Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

ΨΗΦΙΣΜΑ 13-01-2022

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ

 Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

   

                                                                                       

  «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ»

Ν. Κολυβά 136                                                                                                                                                            Τηλ: 2695028854                                                                                                                                   e-mail : solomosd1@gmail.com

                        Ζάκυνθος 13/01/2022

Αρ.πρωτ:24

 Προς:

 1) Κα ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

                        2)ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

                                                                                ΚΟΙΝ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ  

                                                                                                

ΨΗΦΙΣΜΑ




Η κυβέρνηση, εν  μέσω της μεγαλύτερης έξαρσης και διάδοσης της μετάλλαξης όμικρον, με εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές να νοσούν και να κινδυνεύουν να νοσήσουν, συνεχίζει την απροκάλυπτα εγκληματική  πολιτική της, ανοίγοντας τα σχολεία στις 10/1, χωρίς να έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και προστασίας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, καθιστώντας μας, ακόμα μια φορά, κοινωνούς των τραγικών συνεπειών της μακροχρόνιας αδράνειας του συστήματος να προστατέψει τα δύο βασικότερα κοινωνικά αγαθά: την υγεία και την παιδεία!

Ο Σύλλογός μας, εδώ και μέρες, έχει εκφράσει την ανησυχία του για το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς  λήψη ουσιαστικών μέτρων: μαθητές συνωστισμένοι σε τάξεις 25 ατόμων αλλά ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων, ανεπαρκή τεστ που δεν διανέμονται δωρεάν για όλους και ανάγκη για μοριακά που δεν συνταγογραφούνται, το εξωφρενικό νούμερο του 50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα, καμία πρόβλεψη αδειών για εγκυμονούσες εκπαιδευτικούς και άτομα ευπαθών ομάδων, καμία πρόθεση για πρόσληψη εκπαιδευτικών, προκειμένου να αναπληρωθούν τα κενά των νοσούντων-αντίθετα υιοθέτηση λύσεων, όπως κατάργηση του ολοήμερου ή ανάληψη τμημάτων από εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης ή τμημάτων ένταξης-, καμία βούληση για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, χωρισμού σε βάρδιες ή κυλιόμενου ωραρίου, καμία μέριμνα για την ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Η εμπειρία των 2 χρόνων της πανδημίας ήταν αρκετή για να γίνουν ριζικές αλλαγές στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας. Τίποτα όμως δεν έγινε, γιατί είχε «κόστος»! Αντίθετα, το διαρκές άγχος και η εμμονή του Υπουργείου Παιδείας, σ’ αυτές τις δραματικές συνθήκες, είναι πως θα εδραιώσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική του (αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, κατηγοριοποίηση σχολείων, υποχρηματοδότηση, Τράπεζα Θεμάτων, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κλπ.) και να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς.

Η οργανωμένη ωστόσο προσπάθεια διάλυσης του δημόσιου σχολείου θα μας βρει αντιμέτωπους και συσπειρωμένους. Με απόλυτη πεποίθηση για τις αρνητικές συνέπειες της τηλεκπαίδευσης, τόσο στη μορφωτική όσο και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μαθητών, παραμένουμε  στην πάγια θέση μας, ότι ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ  ΑΛΛΑ ΑΣΦΑΛΗ και

                                                ΔΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

•Να μειωθεί δραστικά το μέτρο των 50%+1 κρουσμάτων που απαιτείται για να κλείσει ένα τμήμα.

•Δωρεάν υγειονομικό έλεγχο όλων των μελών της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικών και μαθητών), με δαπάνες της Πολιτείας για τη διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, τόσο rapid, όσο και μοριακών, όπου κρίνεται απαραίτητο.

•Δωρεάν μάσκες προστασίας KN95 για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας(εκπαιδευτικών και μαθητών), με δαπάνες της Πολιτείας.

•Μείωση του αριθμού των μαθητών, με ανώτατο όριο 15 άτομα, ανά τάξη.

•Διπλό κυλιόμενο ωράριο με πιθανή μείωση της διδακτικής ώρας σε δύο βάρδιες.

•Νέες και άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών για τις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας και για όσο αυτή κρατήσει (ενδεχομένης της περίπτωσης ασθένειας  - απουσίας εκπαιδευτικών).Κανένας εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής (παράλληλης στήριξης, Τ.Ε ή Ζ.Ε.Π) να μην αναπληρώσει τα κενά νοσούντων εκπαιδευτικών. Καμία παραβίαση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών. Καμία κατάργηση ολοήμερου.

•Ειδική προστασία και πρόβλεψη για τις ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών, εκπαιδευτικών γονέων μαθητών αυξημένου κινδύνου (ΑΜΕΑ, ευπαθείς ομάδες, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις). Να δοθούν άμεσα άδειες ειδικού σκοπού για όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και άδειες επαπειλούμενης κύησης για τις έγκυες εκπαιδευτικούς που στην παρούσα συνθήκη εκτίθενται σε άμεσο κίνδυνο.

•Να δοθούν άδειες ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς, όταν νοσούν τα παιδιά τους

•Να γίνει ανασυγκρότηση της ύλης σε όλες τις βαθμίδες για την κάλυψη των μορφωτικών ελλειμμάτων και των ψυχοκοινωνικών αναγκών των μαθητών/τριών. Όλες οι αντισταθμιστικές δομές σε πλήρη λειτουργία, με ενισχυτική διδασκαλία σε κάθε σχολείο.

•Άμεση και με συνοπτικές διαδικασίες πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για την καθαριότητα  των σχολικών μονάδων.

•Εξοπλισμός άμεσα όλων των σχολικών αιθουσών με συστήματα εξαερισμού.

•Εξοπλισμός άμεσα όλων των εκπαιδευτικών μονάδων με κατάλληλο σύγχρονο εξοπλισμό για τηλεκπαίδευση (σε ενδεχόμενο κλείσιμο τμήματος – τμημάτων). Σε καμία περίπτωση να μην υποχρεωθούν νοσούντες εκπαιδευτικοί να παρέχουν τηλεκπαίδευση από το σπίτι τους. Παροχή τηλεκπαίδευσης με όλα τα νόμιμα πρωτόκολλα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων  μαθητών και εκπαιδευτικών, μόνο από τις σχολικές μονάδες και με κρατικό εξοπλισμό.

•Επιστημονική ενημέρωση με βίντεο στην τηλεόραση - για τη σωστή δειγματοληψία των selftest, με πρακτικές προτάσεις απολύμανσης χώρου, διαχείρισης ελαφρά αρρώστου στο σπίτι, ενημερωτικά φυλλάδια και ενίσχυση της καμπάνιας του εμβολιασμού.

.Ενίσχυση του ΕΣΥ που ασφυκτιά, με όλα τα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών (προσλήψεις γιατρών, ΜΕΘ, νοσοκομεία, εξοπλισμός) Επίταξη του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αποζημίωση, στη μάχη της πανδημίας.

 

Για ΤΟ Δ.Σ.

Η πρόεδρος                                                                                          Ο γραμματέας

Λάζου Έφη                                                                                                Κεφαλάς Πάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου