζακύνθου κα Τσάτσου Αθηνά και το Δήμο Ζακύνθου.

Την προσεχή Δευτέρα θα σταλεί σε όλα τα σχολεία ενημερωτικό-επιμορφωτικό υλικό από το Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων με θέμα την αξία της αιμοδοσίας, προκειμένου να ενημερωθούν κατάλληλα οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης, σας καλούμε να συμμετέχετε στο διαγωνισμό αφίσας με θέμα «Δώσε αίμα-χάρισε ζωή».

Η πρόσκληση απευθύνεται στους μαθητές όλων των τάξεων των Δημοτικών Σχολείων Ζακύνθου. Κάθε σχολική μονάδα θα επιλέξει τρία  έργα, τα οποία θα αποστείλει στην Δ/νση ΠΕ Ζακύνθου  έως την Τρίτη 18  Μαρτίου 2014.

Τα έργα που θα επιλεγούν, θα ανακοινωθούν από την ιστοσελίδα της Δ/νσης και θα παρουσιαστούν σε έκθεση ζωγραφικής.

Ας γίνουμε εθελοντές αιμοδότες.

Είναι μια πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Σημείωση: Παρακαλούμε τους συναδέλφους-διευθυντές να ενημερώσουν σχετικά το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του σχολείου τους.Θέμα 4ο: Εκδήλωση- Συζήτηση
Σημείωση: Παρακαλούμε τους συναδέλφους-διευθυντές να προσκαλέσουν το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του σχολείου τους στην εκδήλωση που διοργανώνουμε.Θέμα 5ο: Μπλοκάρισμα των σεμιναρίων από το Υπουργείο Παιδείας για την αξιολόγηση

Το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει επιμορφωτικά σεμινάρια για την αξιολόγηση σε όλα τα στελέχη εκπαίδευσης.

Το πρώτο επιμορφωτικό τριήμερο σχεδιάζεται στις 14 με 16 Μαρτίου στην Αθήνα για τους περιφερειακούς διευθυντές, διευθυντές εκπαίδευσης και τους προϊσταμένους επιστημονικής καθοδήγησης. Τα επόμενα επιμορφωτικά σεμινάρια, που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά, κατά πιθανότητα θα γίνουν περιφερειακά.

Με βάση τα παραπάνω το Δ.Σ. του Συλλόγου καλεί τη ΔΟΕ, στα πλαίσια της απόφασης του κλάδου για την αξιολόγηση, να συντονίσει μαζί με τους τοπικούς συλλόγους το μπλοκάρισμα των σεμιναρίων των στελεχών εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας με αντίστοιχες αποφάσεις κινητοποίησης εκείνες τις μέρες.Θέμα 6ο: Υποχρεωτικές «μεταθέσεις»

Έπειτα από . . .

·         Τη θεσμοθέτηση του νέου πειθαρχικού δικαίου στους δημοσίους υπαλλήλους που καταλύει κάθε έννοια συνταγματικού δικαίου και απειλεί κάθε εργαζόμενο εντός και εκτός υπηρεσίας.

·         Το ζήτημα της αυτό-αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών που θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση των σχολείων (σχολείο της αγοράς) και θα δημιουργήσει νέα δεξαμενή απολύσεων για τις επόμενες 11.500 απολύσεις στο δημόσιο το 2014.

·         Τις διαθεσιμότητες των συναδέλφων μας της τεχνικής εκπαίδευσης και όλων των άλλων δημοσίων υπαλλήλων στους ΟΤΑ και τα Πανεπιστήμια που βλέπουν τις πρώτες απολύσεις στο δημόσιο στις 22 Μαρτίου.

·         Τις υποχρεωτικές μετατάξεις με αδιαφανή κριτήρια σε όλα τα επίπεδα.

Έρχεται  . . .

Το Υπουργείο Παιδείας να θεσμοθετήσει ένα νέο ΠΔ για υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα ΠΔ που φέρει την υπογραφή του προέδρου της δημοκρατίας από το Δεκέμβριο του 2013 και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες σε ΦΕΚ, διάστημα κατά το οποίο το Υπουργείο Παιδείας παίζει την "κολοκυθιά" για την εγκύκλιο των μεταθέσεων που έπρεπε να έχει βγάλει ήδη από το Νοέμβριο του 2013.

Τι προβλέπει όμως το νέο ΠΔ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις:

Ø  Μετατίθενται υποχρεωτικά εκπαιδευτικοί που είναι οργανικά υπεράριθμοι στο νομό ανεξάρτητα εάν καλύπτουν λειτουργικά κενά (θα έχουμε το φαινόμενο να έρχονται αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στις θέσεις των συναδέλφων μας που θα ξενιτευτούν υποχρεωτικά με τις οικογένειές τους).

Ø  Μετατίθενται υποχρεωτικά όσοι είναι κάτω από 12 έτη υπηρεσίας, πράγμα που συνεπάγεται εκπαιδευτικό κανιβαλισμό (δεν θίγονται όλοι αλλά οι νέοι εκπαιδευτικοί).

Ø  Εάν πλεονάζει ζητείται η θέληση του εκπαιδευτικού για να μπει στον πίνακα των υποχρεωτικών μεταθέσεων εντός της περιφέρειας. Εάν αρνηθεί τότε μπαίνει σε πίνακα υποχρεωτικών μεταθέσεων για ολόκληρη την επικράτεια. Δηλαδή δεν τίθεται θέμα βούλησης του εκπαιδευτικού αλλά υποχρεωτικής υπαγωγής για να μην βρεθεί σε χειρότερη θέση (...σε λίγο θα μας πουν ότι οι εκπαιδευτικοί οικειοθελώς μετατίθενται, ότι δεν πιέζεται κανένας!!!).

Ø  Μετά τη διαδικασία γίνεται επανακαθορισμός των οργανικών θέσεων, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον τίθενται υπό αίρεση οι οργανικές μας θέσεις (εάν θα παραμείνουν ή αν θα καταργηθούν).

Ø  Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται 15 Ιουνίου πριν δηλαδή κλείσει η προηγούμενη σχολική χρονιά και γίνουν οι εκπαιδευτικές μεταβολές και οι συνταξιοδοτήσεις που συνεπάγονται νέες οργανικές κενές θέσεις.Συνέπειες που φέρνει το ΠΔ στους εκπαιδευτικούς:

v  Άνιση αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών (παλιοί και νέοι) με ότι αυτό συνεπάγεται στο λειτούργημά μας.

v  Υπερβολικές υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών (τεχνητά υπεράριθμοι κι όχι πραγματικά) ανά την Ελλάδα, όπου στις θέσεις τους θα πηγαίνουν αναπληρωτές αφού η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται μέχρι 15 Ιουνίου που δεν έχουν γίνει οι εκπαιδευτικές μεταβολές και ξεκαθάρισμα των οργανικών κενών από τις συνταξιοδοτήσεις.

v  Θα ελαχιστοποιηθούν ή και θα εκμηδενιστούν οι μεταθέσεις, αφού πρώτον δεν θα υπάρχουν οργανικά κενά (αφού προηγείται ως διαδικασία) αλλά και με το φόβο μην βρεθεί κάποιος ως τελευταίος τοποθετηθής σε μία σχολική μονάδα δεν θα δηλώνει να μετακινείται.

v  Κανένας εκπαιδευτικός δεν είναι εξασφαλισμένος αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταργηθεί η οργανική του θέση (συγχωνεύσεις και υποβιβασμοί σχολείων). Αυτό συνδυάζεται και με την ΚΥΑ σχετικά με την αναλογία εκπαιδευτικού και μαθητών με το 25 +10% δηλ 27,5 μαθητές ανά τάξη.

v  Η στόχευση είναι οι περαιτέρω απολύσεις, κοινωνικά νομιμοποιημένες αφού θα διατυμπανίζει το Υπουργείο Παιδείας ότι είναι προσωπικό που πλεονάζει, την ίδια στιγμή όμως στις θέσεις αυτές  θα προσλαμβάνει χιλιάδες εκπαιδευτικούς για να καλύψει αυτά τα λειτουργικά κενά που θα υπάρχουν.

Το ζήτημα δεν αφορά μονάχα τον εκπαιδευτικό κόσμο αλλά ολόκληρη την κοινωνία που θα δει τα σχολεία να αδειάζουν από εκπαιδευτικούς και θα έχουμε ένταση των φετινών φαινομένων όπου μήνα Φεβρουάριο προσλήφθηκαν 1000 εκπαιδευτικοί κι όχι από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Θα δούμε συναδέλφους μας που περιμένουν να βρεθούν με τις οικογένειές τους (τις στερήθηκαν φέτος με τις αποσπάσεις) να χάνουν κάθε ελπίδα και στις θέσεις τους να έρχονται αναπληρωτές.

Ο κανιβαλισμός στον οποίο θέλουν να οδηγήσουν μεγεθύνεται από όλα τα υπόλοιπα νομοθετήματα (αξιολόγηση με ποσοστώσεις, πειθαρχικά κ.λπ.) προς τους εκπαιδευτικούς για να χρεωθούν τις αποτυχημένες πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Θέλουν έναν φοβικό εκπαιδευτικό, με σκυμμένο κεφάλι που θα υποκύπτει σε κάθε του βήμα. Δεν θα τους περάσει.

Οι εκπαιδευτικοί δίνουμε ήδη μια μάχη απέναντι στις απολύσεις που έρχονται με το κατάπτυστο πλαίσιο αξιολόγησης. Από όσο φαίνεται έχει ενοχλήσει τα κυβερνητικά στελέχη η μαζικότητα που διαμορφώνεται από τη βάση του κλάδου μας. Κανένας φόβος δεν θα λυγίσει το εκπαιδευτικό κίνημα για μια ουσιαστική ποιοτική δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.Θέμα 7ο: Νέο ωράριο λειτουργίας γραφείου Συλλόγου
Σας ενημερώνουμε ότι το γραφείο του Συλλόγου θα είναι ανοικτό καθημερινά 20:00 – 21:00.

Ζάκυνθος, 18/02/2014«Σχέδιο δράσης του Συλλόγου μας 
για την  (αυτό) αξιολόγηση»

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου, μετά την τελευταία Έκτακτη Γενική Συνέλευση και τη συζήτηση που έγινε στην τελευταία συνεδρίασή του αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ για τα παρακάτω:

α) Κανένας εκπαιδευτικός να μη συμμετέχει στις ομάδες εργασίας για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας που συνδέεται άμεσα με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού που προωθεί η κυβέρνηση. Μια αξιολόγηση που έχει σχεδιαστεί να οδηγήσει σε απολύσεις με τη θέσπιση των ποσοστώσεων. Πολλοί άξιοι συνάδελφοί μας με αυτή τη διαδικασία θα βρεθούν σε διαθεσιμότητα και στα ταμεία ανεργίας. Δε γινόμαστε συνένοχοι στις απολύσεις των συναδέλφων της διπλανής τάξης μας, δεν συναινούμε στον κατήφορο που θέλουν να οδηγήσουν την εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό.

β) Προγραμματίζουμε στις 13 Μαρτίου εκδήλωση για το θέμα της αξιολόγησης με εισηγητές που έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Μέχρι τότε τα σχολεία να μην προχωρήσουν σε καμία συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων για το θέμα πριν ενημερωθούν εκτενώς, δεν υπάρχει σε κανένα νομικό κείμενο ή εγκύκλιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη συγκρότηση των ομάδων εργασίας.

γ) Τα σχολεία να ενημερώσουν το Δ.Σ. του Συλλόγου μας για τη μέρα και την ώρα που μπορούν να πραγματοποιήσουν ενημερωτική συνάντηση, με σκοπό να παραστεί κλιμάκιο ενημέρωσης από το Σύλλογο για την (αυτό)αξιολόγηση.

δ) Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων, όταν πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις για το ζήτημα της συγκρότησης των ομάδων εργασίας, να υπάρξει εκτενής συζήτηση (το Δ.Σ. είναι διαθέσιμο να παραστεί σε αυτές τις συνεδριάσεις) και να υπογραφεί το κείμενο που σας έχουμε αποστείλει.
στ) Καλούμε τους συναδέλφους, αν υπάρξει οποιοδήποτε στέλεχος εκπαίδευσης να πιέζει προς την κατεύθυνση της συγκρότησης των ομάδων εργασίας για την αυτοαξιολόγηση (δεν υπάρχει από πουθενά οδηγία για άμεση συγκρότηση των ομάδων), παραβλέποντας τις αποφάσεις του κλάδου μας και τον παραπάνω σχεδιασμό, να ενημερώσουν άμεσα το ΔΣ του Συλλόγου μας.

10 Ενημερωτικό Σημείωμα Φεβρουαρίου
 Ζάκυνθος, 18/02/2014

Θέμα 1ο: Απλήρωτοι εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ και έχουν τοποθετεί σε ολοήμερα τμήματα Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων

Ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου «Διονύσιος Σολωμός» και ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα έχει επισημάνει πως οι κυβερνητικές πολιτικές σε συνδυασμό με τις μνημονιακές δεσμεύσεις οδηγούν στη συρρίκνωση του Δημόσιου Σχολείου, στην κατηγοριοποίηση τόσο των σχολικών μονάδων, όσο και των εκπαιδευτικών.

Τη φετινή σχολική χρονιά, που διανύουμε, ζούμε καθημερινά τα εκατοντάδες κενά στα σχολεία της χώρας, την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και την γενικότερη απαξίωση του εκπαιδευτικού και της Δημόσιας Εκπαίδευσης από την πλευρά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.

Τους τελευταίους δύο μήνες οι εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ και υπηρετούν στα ολοήμερα τμήματα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων δεν έχουν πληρωθεί. Αυτό έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στους συγκεκριμένους συναδέλφους. Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι περισσότεροι απλήρωτοι συνάδελφοι υπηρετούν σε σχολεία χιλιόμετρα μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.

Αυτό σημαίνει πως εγείρονται θέματα επιβίωσης, καθώς με ποια χρήματα οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι θα πληρώσουν τα ενοίκια, τους λογαριασμούς και τα καύσιμα για τις μετακινήσεις τους στα σχολεία της επαρχίας; Υπάρχει ξεκάθαρο θέμα επιβίωσης για πολλούς συναδέλφους.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ζητάει άμεσα να πληρωθούν οι συνάδελφοι μέσω ΕΣΠΑ και να εξηγήσουν οι αρμόδιοι τους λόγους καθυστέρησης της καταβολής των μισθών.Θέμα 2ο: Εκδρομή στα Καλάβρυτα

Η εκδρομή του Συλλόγου μας στα Καλάβρυτα θα πραγματοποιηθεί κανονικά το Σαββατοκύριακο 15-16 Μαρτίου.

Μπορείτε ακόμα να δηλώσετε συμμετοχή!

Κόστος:70 ευρώ/άτομο.

Τηλ. επικοινωνίας: 6976887926, Κουρσάρης Αντώνης

Θέμα 3ο: Τράπεζα Αίματος

Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε λειτουργεί Τράπεζα Αίματος με την επωνυμία του Συλλόγου μας με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των συναδέλφων και των οικογενειών τους.Στα πλαίσια της κάλυψης αυτών των αναγκών το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει «Ημέρα Αιμοδοσίας» το Σάββατο 29 Μαρτίου στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Καινοτόμων Δράσεων της Διεύθυνσης Π.Ε. Ζακύνθου κα Τσάτσου Αθηνά και το Δήμο Ζακύνθου. Οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές σε επόμενο ενημερωτικό σημείωμα.Ας γίνουμε εθελοντές αιμοδότες. Είναι μια πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.Θέμα 4ο: Πρόβες χορωδίας Συλλόγου

Σας ενημερώνουμε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα οι πρόβες της χορωδίας μας θα πραγματοποιούνται στο 3ο Δημοτικό Σχολείο κάθε Δευτέρα στις 19.00.

Με την ευκαιρία, σας υπενθυμίζουμε το πρόγραμμα των ομάδων πολιτισμού:

Ομάδα
Ημέρα
Ώρα
Τόπος
Υπεύθυνοι
Χορωδίας
Δευτέρα
19.00 - 20.00
3ο Δ.Σ.
Μιχάλης Τσαούσης
Θεάτρου
Τρίτη
17.30 - 19.30
2ο Δ.Σ.
Κατερίνα Ζουπάνου
Χορού
Τετάρτη
17.30 - 19.30
2ο Δ.Σ.
Νίκος Αρβανιτάκης
Ιωάννα Φωτακοπούλου
Φωτογραφίας
Πέμπτη
19.30 - 20.30
2ο Δ.Σ.
Θοδωρής Γκούγιας
Φυσιολατρών – Δρομέων Υγείας
Κυριακή
10.30 το πρωί
Γήπεδο
Νίκος Φαραός

3ο Ενημερωτικό Σημείωμα Ιανουαρίου
Ζάκυνθος, 30 Ιανουαρίου 2014

Θέμα: Για τις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων ενάντια στην αυτοαξιολόγησηΣυναδέλφισσες και συνάδελφοι,


Σε συνέχεια του χθεσινού μας ενημερωτικού, σας αποστέλλουμε συνημμένα δύο ακόμη σχέδια πρακτικών για το Σύλλογο Διδασκόντων τα οποία θα σας φανούν χρήσιμα στη συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου σας με θέμα την «αυτοαξιολόγηση».Επιπλέον διευκρινίζουμε τα εξής:Η συμμετοχή μας στις ομάδες δεν είναι υποχρεωτική, ανατίθεται με απόφαση συλλόγου σύμφωνα με την  Φ.353/.1/324/10565/Δ1/ Υπ. Απόφαση.Οι αντίθετες απόψεις των διευθυντών είναι μόνο για τρομοκρατία και για να μαζεύουν βαθμούς στο δικό τους προσωπικό φάκελο αξιολόγησης. Για τη συνεδρίαση που θα γίνει για την συγκρότηση ομάδων εργασίας  συντάσσεται πρακτικό, όπως για όλες τις συνεδριάσεις συλλόγων, καταγράφονται οι απόψεις που θα ακουστούν και θετικές και αρνητικές και στο τέλος μετά την διεξαγωγή ψηφοφορίας, ακολουθείται όπως πάντα, η απόφαση της πλειοψηφίας. (βλέπετε και το καθηκοντολόγιο που αφορά στο Σύλλογο Διδασκόντων και το οποίο λάβατε με το χθεσινό μας σημείωμα).

ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΤΡΙΤΗ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ    και     ΩΡΑ 19:00

στο 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

με κύριο θέμα: Πρόταση του Συλλόγου μας για κινητοποίηση την ημέρα που εκδικάζεται (7 Φλεβάρη) η υπόθεση της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών στο Συμβούλιο της επικρατείας και πρόταση για διεξαγωγή ολομέλειας προέδρων.


1ο ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ


Οι παρακάτω υπογράφοντες, μέλη του   Συλλόγου Διδασκόντων του ………………………………………………….. ύστερα από διεξοδική συζήτηση, αποφασίσαμε  να δηλώσουμε τις επιφυλάξεις μας και τη διαφωνία μας με την «Αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας» και τη συνδεόμενη με αυτήν  «Αξιολόγηση  του εκπαιδευτικού έργου»  για τους παρακάτω λόγους:

Η σύνδεση της «αξιολόγησης» με τους νόμους: ν.3528/07, ν.3848/10, ν.3879/10, ν.4024/11, ν.4057/12, ν.4142/13, ΠΔ152/13  οδηγεί στην κατηγοριοποίηση, τον ανταγωνισμό και την υποβάθμιση σχολείων καθώς και στη βαθμολογική - μισθολογική καθήλωση  εκπαιδευτικών, αλλά και στη διαθεσιμότητα και την απόλυση πολλών από μας.

Η αξιολόγηση αυτή  δεν μπορεί να είναι αντικειμενική,  αξιόπιστη και αδιάβλητη. Στηρίζεται στην κρίση μονοπρόσωπων οργάνων, ποσοτικοποιεί αυθαίρετα ποιοτικά κριτήρια, συνδέεται και με την επίδοση των μαθητών  ενώ δε λαμβάνει υπόψη το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί το σχολείο, τις ελλείψεις υποστηρικτικών δομών, την υποδομή και τα αναλυτικά προγράμματα. Επιβάλλει ποσοστώσεις ως προς τον αριθμό όσων  θα προάγονται και λειτουργεί τιμωρητικά για όσους εκπαιδευτικούς -παρ΄ ότι άξιοι- δεν θα προάγονται. Συρρικνώνονται έτσι τα εργασιακά μας δικαιώματα που αποτελούν ταυτόχρονα και ατομικά δικαιώματα και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα της χώρας μας.

Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας συνδέεται άμεσα με αυτήν  της ατομικής αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, ο οποίος επανακρίνεται για το ρόλο του στην αυτοαξιολόγηση,  αλλά και με την εξωτερική αξιολόγηση στην οποία παρεμβαίνουν εξωσχολικοί παράγοντες και ιδιώτες (πχ. Δήμοι, παραγωγικές τάξεις), αλλά και οι ασκούντες γονική μέριμνα (ν.4142/13,1γγ9).

Η  συγκεκριμένη αξιολόγηση όπως περιγράφεται και όπως διαπιστώνεται από τη ΔΟΕ, από την Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων, αλλά και από την Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε. σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, έχοντας  κριτήρια  δημοσιονομικά και όχι  παιδαγωγικά, δε βελτιώνει την ποιότητα του έργου του εκπαιδευτικού ή της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ούτε αναβαθμίζει το δημόσιο σχολείο, πράγμα  το οποίο εμείς οι εκπαιδευτικοί οραματιζόμαστε.

Επιπλέον ο χρόνος που επιλέγει  το Υπουργείο με την εγκύκλιό του να ενεργοποιήσει τη διαδικασία αυτοαξιολόγησης, είναι εκτός του νομικού πλαισίου του Νόμου 3848/10, άρθρο 32, παρ. 1 που αναφέρει ρητά: «Κάθε σχολική μονάδα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, καταρτίζει πρόγραμμα δράσης με τους εκπαιδευτικούς στόχους για το σχολικό έτος που ξεκινά». Οι εγκύκλιοι κατά την πάγια κρίση των Διοικητικών Δικαστηρίων δεν τροποποιούν, ούτε καταργούν νόμους, και επί πλέον σύμφωνα με το άρ.107 ΥΚ,  «Το υπαλληλικό καθήκον σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλει στον υπάλληλο πράξη ή παράλειψη που να αντίκειται προς τις διατάξεις του Συντάγματος και των νόμων»,  αλλά αντίθετα αρ.25ΥΚ «Αν η διαταγή είναι προδήλως αντισυνταγματική ή παράνομη, ο υπάλληλος οφείλει να μην την εκτελέσει και να το αναφέρει χωρίς αναβολή».

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη συγκρότηση ομάδων εργασίας και την πλήρη διαφωνία μας με την  «αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας» και την «αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου».

2ο ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝΠΡΑΚΤΙΚΟ ................

ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος 2013-2014 – Διαδικασίες»Σήμερα ……………..…./……. /2014, και μετά από πρόσκληση του Διευθυντή του Σχολείου συνήλθε ο Σύλλογος Διδασκόντων του ……. Δημοτικού Σχολείου / Νηπιαγωγείου …………………………….., σε έκτακτη συνεδρίαση με θέμα: «Εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος 2013-2014 – Διαδικασίες», σύμφωνα με την με αριθ. Πρωτ.: 190089/Γ1, 10. 12. 2013, εγκύκλιο της Διεύθυνσης Σπουδών Π.Ε. & Δ.Ε. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Παρόντα ήταν όλα τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου.

            Μετά από την εισήγηση του Διευθυντή του Σχολείου σχετικά με τον καθορισμό των ομάδων εργασίας που προβλέπονται από την συγκεκριμένη εγκύκλιο για την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης και μετά από τη διαλογική συζήτηση και τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών που ακολούθησαν *, ο Διευθυντής του σχολείου διαπιστώνει ότι δεν  υπάρχει η δυνατότητα δρομολόγησης της αυτοαξιολόγησης επειδή δεν εκδηλώθηκε εθελούσια προσφορά εκπαιδευτικών του σχολείου για τη συγκρότηση και την στελέχωση των ομάδων εργασίας που απαιτούνται για τη διεξαγωγή της .

Για το λόγο αυτό συντάχθηκε το πρακτικό αυτό, διαβάστηκε και υπογράφεται όπως ακολουθεί.  

* Στο σημείο αυτό μπορούν να αναφερθούν οι λόγοι για την αντίθεση των συναδέλφων στην αυτοαξιολόγηση (η απόφαση της ΔΟΕ και οι ανακοινώσεις του Συλλόγου  αναφέρουν αρκετούς λόγους για τους οποίους ο κλάδος μας είναι αντίθετος στην αυτοαξιολόγηση- αξιολόγηση).


3ο ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝΟ Σύλλογος Διδασκόντων του ......... Δημοτικού Σχολείου…………………./ Νηπιαγωγείου …………………………,

δηλώνει ότι είναι αντίθετος με τη λεγόμενη «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων.Η αξιολόγηση δεν έχει στόχο να γίνει ο εκπαιδευτικός και το δημόσιο σχολείο καλύτερο για να υπηρετήσει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Το σχολείο που διαμορφώνεται, μέσω και της αξιολόγησης, θα υποβαθμίσει παραπέρα τη μόρφωση που λαμβάνουν τα παιδιά, θα έχει σαν αποτέλεσμα το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών-μισθολογικών δικαιωμάτων αλλά και την απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών. Δεν θέλουμε σχολεία και μαθητές πολλών ταχυτήτων, το δικαίωμα στη μόρφωση πρέπει να είναι ενιαίο για όλα τα παιδιά.Η διαδικασία της αυτοαξιολόγησης, ανεξαρτήτως του τίτλου που φέρει, είναι μια διαδικασία που οι σύλλογοι διδασκόντων διαχρονικά ακολουθούμε. Εμείς είμαστε που, παρά το γεγονός ότι καλούμαστε να ασκήσουμε το έργο μας δίχως υποδομές και στήριξη από την πολιτεία, αποτιμούμε στις παιδαγωγικές μας συνεδριάσεις την εκπαιδευτική διαδικασία της σχολικής μας μονάδας και προχωρούμε σε κινήσεις βελτίωσής της προς όφελος των μαθητών μας.


Στην κατεύθυνση αυτή, με βάση την απόφαση του συλλόγου μας και της ΔΟΕ, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην «αυτοαξιολόγηση» της σχολικής μονάδας και δε συγκροτούμε τις ομάδες εργασίας. Κανείς εκπαιδευτικός δεν εκδήλωσε εθελοντικά ενδιαφέρον, καθώς η συμμετοχή στις ομάδες εργασίας για την «αυτοαξιολόγηση», είναι προαιρετική. Η εφαρμογή της ΑΕΕ στα σχολεία είναι υποχρεωτική και την ευθύνη της υλοποίησης έχουν οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων, με την επιστημονική /παιδαγωγική στήριξη των Σχ. Συμβούλων και τη διοικητική των Δ/ντών Διευθύνσεων.


2ο Ενημερωτικό Σημείωμα ΙανουαρίουΘέμα: Για τις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων ενάντια στην αυτοαξιολόγησηΣυναδέλφισσες και συνάδελφοι,Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας δηλώνει την αντίθεσή του στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, να επιβάλλει σε όλα τα σχολεία, τον αντιδραστικό θεσμό της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και να προχωρήσει στην ατομική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού.

Η μάχη ενάντια στην αυτοαξιολόγηση είναι σε εξέλιξη, σ΄ ολες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.  Στόχος μας είναι «να βάλουμε στα συρτάρια των αζήτητων», άλλο ένα νομοσχέδιο για την αξιολόγηση. Δίνουμε άλλη μια μάχη ενάντια στο «Νέο Σχολείο» και την «παιδαγωγική» της «Νέας Τάξης».Στο Σύλλογό μας, έχουν υπογράψει το κείμενο της ΔΟΕ 270 εκπαιδευτικοί. Ποσοστό περίπου 98% του συνόλου των εκπαιδευτικών.    Ήδη με το νομοθετικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί (ν.4024/11 για το μισθολόγιο -βαθμολόγιο, ν.4142/13 για την «Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Εκπαίδευση», ΠΔ 152/13 για την «Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών», ν.3848/10, ν. 3679/10) όλες οι πλευρές της αξιολόγησης (όπως η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η αυτοαξιολόγηση και η εξωτερική αξιολόγηση σχολείων) έχουν  ΑΠΟΛΥΤΩΣ συνδεθεί μεταξύ τους.Συνεχίζουμε με αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων για την αυτοαξιολόγηση:·     Δε συμμετέχουμε στις ομάδες εργασίας.

·     Παίρνουμε απόφαση ενάντια στην αυτοαξιολόγηση.Ø     Αν θεωρείτε ότι χρειάζεται κάποια μέλη του Δ.Σ. να ξαναπεράσουν για ενημέρωση (π.χ. λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων), ενημερώστε μας να το φροντίσουμε.Ø     Η συμμετοχή στις ομάδες εργασίας για την αυτοαξιολόγηση, είναι προαιρετική. Άρα δεν μπορεί κανείς να υποχρεώσει κανέναν να συμμετέχει! Αρνούμαστε να συμμετέχουμε!

Ø     Σας στέλνουμε επίσης:Τη σχετική νομοθεσία για τη λειτουργία του Συλλόγου διδασκόντων

- Εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος 2013-2014 – Διαδικασίες - Εγκ.190089Γ1_10.12.2013

- Η Νομοθεσία για το Σύλλογο ΔιδασκόντωνΈνα σχέδιο για πρακτικό – απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων

- Σχέδιο Πρακτικού Συλλόγου ΔιδασκόντωνΤη σχετική απόφαση της Δ.Ο.Ε.

- Απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σχετικά με τη στάση του κλάδου απέναντι στην εφαρμογή της Αυτοαξιολόγησης - Αξιολόγησης - ΧειραγώγησηςΓια το λόγο αυτό προτείνουμε την υπογραφή του επισυναπτόμενου πρακτικού. Με όρους συλλογικών αποφάσεων προτείνουμε:· Μπλόκο στην αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών με μέτωπο εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών, εργαζομένων.·  Κανείς αξιολογητής στην τάξη.·  Μπλόκο στα σεμινάρια για την αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση.·  Ενιαίος χαρακτήρας εκπαίδευσης. Καμία διαφοροποίηση.·  Αύξηση δαπανών για την Παιδεία. Να δοθούν στην εκπαίδευση τα 3,5 εκατομμύρια που θα ξοδευτούν για την εφαρμογή της αξιολόγησης.·  Έξω οι αξιολογητές από τα συνδικάτα και τα σωματεία.·  Διαγραφή από την ΔΟΕ των Περιφερειακών Διευθυντών, των Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Σχολικών Συμβούλων και των Διευθυντών των σχολείων που θα εμπλακούν στην αξιολόγηση, πρωτοστατώντας στην εφαρμογή της!ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΤΡΙΤΗ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ    και     ΩΡΑ 19:00

στο 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
με κύριο θέμα: Πρόταση του Συλλόγου μας για κινητοποίηση την ημέρα που εκδικάζεται (7 Φλεβάρη) η υπόθεση της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών στο Συμβούλιο της επικρατείας και πρόταση για διεξαγωγή ολομέλειας προέδρων.1ο Ενημερωτικό Σημείωμα Ιανουαρίου

Ζάκυνθος, 13 Ιανουαρίου 2014

 1ο ΘΕΜΑ: Σεμινάρια για την αυτοαξιολόγηση - Κάλεσμα σε απεργιακή κινητοποίηση
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, μέλη του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος,
            Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Ζάκυνθο ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με την Εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας με τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης» για τους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων Περιφέρειας Εκπαίδευσης Ζακύνθου.
            Εφαρμόζοντας την, από 26 Νοεμβρίου 2013, απόφαση της Δ.Ο.Ε. (Αρ.Πρωτ.:437) για συνδικαλιστική κάλυψη με κήρυξη τρίωρων στάσεων εργασίας, σε κάθε απόπειρα πραγμάτωσης αντίστοιχων σεμιναρίων, σε οποιοδήποτε σύλλογο της Ελλάδος, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, ΟΜΟΦΩΝΑ στο έκτακτο Δ.Σ. της 13ης Ιανουαρίου 2014, αποφάσισε: την κήρυξη, επιπρόσθετα της Δ.Ο.Ε., για την ίδια ημέρα, Τετάρτη 15 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2014, τρίωρης στάσης εργασίας (σύμφωνα με το άρθρο 20, παρ.1 του Ν.1264/82), καλύπτοντας πλήρως το εργασιακό ωράριο των συναδέλφων (3ωρη στάση Δ.Ο.Ε. + 3ωρη στάση του Συλλόγου μας), ώστε απρόσκοπτα να εκφρασθεί η αντίδρασή μας στην προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
σας καλούμε να παραστείτε μαζικά και να εναντιωθούμε στην ενεργοποίηση κάθε προσπάθειας που στοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς ως μοναδικούς υπεύθυνους των προβλημάτων, που η πολιτική της κυβέρνησης δημιούργησε στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (Κρήτη, Ρόδο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, κα) οι τοπικοί Σύλλογοι έχουν μπλοκάρει την πραγματοποίηση των σεμιναρίων με τη δυναμική παρουσία της πλειοψηφίας των συναδέλφων.
            Αρνούμαστε να συναινέσουμε σε διαδικασίες που μεταφέρουν τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής της Ε.Ε στο μαθητή, στο γονιό, στη σχολική μονάδα.
            Οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί που υπηρετούμε τη δημόσια εκπαίδευση, ξέρουμε πως η ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία δεν "κλείνεται" σε "κουτάκια και δείκτες". Όπως ενημερωθήκαμε, στην Κέρκυρα είχαν κανονίσει επίσης την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου «επιμορφωτικά σεμινάρια», αλλά κάτω από την πίεση της στάσης εργασίας τα ματαίωσαν!
            Καλούμε όλους και όλες την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 να βρίσκονται έξω από το χώρο διεξαγωγής του σεμιναρίου, στο 2ο Δημοτικό σχολείο.
          Καλούμε τους διευθυντές των σχολείων να μη συμμετέχουν στα σεμινάρια.
            Η κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας της Δ.Ο.Ε. και ακολούθως η κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας του Συλλόγου μας, παρέχει τη ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.
ΑΠΟ ΤΙΣ 08:30 ΤΟ ΠΡΩΙ
ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ «ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ»  ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙΚΑ!

2ο ΘΕΜΑ: Εισφορά αλληλεγγύης
            Χιλιάδες είναι οι πολίτες που ενημερώθηκαν από επαγγελματικές ενώσεις, συνδικαλιστικούς φορείς για την κατάθεση αίτησης επιστροφής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Σε κάποιους δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι καταθέτοντας την αίτηση θα λάβουν πίσω τα χρήματα που παρανόμως τους παρακρατήθηκαν χωρίς όμως να ισχύει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής. Πολλοί πίστεψαν ότι η περικοπή μεγάλου μέρους του μισθού μας με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σύμφωνα με τα μνημόνια, θα μας δινόταν πίσω με μια απλή αίτηση!
            Μεταξύ των άλλων έφθασε και άλλη πληροφορία ότι δικαιώθηκαν πρωτόδικα δικηγόροι που κατέφυγαν για το όλο θέμα στην Καβάλα χωρίς όμως να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να το επιβεβαιώσει με έγγραφο. Μετά από αυτά λοιπόν γίνεται κατανοητό ότι όλος αυτός ο θόρυβος ήταν χωρίς ουσία.
            Βέβαια όλα τα παραπάνω δε στερούν από τους συναδέλφους το δικαίωμα να καταθέσουν την αίτηση χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα τους επιστραφούν οι παρακρατήσεις όπως πιστεύουν αρκετοί. Χαρακτηριστικά παραθέτουμε απόσπασμα από το έγγραφο που απέστειλε προς τη ΔΟΕ η νομική σύμβουλος κα Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα στις 31/12 /2013:
ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΔΟΕ
       Αθήνα, 31-12-2013
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,
Αναφορικά με το θέμα, που έχει ανακύψει σχετικά με την ειδική εισφορά Αλληλεγγύης ύψους 2% του άρθρου 38 του Ν. 3986/2011 καθώς και την ειδική εισφορά Αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ίδιου Νόμου και τις αιτήσεις διακοπής της παραγραφής, που σπεύδουν να υποβάλλουν δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα κάτωθι:
1) Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, μέχρι σήμερα, δεν έχει δημοσιευτεί κάποια δικαστική απόφαση, με την οποία να κρίνεται αμετάκλητα, η συνταγματικότητα ή μη των ως άνω εισφορών. Είναι γνωστό βεβαίως, ότι έχουν υποβληθεί προσφυγές αναφορικά με το θέμα αυτό, οι οποίες ωστόσο, δεν έχουν κριθεί αμετακλήτως.
2) Κατά την προσωπική, νομική μου αντίληψη, οι ως άνω εισφορές είναι αντίθετες τόσο προς το Σύνταγμα όσο και προς τους Διεθνείς κανόνες δικαίου (ΕΣΔΑ), δεδομένου, ότι είναι μη ανταποδοτικές και σε κάθε περίπτωση εντασσόμενες μέσα στο ευρύτατο πλαίσιο των περικοπών των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων έρχονται σε ευθεία αντίθεση προς την αρχή της αναλογικότητας, που πρέπει να διέπει κάθε μέτρο, που λαμβάνει η πολιτεία εις βάρος επιμέρους κατηγοριών πολιτών.
3) Η υποβολή αίτησης διακοπής της παραγραφής μοναδικό σκοπό έχει την διασφάλιση, ότι οι αξιώσεις για επιστροφή των παρακρατηθέντων κατά το έτος 2011 δεν θα υποκύψουν στην διετή παραγραφή, που προβλέπει ο Κώδικας Περί Δικών Δημοσίου. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί, ότι η ως άνω διεκδίκηση, η αίσια έκβαση της οποίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί δεδομένη, είναι προφανώς ζήτημα προσωπικής επιλογής του κάθε εκπαιδευτικού, ο οποίος και μπορεί να επιλέξει εάν θα υποβάλλει την σχετική αίτηση ή όχι ή εάν θα διεκδικήσει ακολούθως δικαστικά την επιστροφή των παρακρατηθέντων. 
Παραμένω στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.


3ο ΘΕΜΑ: Κλήση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για το MySchool από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
κατατέθηκε στις 26/11/2013 από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής και Νότιας Χαλκιδικής έγγραφη καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με την ψηφιακή εφαρμογή MySchool. Συγκεκριμένα, η καταγγελία κατέληγε με το αίτημα για έλεγχο α) νομιμότητας της ψηφιακής εφαρμογής του συστήματος Μyschoolως προς την προστασία προσωπικών δεδομένων μαθητών, γονέων και κηδεμόνων, β) νομιμότητας και δικαιοδοσίας διευθυντών και προϊσταμένων σχολικών μονάδων να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που απαιτούνται από την ψηφιακή εφαρμογή για τους μαθητές και γ) τυχόν παραβίασης προσωπικών δεδομένων και απόσυρσης της ψηφιακής πλατφόρμας/εφαρμογής.
Στις 19/12/2013  η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων απάντησε εγγράφως στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ως εξής:
 «Στο πλαίσιο εξέτασης της ως άνω υπόθεσης, προκειμένου η Αρχή να είναι σε θέση να ασκήσει τις προβλεπόμενες στο ν.2472/1997 αρμοδιότητές της, σας κοινοποιούμε αντίγραφο της ως άνω καταγγελίας και σας καλούμε, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη λήψη του παρόντος εγγράφου, να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας επ’ αυτής καθώς και να απαντήσετε σαφώς σε καθένα από τα ζητήματα που τίθενται στην καταγγελία αυτή. Επιπλέον, παρακαλούμε για τα εξής:
 1) Να μας γνωρίσετε τις νομοθετικές διατάξεις βάσει των οποίων προκύπτει αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να συλλέγει και επεξεργάζεται τα δεδομένα των μαθητών και των γονέων-κηδεμόνων τους στο πλαίσιο του ως άνω πληροφοριακού συστήματος.
 2) Να γνωστοποιήσετε στην Αρχή την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που πραγματοποιείται μέσω του ως άνω πληροφοριακού συστήματος.
 3) Να προσδιορίσετε επακριβώς το σκοπό της επεξεργασίας καθώς και το είδος των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται.
 4) Να τεκμηριώστε σαφώς και ειδικώς εάν η συλλογή καθενός εκ των συγκεκριμένων στοιχείων που προσδιορίζονται στην ως άνω καταγγελία (στοιχεία α) έως η) της καταγγελίας) είναι απολύτως απαραίτητη για α) την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού της επεξεργασίας και β) για την σχολική φοίτηση.
 5) Να περιγράψετε τη λειτουργία του ως άνω πληροφοριακού συστήματος και την γενική αρχιτεκτονική της τεχνολογικής και δικτυακής υποδομής που υποστηρίζει την επεξεργασία.»

4ο ΘΕΜΑ: Συγκέντρωση υπογραφών
Όπως γνωρίζετε, το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου «Διονύσιος Σολωμός» ανταποκρινόμενο στις οδηγίες της Ομοσπονδίας μας αλλά και στην απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας στις 21 Νοεμβρίου, η οποία αποφάσισε τη συλλογή υπογραφών εναντίον της συγκεκριμένης μορφής αξιολόγησης, συγκέντρωσε τις υπογραφές των συναδέλφων με επισκέψεις μελών του Δ.Σ. στα σχολεία του νησιού.           
Σας ενημερώνουμε ότι η διαδικασία ήταν απόλυτα αποτελεσματική και καλούμε όσους συναδέλφους απουσίαζαν την ημέρα που κάποιο μέλος του Δ.Σ. επισκέφθηκε το σχολείο τους, να προσέλθουν στο γραφείο του Συλλόγου μας (Τετάρτη και Παρασκευή στις 18.00 και Πέμπτη στις 19.00 μέχρι και τις 24 Γενάρη) προκειμένου να αποτυπωθεί η ομοθυμία των εκπαιδευτικών στην απόρριψη της αξιολόγησης που επιχειρεί να επιβάλει το Υπουργείο Παιδείας αγνοώντας τις απόψεις και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών.

5ο ΘΕΜΑ: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Σας ευχόμαστε ολόψυχα ευτυχισμένο το νέο έτος με υγεία και οικογενειακή προκοπή! Ας είναι το 2014 έτος αισιοδοξίας, αλληλεγγύης κι αναγέννησης!
 
Ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου σας καλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014 στη ταβέρνα «Ποπολάρος».

Για να κλείσετε τραπέζι επικοινωνήστε με την ταβέρνα στα τηλέφωνα: 2695045461,6972227566 μέχρι και την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.

Κόστος ανά άτομο: 15€. Στην τιμή περιλαμβάνονται ορεκτικά, ποικιλία τυριών, σαλάτα ανάμεικτη, κυρίως γεύμα, απεριόριστο κρασί ή μπύρα.

Ώρα προσέλευσης: 21:00.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Σύλλογο Συνταξιούχων Δημοσίου  Ζακύνθου.


10 Ενημερωτικό Σημείωμα Δεκεμβρίου
 Ζάκυνθος, 13/12/20131ο Θέμα: ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου «Διονύσιος Σολωμός» έπειτα από συνεδρίασή του την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου  -ανταποκρινόμενο στις οδηγίες της Ομοσπονδίας μας αλλά και στην απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας στις 21 Νοεμβρίου, η οποία αποφάσισε τη συλλογή υπογραφών εναντίον της συγκεκριμένης μορφής αξιολόγησης- σας αποστέλλει την πρόταση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για

 συγκέντρωση υπογραφών

για την αξιολόγηση και ζητούμε την άμεση και μαζική ανταπόκρισή σας. Το κείμενο που έχετε στα χέρια σας και η συγκέντρωση των υπογραφών από το σύνολο των εκπαιδευτικών της Π.Ε. αποτελεί μια από τις ενέργειες που πραγματοποιεί ο Σύλλογός μας και η Δ.Ο.Ε. προκειμένου να αποτρέψει την προωθούμενη αυτοαξιολόγηση και στη συνέχεια την αξιολόγηση – χειραγώγηση.

           

Είναι, θεωρούμε, πολύ σημαντικό να αποτυπωθεί η ομοθυμία των εκπαιδευτικών στην απόρριψη της αξιολόγησης που επιχειρεί να επιβάλει το Υπουργείο Παιδείας αγνοώντας τις απόψεις και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών.Ζητούμε τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων.

ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΥΜΕ

ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣΤο Δ.Σ. της ΔΟΕ προτείνει:

·         Οι σύλλογοι  διδασκόντων κάθε σχολείου να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στην «αυτοαξιολόγηση» της σχολικής μονάδας, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά με πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων ότι διαφωνούν και απορρίπτουν κάθε μορφή αξιολόγησης.·        Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες να υπογράψουν το κείμενο εναντίωσης στην αξιολόγηση που κυκλοφορεί από την ΔΟΕ. ·        Όλοι οι συνάδελφοι μέσω του Συλλόγου με την μαζική τους παρουσία και με αγωνιστικές μορφές  (στάσεις εργασίας, αποκλεισμούς, καταλήψεις...) βασιζόμενοι  και στην απόφαση της ΔΟΕ, να μπλοκάρουν-ακυρώσουν τη διεξαγωγή των σεμιναρίων που πρόκειται να γίνουν  για τους διευθυντές.
·        Καλούμε τους διευθυντές/ντριες των σχολείων να μη συμμετέχουν στα επιμορφωτικά σεμινάρια και στις διαδικασίες  για την αξιολόγηση που εσπευσμένα προωθεί το υπουργείο και τους σχολικούς συμβούλους να μη συμπράξουν στην προετοιμασία τους και στην υλοποίηση της αυτοαξιολόγησης.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,Στις σημερινές συνθήκες της κρίσης και της κυριολεκτικής αποδόμησης του δημόσιου σχολείου επιχειρείται  να δικαιολογηθούν οι «κυβερνητικές» αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, αφού πάντα η αξιολόγηση εξατομικεύει και προσωποποιεί στον εκπαιδευτικό την αποτυχία κάθε εκπαιδευτικής πολιτικής, συσκοτίζοντας τα αίτια και αποδίδοντας τις αστοχίες της , στις επιμέρους  σχολικές μονάδες.

Βρισκόμαστε μπροστά στην κορύφωση της γενικευμένης επίθεσης της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας στην προσπάθεια τους να υλοποιήσουν  άμεσα  τις  επιταγές των εντολοδόχων τους Ο.Ο.Σ.Α –Δ.Ν.Τ-Ε.Ε,  που στοχεύουν :

·         Στην δημιουργία  του απαραίτητου  εκείνου αποθέματος  εκπαιδευτικών  σε κινητικότητα – διαθεσιμότητα-απόλυση  ώστε να καλυφθεί,  στο χώρο της Παιδείας, ο «στόχος» των χιλιάδων απολύσεων που θα γίνουν συνολικά στο Δημόσιο .

·         Στην προώθηση του «νέου» σχολείου της αγοράς, ενός σχολείου που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που οι γονείς θα βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη, που οι μαθητές θα μαθαίνουν μόνο όσα και ό,τι έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις.

·         Στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών με ταυτόχρονη  μισθολογική και  βαθμολογική τους καθήλωση.

·         Στο να προωθηθεί η μετακύληση των ευθυνών και των δαπανών των δημόσιων σχολείων κατευθείαν στους "πελάτες" (δηλ. στους γονείς) λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης.

·         Στο να επιβληθεί στα στελέχη εκπαίδευσης και ειδικότερα στους διευθυντές, η εκσυγχρονισμένη αναζήτηση για  χρηματικές πηγές, εισφορές από τους γονείς, δωρεές, ευεργέτες, φιλανθρωπίες κλπ.

·         Να πλήξουν δραστικά, συρρικνώνοντας και χειραγωγώντας την παιδαγωγική και διδακτική αυτονομία των εκπαιδευτικών, μέσω της διευρυνόμενης τυποποίησης και ομοιομορφίας των διδακτικών τους πρακτικών, μέσω των πολλαπλών και αλλεπάλληλων διαδικασιών αξιολόγησης και απόδοσης λόγου αλλά και του πολύπλευρου πολιτικοϊδεολογικού ελέγχου της διδακτικής πράξης από το κράτος και τους μηχανισμούς της αγοράς. 

·         Να αποπροσανατολίσουν  από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης φορτώνοντας στους εκπαιδευτικούς την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες του Δημόσιου Σχολείου.

·         Να αποδομήσουν το δωρεάν, δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, εντείνοντας τις ταξικές ανισότητες και κατηγοριοποιώντας σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Με το νέο αξιολογικό πλαίσιο αθωώνεται η καταστροφική πολιτική του μνημονίου στην εκπαίδευση και ενοχοποιείται ο εκπαιδευτικός και το δημόσιο σχολείο, για όλα τα εκπαιδευτικά και κοινωνικά δεινά. Την ίδια στιγμή, που οδηγούν στην εξαθλίωση ένα ολόκληρο λαό, επιθυμούν να αξιολογήσουν τα σχολεία για τη σχολική διαρροή και την εγκατάλειψη της μόρφωσης από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Θέλουμε ένα σχολείο χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις, σε μια κοινωνία που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα στη μόρφωση, στην εργασία και τον πολιτισμό. Είμαστε εκείνοι (εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι, μαθητές)  που έχουμε τη δύναμη και την αρμοδιότητα να αναλάβουμε την πρωτοβουλία της δράσης και να προστατεύσουμε την εκπαίδευση από το δίδυμο αξιολόγησης-αγοράς που για μια ακόμη φορά μας απειλεί.

Δε θέλουμε να κάνουμε καλύτερη την αυτοαξιολόγηση. Θέλουμε να αλλάξουμε την κοινωνία, το σχολείο, την εκπαιδευτική νομοθεσία, το περιεχόμενο των γνώσεων, το αναλυτικό πρόγραμμα, τα βιβλία, το ρόλο που μας αντιστοιχεί. Με περιεχόμενο που να μη ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες του κεφαλαίου, της αγοράς και του κέρδους αλλά με τις κοινωνικές ανάγκες, τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Ένα ενιαίο δημόσιο δωρεάν σχολείο των όλων και των ίσων, που να μορφώνει ανθρώπους για να μπορούν να κατανοούν, να ερμηνεύουν και να αλλάζουν τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας θα περάσουν από όλα τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία του νησιού, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της αξιολόγησης και κάθε συνάδελφος να υπογράψει το κείμενο της ΔΟΕ. Σας υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από τα 7 μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μόνο ο Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας δικαιούνται 3 μέρες συνδικαλιστική άδεια το μήνα, και αμφότεροι προκειμένου να μην δημιουργείται πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία  του σχολείου που υπηρετούν, μετατρέπουν τις ημέρες άδειας σε μειωμένο ωράριο (4 διδακτικές ώρες την εβδομάδα). Επίσης, όπως γνωρίζετε, κανένα από τα μέλη του Δ.Σ. δεν έχει τη δυνατότητα να υπηρετεί στο ολοήμερο, όπως παλαιότερα, προκειμένου να επισκεπτόμαστε συχνά τα σχολεία.

Επομένως παρακαλούνται οι συνάδελφοι διευθυντές και προϊστάμενοι των σχολείων να ενημερώσουν τους συναδέλφους που υπηρετούν στο σχολείο τους για την παρουσία των μελών του Δ.Σ. τις ακόλουθες μέρες, έτσι ώστε όλοι συνάδελφοι να είναι παρόντες. Αν κάποιος συνάδελφος απουσιάζει την ημέρα που θα επισκεφθούμε το σχολείο του, παρακαλούμε να υπογράψει το κείμενο της ΔΟΕ που σας επισυνάπτουμε και να το παραδώσει στο διευθυντή του σχολείου του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Ø Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου (Αντώνης Κουρσάρης, τηλ. 6976887926)

Δημοτικά Σχολεία: ΚΑΤΑΣΤΑΡΙΟΥ, ΒΟΛΙΜΩΝ, ΟΡΘΟΝΙΩΝ, ΟΡΕΙΝΗΣ ΖΩΝΗΣ, ΛΙΘΑΚΙΑΣ, ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, 1ο ΡΙΖΑΣ, ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ.

Νηπιαγωγεία: ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ, ΚΑΛΙΠΑΔΟΥ, ΚΑΤΑΣΤΑΡΙΟΥ, ΑΝΩ ΒΟΛΙΜΩΝ, ΑΓΑΛΑ, ΑΓΙΟΥ ΛΕΟΝΤΑ, ΛΙΘΑΚΙΑΣ, ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ, ΡΟΜΙΡΙΟΥ, ΚΟΝΤΕΪΚΩΝ, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ, ΒΟΥΓΙΑΤΟΥ, ΓΑΪΤΑΝΙΟΥØ Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου (Διονύσης Παντής, τηλ. 6972085770)

Νηπιαγωγεία: 3ο ΡΙΖΑΣ, ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ, ΣΚΟΥΛΗΚΑΔΟΥ, ΠΗΓΑΔΑΚΙΩΝ, ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ø Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου (Αθηνά Χιώνη, τηλ. 6981096010)

2ο ΔΣ ΡΙΖΑΣØ Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου (Βάσω Χροναίου, τηλ. 6974914362)

Δημοτικά Σχολεία: 1ο ΚΑΜΠΟΥ, ΓΕΡΑΚΑΡΙΩΝ, ΔΕΡΜΑΤΟΥΣΑΣ

Νηπιαγωγεία: ΤΡΑΓΑΚΙΟΥ, ΒΑΝΑΤΟΥ, ΑΛΙΚΑΝΑ, ΚΑΤΩ ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ, ΜΕΣΩ ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ, ΚΥΨΕΛΗΣ, ΠΛΑΝΟΥ.

Ø Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου (Αντώνης Κουρσάρης, τηλ. 6976887926)

Δημοτικά Σχολεία: 1ο ΔΣ, 2ο ΔΣ, 3ο ΔΣ, 4ο ΔΣ, 5ο ΔΣ, ΕΙΔΙΚΟ, ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ, ΚΕΡΙΟΥ

Νηπιαγωγεία: 1ο,2ο,3ο,4ο,5ο,6ο,7ο, ΕΙΔΙΚΟ, ΑΡΓΑΣΙΟΥ, ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ, ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ, ΚΕΡΙΟΥ

2ο Θέμα: ΑΤΖΕΝΤΑ 2014


Η συλλεκτική ατζέντα του Συλλόγου μας με σκληρόδετο εξώφυλλο για το 2014 και σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων είναι έτοιμη!

Απευθύνεται όχι μόνο σε εκπαιδευτικούς, αλλά αποτελεί κι ένα χρηστικό δώρο, καθώς στις σελίδες της φιλοξενούνται κείμενα που αναδεικνύουν τα διαχρονικά προβλήματα της εκπαίδευσης, τα οποία διανθίζονται με εικόνες από παλιά αλφαβητάρια και αναγνωστικά, τα οποία αναβιώνουν μνήμες των άκρως νοσταλγικών παιδικών μας χρόνων…
Τιμή πώλησης: 7 ευρώ


Θα μπορείτε να την προμηθευτείτε από τα μέλη του Συλλόγου που θα περάσουν από τα σχολεία σας τις παραπάνω ημέρες ή κάθε απόγευμα από το γραφείο του Συλλόγου μας.

40 Ενημερωτικό Σημείωμα Νοεμβρίου

Ζάκυνθος, 19/11/2012  1. Ομαδα πεζοποριασ

   Η ομάδα πεζοπορίας θα πραγματοποιήσει  την τέταρτη συνάντησή της την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 10.30 το πρωί στο γήπεδο της Ζακύνθου  με προορισμό τον Σκοπό.

Πληροφορίες: Νίκος Φαραός, τηλ. 6975707657  1. ΧΟΡΩΔΙΑ
   Η ομάδα της χορωδίας πραγματοποιεί την πρώτη της συνάντηση τη Δευτέρα  2 Δεκεμβρίου στις 19.00 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο.
30 Ενημερωτικό Σημείωμα Νοεμβρίου
Ζάκυνθος, 7/11/2012
Αγαπητοί Συναδέλφοι,

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω θέματα:

  1.  ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ
Λειτουργεί Τράπεζα Αίματος με την επωνυμία του Συλλόγου μας με σκοπό να καλύψει τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους. Ας γίνουμε εθελοντές αιμοδότες. Είναι μια πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.  Η συλλογή γίνεται στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Ζακύνθου στο όνομα του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών. Τονίζουμε ότι οι συνάδελφοι που δίνουν αίμα παίρνουν κάρτα αιμοδότη και απολαμβάνουν όλων των διευκολύνσεων που προβλέπονται  (άδειες, κλπ).

  1. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και σύμφωνα με το Καταστατικό του Συλλόγου μας θεωρείται απαραίτητος ο ορισμός ενός συναδέλφου  ως συνδικαλιστικού συνδέσμου σε κάθε σχολείο, προκειμένου να διευκολυνθεί η επικοινωνία των σχολείων με το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Παρακαλούμε οι Σύλλογοι Διδασκόντων των σχολείων να ορίσουν τον συνάδελφο που θα τους εκπροσωπεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και οι συνάδελφοι διευθυντές να ενημερώσουν το Σύλλογο.

  1. ΣΥΝΔΡΟΜΗ προς ΤΗ Δ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014
Σας ενημερώνουμε ότι η συνδρομή των συναδέλφων προς τη Δ.Ο.Ε., με απόφαση της 82ης Γ.Σ., για τη συνδικαλιστική χρονιά 2013-2014 είναι μειωμένη κατά 12%. Συγκεκριμένα η συνδρομή κατά μέλος που πρέπει να αποδοθεί στη Δ.Ο.Ε. από 27 ευρώ μειώθηκε στα 22€(για Δ.Ο.Ε.) + 2€ (ταμείο στήριξης διωκόμενων συναδέλφων) = 24 ευρώ. Όσον αφορά  τη συνδρομή των ωρομισθίων προς τη Δ.Ο.Ε., αυτή διαμορφώνεται στα 10 ευρώ. Με απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου η συνδρομή για τη σχολική χρονιά 2013-2014 είναι 10 € για τον τοπικό Σύλλογο. Η συνδρομή για τα μέλη του Συλλόγου μας θα κρατηθεί σε τρεις δόσεις (δύο δόσεις των 12€ και μία των 10€). Επειδή ο Σύλλογος, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. ζ του καταστατικού της Δ.Ο.Ε., πρέπει να καταθέσει όσο το δυνατόν συντομότερα και όχι πέραν της 31ης/12/2013, το ποσό των οφειλομένων συνδρομών, η είσπραξη της συνδρομής θα ξεκινήσει με τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου.
  1. Ομαδα πεζοποριασ
Η τρίτη συνάντηση της ομάδας πεζοπορίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 10.30 το πρωί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο.
Ο προορισμός θα είναι ο Λόφος του Στράνη, ένας από τους αγαπημένους περιπάτους του Διονυσίου Σολωμού. Εκεί, καθισμένος στη σκιά ενός δέντρου και ακούγοντας τα κανόνια από το απέναντι Μεσολόγγι, έγραψε τον Ύμνο προς την Ελευθερία. Επόμενος προορισμός, ο Άγιος Γεώργιος των Φιλικών, όπου ορκίστηκε ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
 
Μπορείτε να ξεκινήσετε ακόμα κι αυτήν την εβδομάδα. Κάθε εβδομάδα (Πέμπτη ή Παρασκευή) θα σας ενημερώνουμε για τη συνάντηση της ομάδας, με ενημερωτικό σημείωμα όπου θα αποστέλλουμε στα σχολεία. Επίσης, μπορείτε να ενημερώνεστε με γραπτό μήνυμα στο κινητό σας, αν συνεννοηθείτε με τον αρχηγό της ομάδας, Νίκο Φαραό.
Πληροφορίες: Νίκος Φαραός, τηλ. 6975707657
«mySchool»
«Μηχανισμός πειθάρχησης και εντατικοποίησης και όχι αθώο πληροφοριακό σύστημα»
Ζάκυνθος, 15 Νοεμβρίου 2013

Με έκπληξη οι διευθυντές/διευθύντριες και οι προϊσταμένες/προϊστάμενοι των σχολικών μονάδων, παρέλαβαν έγγραφο με την υπογραφή του υφυπουργού Σ. Κεδίκογλου όπου τους καλεί από την Πέμπτη 14/11 έως και τις 20/12 να συμπληρώνουν ταυτόχρονα το νέο πληροφοριακό σύστημα mySchool και το syrvey σε καθημερινή βάση! Η έκπληξη μεγάλωσε όταν διάβασαν τις οδηγίες και είδαν τις φόρμες που χρειάζεται να συμπληρώσουν. 

1. Ας μιλήσουμε για την αθέατη πλευρά των πραγμάτων

Μελετώντας τις φόρμες που χρειάζεται να συμπληρωθούν, το βιβλίο του Όργουελ, 1984, σου έρχεται στο μυαλό. Γιατί μόνο αθώο δεν είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα. Δεν είναι απλώς αποτύπωση της πραγματικότητας αλλά εργαλείο άσκησης πολιτικής στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης και μάλιστα με ασφυκτικό τρόπο και σε καθεστώς φόβου και επιβολής.

Ας δούμε ενδεικτικά ορισμένα ζητήματα, γιατί είναι αδύνατον να καταγραφούν όλα (μόνο οι οδηγίες είναι σχεδόν 250 σελίδες)!!!

1. Οι καρτέλες των μαθητών περιλαμβάνουν όλα τα προσωπικά τους στοιχεία, από διεύθυνση, τηλέφωνο έως το ΑΜΚΑ τους. Τι τα χρειάζεται το υπουργείο όλα αυτά; Γιατί πρέπει να υπάρχει κεντρική ηλεκτρονική καταγραφή προσωπικών δεδομένων τέτοιου εύρους; Η σχολική μονάδα έχει και μάλιστα ηλεκτρονικά περασμένα, τα βασικά στοιχεία των μαθητών της, τι εξυπηρετεί η κεντρική συγκέντρωση των μαθητών όλης της χώρας και μάλιστα με στοιχεία αυστηρά προσωπικά;
2.  Η καταγραφή των απουσιών των μαθητών σε καθημερινή βάση. Γιατί το υπουργείο χρειάζεται να κάνει και πάλι κεντρική πανελλαδική καταγραφή; Γιατί όλα τα στοιχεία της φοίτησής τους (επίδοση, έλεγχοι, απολυτήρια, μετακινήσεις κ.λπ.) θα καταγράφονται κεντρικά; Υπάρχει κάποιος εκπαιδευτικός λόγος για αυτό;
3. Οι άδειες των εκπαιδευτικών. Από πότε οι άδειες των εκπαιδευτικών εγκρίνονται από κεντρικό πληροφοριακό σύστημα και όχι από την υπηρεσία και τα αρμόδια όργανα, όπως αναφέρει η νομοθεσία; Η καταγραφή των απεργιών και των στάσεων εργασίας σε κεντρική αποτύπωση που δεν έχει σχέση με τη μισθοδοσία αλλά γίνεται ανά σχολική μονάδα ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί; 
Δε χωράει καμία αμφιβολία ότι η σκοπιμότητα της χρήσης του  «mySchool» είναι πολιτική και όχι πληροφοριακή. Είναι αυστηρό σύστημα ελέγχου, αποσκοπεί στην αυτοσυμμόρφωση των εκπαιδευτικών μέσω του φόβου και της υποταγής, μέσω αυτού εγκαταλείπεται η σχετική αυτονομία της σχολικής μονάδας. Συνδέεται άμεσα με διαδικασίες αξιολόγησης ακόμα και μέσω της επίδοσης των μαθητών, πειθάρχησης και ασφυκτικού ελέγχου που βασίζεται στον αυταρχισμό και στην επιβολή των κυβερνητικών επιδιώξεων για την εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό. Η καταγραφή της επίδοσης των μαθητών μας δένεται με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, την κατηγοριοποίηση και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού. Οι απουσίες είναι γι’ αυτούς μετρήσιμος δείκτης σχετικά με τη μαθητική διαρροή που με τη σειρά της δένεται με την αξιολόγηση αλλά είναι και εργαλείο αναστολής τμημάτων ολοημέρων και συμπτύξεων ακόμα και στα μέσα της σχολικής χρονιάς. 

Μόνο εκπαιδευτικούς, παιδαγωγικούς και μορφωτικούς σκοπούς δεν έρχεται να επιτελέσει το νέο πληροφοριακό σύστημα! Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να δικαιολογηθεί ότι οι υπηρεσίες διευθύνσεων την περίοδο της απόλυτης παρανομίας και αυθαιρεσίας δήλωναν ξεκάθαρα ότι δεν ενημερώνονται από το syrvey για τα κενά. Έγραφαν στα παλιά τους τα παπούτσια την πραγματικότητα όταν δε τους βόλευε για τις αποφάσεις τους. Είχαν πάρει πολιτική εντολή ποια θα θεωρούν κενά και ποια όχι. Ακόμα και σήμερα που το syrvey είναι πλήρως ενημερωμένο από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, για τα κενά, τα ΠΥΣΠΕ και τα ΑΠΥΣΠΕ ανακοινώνουν ψευδώς, λιγότερα. Στην Α’ Αθήνας δε λειτουργούν τα ολοήμερα σε πάνω από 30 σχολεία, ενώ πάνω από 60 σχολεία δεν έχουν Αγγλικά. Στη Ζάκυνθο χάνονται καθημερινά δεκάδες ώρες αγγλικών και πληροφορικής. Δεν είδαμε να παρέμβει το υπουργείο σ’ αυτό. Γνωρίζει το υπουργείο ότι τα σχολεία λειτουργούν με πλήρη παραβίαση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, στην ουσία έχει καταστρατηγηθεί πλήρως το αναλυτικό πρόγραμμα, ότι οι ώρες των αγγλικών, της πληροφορικής, της θεατρικής αγωγής, δεν αντικαθίστανται από καμία άλλη εκπαιδευτική ειδικότητα, ότι η φυσική αγωγή, η μουσική και τα εικαστικά με βάση την εκπαιδευτική νομοθεσία, μπορούν να γίνουν κατ’ εξαίρεση από δασκάλους και όχι μαζικά. Κι όμως πιέζει τους εκπαιδευτικούς να μπαίνουν αυτές τις ώρες και να κάνουν ότι νομίζουν αρκεί να φαίνεται ότι το σχολείο λειτουργεί μέχρι τις 14.00!!!

2. Ας συνεχίσουμε με τα προφανή:
Το υπουργείο παιδείας και ο υφυπουργός μπερδεύτηκε! 
Νομίζει ότι οι σχολικές μονάδες έχουν γραμματειακή υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν τόσο όγκο δουλειάς ή ότι το εργασιακό ωράριο των διευθυντών είναι 24 ώρες την ημέρα και αγνοεί ότι οφείλουν να ασκούν και το διδακτικό τους έργο; Αγνοεί ότι το σχολείο ασκεί κυρίως και πρωτίστως εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο;
Δεν εξηγείται διαφορετικά η εντολή να συμπληρώνουν όλες αυτές τις φόρμες καθημερινά, αντιμετωπίζοντας τους διευθυντές των σχολικών μονάδων ως διοικητικό προσωπικό που έχει ως μοναδική αρμοδιότητα του να ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα. Έχει χαθεί το μέτρο από το υπουργείο παιδείας, την περιφέρεια και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης μια και έχουν φτάσει στο σημείο πολύ συχνά, να καλούν τους διευθυντές να απαντήσουν μέσα σε μία ώρα, ακόμα και σε μέρες απεργίας, λες και είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται μονίμως πάνω από τον υπολογιστή και να αναμένουν πότε το υπουργείο θα «ξαναχτυπήσει»!

Να πληροφορήσουμε λοιπόν, τον υφυπουργό, ότι με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, οι διευθυντές/διευθύντριες των δημοτικών σχολείων έχουν διδακτικό ωράριο ανάλογα με την οργανικότητα των σχολείων που προΐστανται ενώ οι προϊσταμένες/προϊστάμενοι νηπιαγωγείων δεν έχουν απολύτως καμία απαλλαγή και έχουν πλήρες διδακτικό ωράριο, ανάλογο του νηπιαγωγείου. Να τον πληροφορήσουμε επίσης, ότι το υπουργείο στο οποίο προΐσταται έχει αφήσει τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς γραμματειακή υποστήριξη. Για να μην αναφερθούμε στα πιο ουσιαστικά που αφορούν το ρόλο της εκπαίδευσης και άρα και του προσωπικού της. 
Ο «μεγάλος αδερφός» θα μας βρει απέναντι
Το «myschool» είναι ο μεγάλος αδελφός του σήμερα! Όταν ο Όργουελ έγραφε το βιβλίο του, το 1984 ήταν μέλλον. Σήμερα η εφιαλτική του αλήθεια είναι ήδη πραγματικότητα.
Το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις.
Όλα προσαρμόζονται στη μία και μοναδική αλήθεια, αυτή που πρεσβεύει ο Μεγάλος Αδελφός, ο μόνος αλάθητος μηχανισμός.
Το έγκλημα της σκέψης είναι το θανάσιμο αμάρτημα. Γι' αυτό πρέπει να εξαλειφθεί οτιδήποτε οδηγεί στη διάπραξή του: ελευθερία, γλώσσα, ανθρώπινα αισθήματα. 
Δε θα ανεχτούμε να ζήσουμε μέσα στο φόβο! Οι μαθητές μας δεν είναι αριθμοί σε ηλεκτρονικά κουτάκια. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι νούμερα για να χωράνε στη δημοσιονομική σταθερότητα. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι πιόνια σε μια παρτίδα κερδοφορίας.
Με όπλο την ενότητα, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, με την καρδιά δοσμένη στο δικαίωμα των μαθητών μας για ολόπλευρη μόρφωση, με πλήρη συνείδηση ότι είμαστε άνθρωποι με δικαιώματα κι όχι δούλοι που τους διατάζουν συνεχώς, δηλώνουμε καθαρά ότι θα αντισταθούμε και θα παλέψουμε να είναι το σχολείο σχολείο κι όχι κάτεργο υποταγής για μας και τους μαθητές μας.20 Ενημερωτικό Σημείωμα Νοεμβρίου

Ζάκυνθος, 6/11/2013


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Όπως όλοι γνωρίζουμε βρισκόμαστε σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής, κοινωνικής κρίσης και κρίσης αξιών και θεσμών.
Βιώνουμε εδώ και τρία χρόνια τις πιο βαθιές συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές από τις συγκυβερνήσεις και τους δανειστές μας.
 Κάθε ημέρα που περνά, αυτή η πολιτική καταργεί τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, διαλύει το δημόσιο πανεπιστήμιο και τα σχολεία, οδηγεί τα παιδιά του ελληνικού λαού στην αμάθεια και την παραπαιδεία.
Ο κόσμος της εκπαίδευσης βιώνει μια πρωτόγνωρη επίθεση της Συγκυβέρνησης στην προσπάθεια υλοποίησης μνημονιακών συμφωνιών. Η επίθεση αυτή έχει δύο αλληλένδετους στόχους: αφενός τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και ευρύτερα των εργαζόμενων στο δημόσιο με τη μείωση του αριθμού των εργαζόμενων μέσα από διαθεσιμότητες-απολύσεις, μετατάξεις, υποχρεωτικές μετακινήσεις, όπου με οριζόντιο τρόπο καταργεί οργανικές θέσεις στην πορεία του χτυπήματος της μονιμότητας στο Δημόσιο, και αφετέρου την περαιτέρω συρρίκνωση και υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, με επικέντρωση στην παρούσα φάση στην προσχολική, στην ειδική αγωγή και το  ολοήμερο σχολείο (κενά διδακτικού προσωπικού, αντικατάσταση της μόνιμης εργασίας από εργαζόμενους προγραμμάτων ΕΣΠΑ), τη βαθμίδα του Λυκείου (δομή, περιεχόμενο, εξεταστικό) και την τριτοβάθμια εκπαίδευση (αποψίλωση του διοικητικού προσωπικού κ.λπ.). Στους καθηγητές το όχημα ήταν η αύξηση του ωραρίου για τη δημιουργία τεχνητών πλεονασμάτων σε συνδυασμό με συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολείων, αύξηση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα και η επιλεκτική κατάργηση (μέσα σε μια νύχτα) 2.122 εκπαιδευτικών 50 συγκεκριμένων κλάδων στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Στους δασκάλους προς το παρόν η έλλειψη διορισμών μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών από τον κρατικό προϋπολογισμό και η αντικατάστασή τους από αναπληρωτές ΕΣΠΑ, η αύξηση κατά 10% του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και οι συγχωνεύσεις τμημάτων, οι τεχνητές υπεραριθμίες και η απαξίωση της οργανικής θέσης, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις εντός περιφέρειας (προς το παρόν) μονίμων και αναπληρωτών, η κατάργηση υποστηρικτικών δομών αντισταθμιστικής αγωγή.

Σας επισυνάπτουμε τις θέσεις του Συλλόγου μας σχετικά με την τρέχουσα επικαιρότητα:


Προεδρικό Διάταγμα 152/2013:
Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Συνοπτική αποδελτίωση του ΠΔ

Το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα όχι μόνο τον εκπαιδευτικό κόσμο αλλά και την κοινή γνώμη στο σύνολό της. Το θέμα έχει αναζωπυρώσει τον κοινωνικό αυτοματισμό που στις μέρες μας  η επικοινωνιακή πολιτική  των κυβερνώντων χρησιμοποιεί   κατά κόρον προκειμένου να στρέψει την μία επαγγελματική κατηγορία εναντίον της άλλης. Πολλοί, λοιπόν, επιχαίρουν για την επικείμενη αξιολόγηση  θεωρώντας ότι έφτασε η ώρα να αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί και οι “ακατάλληλοι” να πάνε σπίτι τους, αγνοώντας το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι ενάντια στη βελτίωση του έργου τους και στην αναβάθμιση της ποιότητας και του περιεχομένου της παρεχόμενης γνώσης. Είναι ενάντια στη στοχευμένη αξιολόγηση που θεσμοθετείται με το Π.Δ και αποσκοπεί στη μείωση του εκπαιδευτικού δυναμικού των σχολείων και των δαπανών για την Παιδεία.
 
Κατά την πρώτη εφαρμογή του Π.Δ. αξιολογούνται κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί που κατά την 31η Μαΐου του 2014 συμπληρώνουν τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για την προαγωγή από το βαθμό που κατέχουν στον επόμενο βαθμό σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 7 του ν. 4024/2011.

Οι  συντάκτες του ισχυρίζονται ότι στοχεύουν στην αναβάθμιση της Δημόσιας εκπαίδευσης  αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι πολιτικές επιλογές του παρελθόντος, αλλά  ιδιαίτερα  αυτές του παρόντος, έχουν απογυμνώσει την εκπαίδευση από το ουσιαστικό της περιεχόμενο.

Υποστηρίζουν ότι η αξιολόγηση θα αποτελέσει το εργαλείο για τη διασφάλιση της λειτουργίας του σχολείου. Στο άρθρο 2, μάλιστα, του διατάγματος αναφέρεται ότι σκοπός της αξιολόγησης είναι “η βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου”. Προφανώς η ποιότητα, σύμφωνα με τους συντάκτες του σχεδίου, δεν επηρεάζεται από τις μηδενικές δαπάνες για την παιδεία, από τα κενά των σχολείων, από τις συγχωνεύσεις, από την ελλιπή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, από την απουσία  κτιριακής υποδομής.

Τα  κριτήρια της αξιολόγησης αναπτύσσονται στο άρθρο 14 του σχεδίου  στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται πέρα από την παιδαγωγική κατάρτιση, οι διαπροσωπικές σχέσεις και προσδοκίες, ο βαθμός πρόσληψης των δυνατοτήτων και αναγκών των μαθητών, η διδακτική ικανότητα. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι αν τα κριτήρια αυτά είναι μετρήσιμα. Πώς μπορεί κανείς να αποτιμήσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παιδαγωγικής διαδικασίας με μια μέτρηση  αντικειμενική; Μετριέται το κλίμα της σχολικής τάξης, η αλληλεπίδραση στις σχέσεις  δασκάλου και μαθητή και η δυναμική  της ομάδας όπως τη βρίσκουμε σε μια σχολική αίθουσα;

Στα παραπάνω αυθαίρετα και αόριστα κριτήρια που παρουσιάζονται ως αξιολόγηση έρχεται το άρθρο 5 του διατάγματος  για να επιβεβαιώσει αυτό που αποτελεί προτεραιότητα του: Τη βαθμολόγηση.  Η βαθμολόγηση και η κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών και των σχολείων είναι ο απώτερος σκοπός των εμπνευστών του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος. Η κλίμακα βαθμολόγησης περιλαμβάνει χαρακτηρισμούς όπως: «ελλιπής», «επαρκής», «πολύς καλός», «εξαιρετικός» και συνδέει την “ αξιολόγηση” με τον νόμο  του ενιαίου μισθολογίου-βαθμολογίου Ν. 4024/2011. Εκεί είναι πια εμφανής οι σκοποί του όλου εγχειρήματος. Σύμφωνα με το νόμο στον επόμενο βαθμό δε θα προάγονται όλοι όσοι έχουν περάσει με επιτυχία τη δοκιμασία της αξιολόγησης, αλλά ένα ποσοστό τους!

Το προτεινόμενο σύστημα αξιολόγησης όχι μόνο καθηλώνει τους εκπαιδευτικούς μισθολογικά, αλλά αποτελεί το όχημα για επικείμενες απολύσεις. Μετατρέπει το σχολείο σε ένα χώρο όπου ο ανταγωνισμός μεταξύ των εκπαιδευτικών θα είναι καθημερινό φαινόμενο. Διαλύει το σχολικό κλίμα και εκχυδαΐζει το ρόλο του εκπαιδευτικού δημιουργώντας σχέσεις υποταγής  προς την  εκάστοτε ιεραρχία.

Οι υπέρμαχοι του σχεδίου προεδρικού διατάγματος διατείνονται ότι θα φέρει στο χώρο της εκπαίδευσης την αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, ενώ καθιστά τον εκπαιδευτικό έρμαιο της αυθαιρεσίας των αμέσως ανωτέρων του. Ο δάσκαλος μετατρέπεται  σε υπάλληλο φοβισμένο και με σκυμμένο το κεφάλι, σε ένα χειραγωγούμενο ον που θα έχει χάσει την αξιοπρέπεια του.

Το ΠΔ επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες των εκπαιδευτικών τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου, προβλήματα που οι πολιτικές του νεοφιλευθερισμού έχουν σωρεύσει. Η κοινωνία, όμως παρά την καταιγιστική προπαγάνδα που δέχεται από τους κυβερνώντες και τα φερέφωνά τους στα ΜΜΕ, γνωρίζει ότι το δημόσιο σχολείο, αν έχει “ψυχή”,  το οφείλει στους δασκάλους  του και την ανεκτίμητη προσφορά τους.
Βρισκόμαστε μπροστά στην κορύφωση της γενικευμένης επίθεσης της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας στην προσπάθεια τους να υλοποιήσουν  άμεσα  τις  επιταγές των εντολοδόχων τους Ο.Ο.Σ.Α –Δ.Ν.Τ-Ε.Ε,  που στοχεύουν :    
·                     Στην δημιουργία  του απαραίτητου  εκείνου αποθέματος  εκπαιδευτικών  σε κινητικότητα - διαθεσιμότητα ώστε  να καλυφθεί,  στο χώρο της Παιδείας, ο «στόχος» των χιλιάδων απολύσεων που θα γίνουν συνολικά στο Δημόσιο και που θα έχει τη μορφή «στρατιωτικού νόμου» όπως δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αν οι απολύσεις είναι  η εντολή της «Τρόικας» και οι επιταγές του μνημονίου, η αξιολόγηση  αποτελεί την κυρίαρχη  μεθοδολογική συνταγή επιλογής. Αν όρος των μνημονίων είναι η εξοικονόμηση πόρων, η ποσόστωση στις προαγωγές των εκπαιδευτικών και η μισθολογική τους καθήλωση, το κλειδί είναι η αξιολόγησή τους.
·                Στην προώθηση του «νέου» σχολείου της αγοράς, ενός σχολείου που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που οι γονείς θα βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη, που οι μαθητές θα μαθαίνουν μόνο όσα και ό, τι έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις.                                                                             
·                Στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών με ταυτόχρονη  μισθολογική και  βαθμολογική τους καθήλωση.                                                                                                                       
·                Στη  μετάθεση της  ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση των σχολείων στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ενοχοποιώντας τους για αδράνεια και "έλλειψη επιχειρηματικού πνεύματος", έτσι ώστε να μείνει στο απυρόβλητο η κρατική πολιτική και να στρωθεί το χαλί για την προώθηση της αξιολόγησης – χειραγώγησης.                                                                                                              
·                Στο να προωθηθεί  η μετακύληση των ευθυνών και των δαπανών των δημόσιων σχολείων κατευθείαν στους "πελάτες" (δηλ. στους γονείς) λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης.                                                                                    
·                Στο να επιβληθεί στα στελέχη εκπαίδευσης και ειδικότερα στους διευθυντές, η εκσυγχρονισμένη εκδοχή του management , που αντιλαμβάνεται το σχολείο σαν προβληματική επιχείρηση που οφείλει να αναζητήσει χρηματικές πηγές, εισφορές από τους γονείς, δωρεές, ευεργέτες, φιλανθρωπίες κλπ.          
·                Να πλήξουν δραστικά, συρρικνώνοντας και χειραγωγώντας  την παιδαγωγική και διδακτική αυτονομία των εκπαιδευτικών, μέσω της διευρυνόμενης τυποποίησης και ομοιομορφίας των διδακτικών τους πρακτικών, μέσω των πολλαπλών και αλλεπάλληλων διαδικασιών αξιολόγησης και απόδοσης λόγου αλλά και του πολύπλευρου πολιτικο-ιδεολογικού ελέγχου της διδακτικής πράξης από το κράτος και τους μηχανισμούς της αγοράς. 
·          Να αποπροσανατολίσουν  από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης φορτώνοντας στους εκπαιδευτικούς την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες του Δημόσιου Σχολείου.

Ταυτόχρονα είναι προκλητικό το κόστος της εφαρμογής του προγράμματος –που φυσικά θα έχει και αυτό τη σφραγίδα του ΕΣΠΑ–  να φτάνει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ (!), όταν καλούνται συνάδελφοι με μισθούς της τάξης των 700 ευρώ να θέλουν τουλάχιστον το μισό τους μισθό για να πάνε στα σχολεία στα οποία βίαια μετακινήθηκαν.
Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη!  Δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα στέλεχος της εκπαίδευσης να έρθει να «μας ζητήσει και τα ρέστα» γιατί δήθεν δεν «πιάσαμε τους στόχους», γιατί δεν «ανταποκριθήκαμε στους δείκτες».
 Δεν πρέπει να αφήσουμε το φόβο να κυριεύσει, ούτε να έχουμε την αυταπάτη ότι «εγώ ελπίζω να τη βολέψω». Με τρόπο συλλογικό και αποφασιστικό πρέπει να δώσουμε τη μάχη ενάντια σε μια διαδικασία που θέλει ουσιαστικά να μας πείσει ότι «δεν χωράμε» στην εκπαίδευση γιατί «δεν το αξίζουμε». Να αφουγκραζόμαστε τις μορφωτικές αλλά και κοινωνικές ανάγκες των μαθητών μας, να αναζητούμε εκείνους τους δρόμους που θα τους οδηγούν στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης και της χειραφέτησής τους.

Παλεύουμε για ένα σχολείο που θα σέβεται τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, θα αναπτύσσει την κριτική τους σκέψη, θα προωθεί την αγάπη για τη γνώση, θα τους  μάθει να εξηγούν και ν’ αλλάζουν τον κόσμο, θα τους  διδάξει αλληλεγγύη, συλλογικότητα, αγωνιστικότητα, με περιεχόμενο απαλλαγμένο από την παπαγαλία, το μυστικισμό , το ρατσισμό, ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς, ανοιχτό για όλα τα παιδιά, Έλληνες και μετανάστες. Ένα δημόσιο σχολείο για μια κοινωνία της κοινωνικής δικαιοσύνης, της σταθερής απασχόλησης, των κατοχυρωμένων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων της εργαζόμενης πλειοψηφίας. 

Από αυτή την άποψη δίνουμε τη μάχη να μην περάσει η αξιολόγηση, να μπλοκάρουμε στην πράξη την εφαρμογή της. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε, με βάση και τις αποφάσεις  της ΔΟΕ : 

α. Τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να μη συμμετέχουν στα επιμορφωτικά σεμινάρια για την αξιολόγηση και τους σχολικούς συμβούλους να μη συμπράξουν στην προετοιμασία τους. Δηλώνουμε ότι θα  συντονίσουμε τη δράση μας για να ακυρώσουμε στην πράξη τα σεμινάρια αυτά. 

β. Τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στην «αυτοαξιολόγηση» της σχολικής μονάδας,  επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά με πρακτικό ότι απορρίπτουν κάθε μορφή αξιολόγησης. Αν αυτό δεν είναι δυνατό σε κάθε σχολικό συγκρότημα να γίνει συνέλευση των εργαζόμενων εκπαιδευτικών και να παρθούν αποφάσεις ενάντια στην αυτοαξιολόγηση.Να συνεδριάσουν οι σύλλογοι ΠΕ και να καταλήξουν σε αγωνιστικές αποφάσεις  και σε κάλυψη κάθε εκπαιδευτικού και συλλόγου διδασκόντων που θα αρνηθεί στην πράξη την αυτοαξιολόγηση.
«Οργανικές θέσεις σε όλους!»

Το τυρί το βλέπεις, τη φάκα την είδες;

Η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, με την οποία αλλάζει η οργανικότητα είναι πια προ των πυλών! Συνιστά 146.000 οργανικές θέσεις σε Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση. “Δίνουμε ΤΕΛΟΣ σε αυτή την ανασφάλεια και κάθε   εκπαιδευτικός θα έχει την οργανική του θέση”, δήλωνε ο Υπουργός Παιδείας στη Βουλή προαναγγέλοντας τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Τι όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος…
       Είναι όμως τα πράγματα έτσι όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν και τελικά να μας εφησυχάζουν; Η νέα αυτή ρύθμιση, λοιπόν, όχι μόνο δεν έρχεται να κατοχυρώσει την ασφάλεια των εκπαιδευτικών ,αλλά είναι το εργαλείο το οποίο χαράζει αριστοτεχνικά το δρόμο της διαθεσιμότητας-απόλυσης χιλιάδων εκπαιδευτικών! Κινδυνολογούμε και υπερβάλλουμε θα σκεφτεί κάποιος… Η απάντηση όμως είναι απλή και άκρως διαφωτιστική:
      Ουσιαστικά με τη ρύθμιση αυτή καταργούνται οι συνταγματικά κατοχυρωμένες οργανικές θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας, τις οποίες κατείχαμε ΟΛΟΙ  οι μόνιμοι  υπάλληλοι του Δημοσίου (ανεξάρτητα από την οργανική μας τοποθέτηση σε σχολική μονάδα) και  μετατρέπονται σε ‘’ρευστές’’ οργανικές θέσεις στις σχολικές μονάδες, συνδέοντας την τύχη του εκπαιδευτικού αποκλειστικά με αυτήν του σχολείου. Μειώνονται τα τμήματα; Δεν υπάρχουν ώρες για όλους; Κάποιοι περισσεύουν; Πάνε περίπατο οι οργανικές και αφού πλέον ο φορέας σου, δηλαδή το σχολείο στο οποίο θα έχεις οργανική, δεν τη χρειάζεται, την καταργεί κι εσύ πηγαίνεις σπίτι σου. Τόσο απλά…
     Ας ανατρέξουμε όμως στο σημείο αυτό στην υπάρχουσα νομοθεσία    (Νέος Κώδικας Ν3528 2007,ΦΕΚ 26 Α1): “Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι, εφόσον οι θέσεις αυτές υπάρχουν».

ΑΡΘΡΟ 154 (Μνημόνιο ΙΙΙ): Απόλυση λόγω κατάργησης θέσης:
1.  Ο υπάλληλος απολύεται, αν καταργηθεί η θέση στην οποία υπηρετεί.
2. Αν καταργηθούν ορισμένες μόνο θέσεις του ίδιου κλάδου, απολύονται οι υπάλληλοι οι οποίοι συγκεντρώνουν τα λιγότερα ουσιαστικά προσόντα». Προσέξτε, όχι τυπικά ,αλλά ουσιαστικά προσόντα.

       Αφού, λοιπόν, το Υπουργείο τοποθετήσει όλους μας, όπως λέει, στα σχολεία, μετά θα έχει τη δυνατότητα να βγάζει αξιοκρατικά σε διαθεσιμότητα όσους περισσεύουν , με τα  κριτήρια διαθεσιμότητας που πέρασε το καλοκαίρι (τρόπος διορισμού, χρόνια υπηρεσίας, τα οποία προσμετρώνται αντίστροφα, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, υπολογιστές, διοικητική εμπειρία κ.λ.π. συν αξιολόγηση). Θα θέτει δηλαδή σε διαθεσιμότητα-απόλυση αξιοκρατικά πλέον, όχι όποιον έτυχε τώρα να μην έχει ωράριο ή θέση σε σχολείο, γεγονός που θα δημιουργούσε θέματα νομιμοποίησης ,αλλά όποιον από κάθε σχολείο έχει τα λιγότερα μόρια .Με τη ρύθμιση αυτή, λοιπόν, είναι  πρωτίστως νομιμοποιημένο και εξόχως εύκολο και ανταγωνιστικό.
       Κάπου εδώ έρχεται να προστεθεί και η αξιολόγηση, την οποία καταλαβαίνουμε γιατί προσπαθούν διακαώς να θεσμοθετήσουν. Για να έχουν ένα ακόμη αξιολογικό κριτήριο διαθεσιμότητας-απόλυσης.
       Στην ουσία όμως εξυπηρετείται έτσι ο πραγματικός στόχος του Υπουργείου για απολύσεις και μείωση του μισθολογικού κόστους (για κάθε έναν ‘’υψηλόμισθο’’ εκπαιδευτικό, υπόσχεται  ότι θα προσλάβει δύο των 650 ευρώ) αλλά και ελαστικοποίηση των εργασιακών μας σχέσεων. O νόμος της ζούγκλας, λοιπόν! Όλοι εναντίον όλων για την εξασφάλιση μιας χαμηλόμισθης θέσης… Μιλάμε ουσιαστικά και τυπικά, συνάδελφοι, για τη  μετάλλαξη-διάλυση, με αυστηρά λογιστικά κριτήρια, του δημόσιου σχολείου και των  εργασιακών μας σχέσεων.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Συζητάμε, προτείνουμε και ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ… πριν να είναι αργά!

50 Ενημερωτικό Σημείωμα Οκτωβρίου
 Ζάκυνθος, 31/10/2013

Θέμα 1ο: Oμάδα πεζοπορίας 

Σας ενημερώνουμε ότι η επόμενη συνάντηση της ομάδας πεζοπορίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3/11 στις 10.30 στο γραφείο του Συλλόγου μας. Ο προορισμός θα είναι το Κάστρο της Ζακύνθου όπου θα γίνει ξενάγηση.

   Θέμα 2ο: Θεατρική ομάδα

Η θεατρική ομάδα θα πραγματοποιεί τις συναντήσεις της κάθε Τρίτη στις 17.30.

40 Ενημερωτικό Σημείωμα Οκτωβρίου
Ζάκυνθος, 29/10/2013

ΘΕΜΑ: «Προκήρυξη Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης»


Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο στις 7.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου «Διονύσιος Σολωμός», με κύρια θέματα:

1.    Συζήτηση για την οργάνωση της Γενικής Απεργίας στις 6 Νοέμβρη
2.    Οποιοδήποτε άλλο θέμα τεθεί από τους συναδέλφους

Η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη.
30 Ενημερωτικό Σημείωμα Οκτωβρίου
 Ζάκυνθος, 15/10/2013


ΘΕΜΑ 1ο: Τροπολογία του ΥΠΑΙΘ για εκπαιδευτικά θέματα

Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
& ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Με τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου περιβάλλοντος(!) το υπουργείο Παιδείας έρχεται να «ρυθμίσει» και άλλο τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Με αυτήν καλούνται οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να γίνουν απουσιολόγοι των εκπαιδευτικών του σχολείου τους, ώστε να ελέγχει το υπουργείο, ως μεγάλος αδερφός, τη συνέπεια των εκπαιδευτικών ανά πάσα στιγμή.Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Ø  Την ώρα που, ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα σχολεία υπολειτουργούν

Ø  Την ώρα που, με μνημονιακά μαθηματικά, βγαίνουν καθημερινά νέοι υπεράριθμοι

Ø  Την ώρα που πολλοί συνάδελφοι αναγκάστηκαν με τεράστιο οικονομικό κόστος και μετά από πολλά χρόνια, είτε να γυρίσουν στην οργανική τους θέση, είτε με απόφαση του Περιφερειάρχη να μετακινηθούν εκτός ΠΥΣΠΕ διαλύοντας τις οικογένειες τους

Ø  Την ώρα που έλεγαν πως δεν υπήρχαν κενά, έχουν προσληφθεί αναπληρωτές ΕΣΠΑ κι όχι μόνιμοι

Ø  Την ώρα που ετοιμάζονται να προσλάβουν άνεργους νηπιαγωγούς, ψυχολόγους κτλ μέσω ΟΑΕΔ με 427 έως 490 ευρώ για 6,5 μήνες, χωρίς να προσμετράται ο χρόνος εργασίας ως συντάξιμος και χωρίς να μοριοδοτείται. (Χείριστο όλων η απώλεια του δικαιώματος για επαναπρόσληψη πριν την παρέλευση 36 μηνών από την απόλυσή τους)

Ø  Την ώρα που προωθείται αλλαγή των οργανικών θέσεων με υπολογισμό της οργανικότητας ανά σχολική μονάδα για εύκολες διαθεσιμότητες και σίγουρες απολύσεις. Ουσιαστικά με τη ρύθμιση αυτή καταργούνται οι οργανικές θέσεις στο υπουργείο Παιδείας και μετατρέπονται σε «οργανικές» στη σχολική μονάδα για όλους τους εκπαιδευτικούς. Το υπουργείο Παιδείας τοποθετεί όλους τους εκπαιδευτικούς με «οργανική» σε κάποιο σχολείο, άρα δένει την ύπαρξή τους με την πορεία του σχολείου αποκλειστικά. Η «τύχη» του σχολείου θα προσδιορίζει την «τύχη» του εκπαιδευτικού που έχει οργανική θέση στο σχολείο. Δεν υπάρχουν ώρες στο σχολείο για όλους; Μειώνονται τα τμήματα; Κάποιοι περισσεύουν; Κάποιοι χάνουν τη δουλειά τους με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο

Ø  Την ώρα που, ενώ δεν πέρασε στη βουλή η αύξηση κατά 10% του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, ήρθε από την πίσω πόρτα με υπουργική απόφαση

Ø  Την ώρα που καλούνται οι εκπαιδευτικοί να συμπληρώσουν το ωράριό τους σε έως και 5 σχολικές μονάδες

Ø  Την ώρα που καλούνται οι αναπληρωτές να εργασθούν, με απόφαση του Περιφερειάρχη εκπαίδευσης, σε οποιαδήποτε περιοχή της περιφέρειάς τους

Ø  Την ώρα που για άλλη μια χρονιά τα σχολεία θα μείνουν χωρίς θέρμανση και τα στοιχειώδη για την εκπαιδευτική διαδικασία,

έρχεται το ΥΠΑΙΘ -για άλλη μια φορά - να κατασυκοφαντήσει τον εκπαιδευτικό.

Πρόκειται για ένα καθαρά επικοινωνιακό παιχνίδι της συγκυβέρνησης. Το δικό μας ανθρωποκεντρικό λειτούργημα δεν μπορεί να συγκριθεί με την ψυχρή λογική ενός γραφειοκράτη. Στόχος τους να χειραγωγήσουν την κοινωνία, να λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός, ώστε να περάσουν ευκολότερα τις επικείμενες απολύσεις και να απαξιώσουν το δημόσιο σχολείο.ΘΕΜΑ 2ο: Ομάδες Πολιτισμού

Αγαπητοί Συναδέλφοι,
 Σας κάνουμε γνωστό ότι οι πρώτες συναντήσεις των συμμετεχόντων στις ομάδες πολιτισμού θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 21/10/12 σύμφωνα με το πρόγραμμα όπως ήδη έχει οριστεί. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του 2ου  Δημοτικού Σχολείου.Ομάδα
Ημέρα
Ώρα
Υπεύθυνοι
Χορωδίας
Δευτέρα
19.00 - 20.00
Μιχάλης Τσαούσης
Θεάτρου
Τετάρτη
17.30 - 19.30
Κατερίνα Ζουπάνου
Χορού
Τετάρτη
19.30 - 21.00
Νίκος Αρβανιτάκης
Ιωάννα Φωτακοπούλου
Φωτογραφίας
Πέμπτη
19.30 - 20.30
Θοδωρής Γκούγιας
Φυσιολατρών – Δρομέων Υγείας
Κυριακή
10.30 το πρωί
Νίκος Φαραός


Η ομάδα κατασκευής κούκλας δε θα λειτουργήσει λόγω ελλιπούς συμμετοχής.
 


20 Ενημερωτικό Σημείωμα Οκτωβρίου
 Ζάκυνθος, 10/10/2013

Θέμα 1ο: Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου, σύμφωνα με το καταστατικό του, διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια Ταμείο Αλληλοβοήθειας, με σημαντική προσφορά στους συναδέλφους.

Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας διοικείται από τριμελή Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕΤΑ), η οποία εκλέγεται μόνο από τα μέλη του Ταμείου.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας καλεί όσους συναδέλφους επιθυμούν να εγγραφούν στο Ταμείο με μηνιαία συνδρομή 10ευρώ και να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση των μελών του Ταμείου που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο με σκοπό την ανάδειξη νέας Διοικούσας Επιτροπής. Είναι επιτακτική ανάγκη η παρουσία όλων των μελών, προκειμένου να υπάρξει απαρτία, καθώς η προηγούμενη ΓΣ δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ελλιπούς προσέλευσης.

Για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τη ΔΕΤΑ, μπορείτε να τηλεφωνείτε στη γραμματέα του Συλλόγου μας, κα Βάσω Χροναίου στο τηλ. 6974914362. Υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές και την ημέρα πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης.

Θέμα 2ο: Συνδικαλιστικός Σύνδεσμος
Παρακαλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων όλων των σχολείων να καθορίσουν ένα συνάδελφο ως συνδικαλιστικό σύνδεσμο, όπως ορίζει το Καταστατικό Λειτουργίας του Συλλόγου, προκειμένου να έρχεται σε επαφή με το Δ.Σ. του Συλλόγου και με αυτόν τον τρόπο να καταστεί ευκολότερη η επικοινωνία μας. Οι διευθυντές των σχολείων παρακαλούνται να αποστείλουν τα στοιχεία του συναδέλφου που θα οριστεί με email.10 Ενημερωτικό Σημείωμα Οκτωβρίου

Ζάκυνθος, 9/10/2013

ΘΕΜΑ 1ο: Ομάδες Πολιτισμού

Αγαπητοί Συναδέλφοι,

Σας κάνουμε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τη δημιουργία ομάδων πολιτισμού.

Το πρόγραμμα των ομάδων έχει ως εξής:Ομάδα
Ημέρα
Ώρα
Υπεύθυνοι
Χορωδίας
Δευτέρα
19.00 - 20.00
Μιχάλης Τσαούσης
Θεάτρου
Τετάρτη
17.30 - 19.30
Κατερίνα Ζουπάνου
Χορού
Τετάρτη
19.30 - 21.00
Νίκος Αρβανιτάκης
Ιωάννα Φωτακοπούλου
Φωτογραφίας
Πέμπτη
19.30 - 20.30
Θοδωρής Γκούγιας
Κατασκευής Κούκλας
Θα οριστεί
-

Φυσιολατρών – Δρομέων Υγείας
Θα οριστεί
-
Νίκος Φαραός  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την επόμενη Τρίτη 15/10/2013 επικοινωνώντας με τη Γραμματέα του Συλλόγου, Βάσω Χροναίου, στο τηλέφωνο: 6974914362.

  Ευχαριστούμε, με την ευκαιρία τους συναδέλφους – υπεύθυνους των ομάδων πολιτισμού, οι οποίοι με  τόση προθυμία ανταποκρίθηκαν και φέτος στο κάλεσμά μας.

Ευχόμαστε  οι υπόλοιποι συνάδελφοι με τη συμμετοχή τους να αγκαλιάσουν την προσπάθεια του Συλλόγου. Σε επόμενο ενημερωτικό σημείωμα θα οριστούν οι συναντήσεις των συμμετεχόντων.ΘΕΜΑ 2ο: Ώρες ανοίγματος γραφείου ΣυλλόγουΤο γραφείο του Συλλόγου θα είναι ανοιχτό καθημερινά τις εξής μέρες και ώρες:

Ημέρα
Ώρες
Συνάδελφος
Τηλ. επικοινωνίας
Δευτέρα
18.00 - 19.00
Θύμιος Ζέλιος
6972160684
Τρίτη
19.00 - 20.00
Βάσω Χροναίου
6974914362
Τετάρτη
18.00 - 19.00
Αντώνης Κουρσάρης
6976887926
Πέμπτη
19.00 - 20.00
Διονύσης Παντής
6972085770
Παρασκευή
18.00 - 19.00
Έφη Πλέσσα
6973033290

3ο Θέμα: Αντικατάσταση μέλους του Δ.Σ.

Μετά την παραίτηση της συναδέλφου Χριστιάννας Πούλου από το Δ.Σ. για προσωπικούς λόγους, νέο μέλος ορίζεται η κ. Αθηνά Χιώνη.Με την ευκαιρία σας υπενθυμίζουμε τη σύνθεση του Δ.Σ.Πρόεδρος: Κουρσάρης Αντώνιος 6976887926

Αντιπρόεδρος: Παντής Διονύσιος 6972085770

Γεν. Γραμματέας: Χροναίου Βασιλική 6974914362

Ταμίας: Μπελέρης Ιωάννης 6936832267

Ειδ. Γραμματέας: Πλέσσα Έφη 6973033290

Μέλος: Χιώνη Αθηνά 6981096010

Μέλος: Ζέλιος Ευθύμιος 697216068430 Ενημερωτικό Σημείωμα Σεπτεμβρίου

Ζάκυνθος, 25/09/2013

Θέμα 1ο: Έκτακτη Γενική Συνέλευση

            Σας καλούμε στην Έκτακτη Απεργιακή Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, δεύτερη μέρα της απεργιακής κινητοποίησης, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, στις 11μισή το πρωί στο γραφείο του Συλλόγου μας.


Θέμα 2ο: Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου, σύμφωνα με το καταστατικό του, διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια Ταμείο Αλληλοβοήθειας, με σημαντική προσφορά στους συναδέλφους.

Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας διοικείται από τριμελή Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕΤΑ), η οποία εκλέγεται μόνο από τα μέλη του Ταμείου.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας καλεί όσους συναδέλφους επιθυμούν να εγγραφούν στο Ταμείο με μηνιαία συνδρομή 10ευρώ και να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση των μελών του Ταμείου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στις 7μισή το απόγευμα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο με σκοπό την ανάδειξη νέας Διοικούσας Επιτροπής.

Για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τη ΔΕΤΑ, μπορείτε να τηλεφωνείτε στη γραμματέα του Συλλόγου μας, κα Βάσω Χροναίου στο τηλ. 6974914362. Υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές και την ημέρα πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης.


Θέμα 3ο: Ομάδες πολιτισμού

Στο Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου πιστεύουμε ότι συνδικαλισμός και πολιτισμός είναι δύο έννοιες που βαδίζουν παράλληλα. Η ανάπτυξη του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, του πνεύματος και του λόγου συμβαδίζουν με την προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, προβάλλοντας τη διεκδίκηση για καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα έργα πολιτισμού αποτελούν ανάχωμα στην πλημμυρίδα της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο νεοφιλελευθερισμός. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μας, λειτουργούν ομάδες πολιτισμού στις οποίες καλλιεργούνται και διατηρούνται οι ανθρώπινες αξίες της συσπείρωσης, της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης.

Και φέτος θα συνεχίσουν την επιτυχημένη λειτουργία τους οι ομάδες χορού, φωτογραφίας, πεζοπορίας και η χορωδία μας. Καλούμε όσους συναδέλφους θα ήθελαν να διδάξουν εθελοντικά στα νέα τμήματα θεάτρου,  εικαστικών και ξένης γλώσσας να επικοινωνήσουν με τη γραμματέα του Συλλόγου μας, Βάσω Χροναίου, στο τηλέφωνο: 6974914362 μέχρι τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη.
Για τη δημιουργία των ομάδων θα υπάρξει ενημέρωση την επόμενη εβδομάδα για να μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή.
  


20 Ενημερωτικό Σημείωμα Σεπτεμβρίου

 Ζάκυνθος, 09/09/2013

1ο Θέμα: Έκτακτη Γενική Συνέλευση

Σας καλούμε στην

Έκτακτη Γενική Συνέλευση

την ΤΡΙΤΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στις 20.00

στο 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,

όπου θα λάβουμε αποφάσεις για την αγωνιστική πορεία του κλάδου, οι οποίες και θα μεταφερθούν στην Ολομέλεια των Προέδρων την Πέμπτη στην Αθήνα.

 Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ!!!
Μόνο αν η συνέλευση έχει απαρτία, ο Πρόεδρος θα έχει το δικαίωμα ψήφου στην ολομέλεια των Προέδρων της Αθήνας, σύμφωνα με το Καταστατικό της ΔΟΕ, μεταφέροντας τις δικές μας αποφάσεις.

Σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

Α) Τα έντονα προβλήματα της εκπαίδευσης για τη νέα σχολική χρονιά:

Ø  Για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε ένας διορισμός μόνιμου εκπαιδευτικού.

Ø  Ο αριθμός πιστώσεων για αναπληρωτές θα είναι φέτος εξαιρετικά μειωμένος, με 2000 αναπληρωτές στην Α/θμια Εκπαίδευση και Β/θμια Εκπαίδευση συνολικά, δηλαδή 10.000 λιγότεροι από πέρσι.

Ø  Οι ελάχιστες αποσπάσεις των εκπαιδευτικών από Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε Π.Υ.Σ.Π.Ε.

Ø  Οι μετατάξεις εκπαιδευτικών της Β/θμιας Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια δημιούργησαν πολλά προβλήματα με τον αδιαφανή τρόπο που έγιναν.

Ø  Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία των σχολικών μονάδων για μια ακόμη χρονιά, την ίδια ώρα που δεν έχει διευθετηθεί το θέμα της καθαριότητας των σχολείων τα οποία δεν έχουν και σχολικούς φύλακες.

Β) Η συμμετοχή μας στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

Η πολιτική της κυβέρνησης και των εφαρμοζόμενων πολιτικών με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, σύμφωνα με όσα έχουν σχεδιαστεί εδώ και μία εικοσαετία, διαλύουν τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, κατεδαφίζουν  τη δημόσια παιδεία.

Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και μαθήτριες,

Δε θα τους αφήσουμε! Η πολιτική τους σημαίνει ακόμα φτωχότερη παιδεία. Φτωχότερη παιδεία σημαίνει κοινωνικός αποκλεισμός…

Δεν θα τους αφήσουμε να ρημάξουν τα όνειρα μας. Για μας η παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δημόσια δωρεάν εκπαίδευση ισότιμα σε όλους, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου. Η άρση των ταξικών φραγμών, η απάλειψη των κάθε λογής διακρίσεων και η δωρεάν παροχή δημόσιας παιδείας υψηλού επιπέδου αποτελούν για μας κεντρικής σημασίας επιδιώξεις.


 2ο Θέμα: Επιστολή για τους γονείς

Σας αποστέλλουμε συνημμένη ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου μας προς τους γονείς, την οποία μπορείτε να εκτυπώσετε και μοιράσετε στους γονείς του σχολείου σας ή εναλλακτικά να τη διαβάσετε την ημέρα του Αγιασμού.

3ο Θέμα: Αντικατάσταση μέλους του Δ.Σ.

Το Δ.Σ. καλωσορίζει τη Χριστιάννα Πούλου, ως νέο μέλος του Δ.Σ., που αντικατέστησε τον Παναγιώτη Μποζίκη λόγω της συνταξιοδότησής  του.

Με την ευκαιρία σας υπενθυμίζουμε τη σύνθεση του Δ.Σ.

Πρόεδρος: Κουρσάρης Αντώνιος 6976887926

Αντιπρόεδρος: Παντής Διονύσιος 6972085770

Γεν. Γραμματέας: Χροναίου Βασιλική 6974914362

Ταμίας: Μπελέρης Ιωάννης 6936832267

Ειδ. Γραμματέας: Πλέσσα Έφη 6973033290

Μέλος: Πούλου Χριστιάννα 6978729970

Μέλος: Ζέλιος Ευθύμιος 69721606841ο Ενημερωτικό Σημείωμα Σεπτεμβρίου
Ζάκυνθος, 2 Σεπτεμβρίου 2013

Tο Δ.Σ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ζακύνθου εύχεται σε όλους τους συναδέλφους υγεία, οικογενειακή ευτυχία και δύναμη για να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τις προκλήσεις της νέας σχολικής χρονιάς, η οποία ελπίζουμε να σηματοδοτήσει την απαρχή για αναστοχασμό, προβληματισμό και αγωνιστικότητα.


Οι καθιερωμένες ευχές στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς ακούγονται φέτος ανεδαφικές, όταν τα διογκούμενα προβλήματα συνιστούν καθημερινό φαινόμενο. Η ρευστότητα και η αστάθεια στις εργασιακές σχέσεις έχουν αντικαταστήσει την όποια βεβαιότητα υπήρχε στο παρελθόν. Ο φετινός Σεπτέμβρης δείχνει να είναι ο πιο καταστροφικός μήνας των μνημονιακών χρόνων, με κλιμάκωση της επίθεσης στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, αφού η συγκυβέρνηση και η τρόικα προωθούν νέα καταστροφικά μέτρα, στο πλαίσιο της βάρβαρης καπιταλιστικής νεοφιλελεύθερης   επιδρομής.


Ουδέποτε υπήρξε σχολική χρονιά, που ο προγραμματισμός του Υπουργείου Παιδείας να ήταν συνεπής. Η τρέχουσα εκπαιδευτική πραγματικότητα, όμως,  είναι αποκαρδιωτική και οδηγεί πολλούς από τους συναδέλφους στην απογοήτευση και στην απομόνωση που τους μετατρέπει σε παρατηρητές της απαξίωσης και της διάλυσης του αγαθού της Δημόσιας Παιδείας. Η νέα σχολική χρονιά βρίσκεται στον αέρα, καθώς η εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας, υποχρεωτικών μετατάξεων και διαθεσιμότητας καθιστά αδύνατη τη συγκρότηση προγραμμάτων λειτουργίας των σχολείων.


Η Παιδεία φέτος πληρώνει το πιο βαρύ τίμημα των επιθέσεων του μνημονίου:

Ø  Για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε ένας διορισμός μόνιμου εκπαιδευτικού.

Ø  Ο αριθμός πιστώσεων για αναπληρωτές θα είναι φέτος εξαιρετικά μειωμένος, με 2000 αναπληρωτές στην Α/θμια Εκπαίδευση και Β/θμια Εκπαίδευση συνολικά, δηλαδή 10.000 λιγότεροι από πέρσι.

Ø  Οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών από Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε Π.Υ.Σ.Π.Ε. δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια οικογενειακά προβλήματα σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς που καλούνται να μετακινηθούν ως τις 5 Σεπτεμβρίου στην περιοχή της οργανικής τους θέσης ή στη Διεύθυνση που θα αποσπαστούν επιβαρυνόμενοι με τεράστια οικονομική δαπάνη στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε.

Ø  Οι μετατάξεις εκπαιδευτικών της Β/θμιας Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια δημιούργησαν πολλά προβλήματα με τον αδιαφανή τρόπο που έγιναν. Είναι γεγονός ότι οι μετατάξεις αυτές προκαλούν πρωτοφανή αδικία στους συναδέλφους Φυσικής Αγωγής, Αγγλικής και Μουσικής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είδαν ξαφνικά να δημιουργούνται «οργανικές θέσεις»  στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση που μέχρι χθες δεν υπήρχαν. Δεν τους δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να τις διεκδικήσουν και να τοποθετηθούν οργανικά στον τόπο που επιθυμούσαν. Ακόμη και η εκ νέου απόσπαση παραμένει ζητούμενο στην έναρξη του νέου σχολικού έτους, καθώς δεν θα εξεταστούν σήμερα από το ΚΥΣΠΕ. Επίσης, στους συναδέλφους των ειδικοτήτων της Α/θμιας δεν δίνεται η δυνατότητα ανάληψης υπηρεσίας στις 5 του Σεπτέμβρη, όπως στους κλάδους των ΠΕ60 και ΠΕ70. Σίγουρα για όλα αυτά δεν ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί που μετατάχθηκαν -με μια διαδικασία που εγείρει πολλά ερωτηματικά- στην πρωτοβάθμια, οι οποίοι εξωθήθηκαν από την πίεση και την ανασφάλεια που έχει κυριέψει ολόκληρο τον κλάδο των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων γενικότερα. Θα ήταν εξίσου άδικο και για αυτούς να έπρεπε να πάνε σε άλλο μέρος, παρά τη θέλησή τους, μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Ø  Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία των σχολικών μονάδων για μια ακόμη χρονιά, την ίδια ώρα που δεν έχει διευθετηθεί το θέμα της καθαριότητας των σχολείων τα οποία δεν έχουν και σχολικούς φύλακες.


Η επίθεση ενάντια στην Παιδεία από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, παλιές και νεότερες, έχει πάρει διαστάσεις πολεμικής σύρραξης. Σ΄ αυτή την πολεμική σύρραξη πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τον «εχθρό», να μπορούμε κάνουμε σωστή «ανάγνωση» των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που μας θεωρούν εύκολο στόχο.

Η νέα σχολική χρονιά μας προσφέρει, ίσως, αν και εμείς το θελήσουμε, αυτήν τη μοναδική ευκαιρία. Να αντισταθούμε στην παθητικότητα. Να περάσουμε από το ατομικό στο συλλογικό και από το «εγώ» στο «εμείς». Να σταθούμε δίπλα ο ένας στον άλλον, διεκδικώντας και απαιτώντας αυτό που μας ανήκει με την επίγνωση ότι τίποτα δε χαρίζεται. Να γίνουμε συνοδοιπόροι στον ανηφορικό δρόμο του αγώνα που οδηγεί στην επανάκτηση της αξιοπρέπειας και των οραμάτων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου