Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

«ΤΑ ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΥΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΗ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ -ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ                                                                         Ζάκυνθος 3/9/2024

Α/ΘΜΙΑΣ                                                                                                   Αρ. πρωτ. 160

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 

«ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ»                                                  Προς:    1. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Α’ΘΜΙΑΣ          

Ν. Κολυβά 136                                                                                                 ΕΚΠ/ΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Τηλ: 2695028854                                                                                      2.ΔΗΜΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-      

e-mail : solomosd1@gmail.com                                                 ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ                                                                                                     ΚΟΙΝ: 1.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΕΥΘΝΤΗ

                        ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                             2. ΑΝΤΙΠΕΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

3. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

4. ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ&

    ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

5.ΜΜΕ –6.ΕΛΜΕΖ-7.ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

                                                                                                                 

ΘΕΜΑ:  «ΤΑ ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

                 ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΥΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ

  ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΗ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ -ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ

  ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ»

        

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου εκφράζει την έντονη ανησυχία και αγανάκτησή του για τα κτιριακά προβλήματα σωρείας ετών που ταλανίζανε το 2Ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου-ελλείψει σωστής δημοτικής και κρατικής μέριμνας- και τα οποία οδήγησαν στη φετινή σχολική χρονιά στην προσωρινή μη λειτουργία του ως σχολικής μονάδας και στην ταλαιπωρία δεκάδων μαθητών, γονέων  και εκπαιδευτικών, που καλούνται να μεταστεγαστούν με πρώτη και δεύτερη λύση και να περιμένουν υπομονετικά την ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την αποκατάσταση του κτιρίου και την ασφαλή επαναφορά στο σχολείο τους.

Αντί ο Δήμος και το Κράτος να έχουν μεριμνήσει ,ως όφειλαν, εδώ και χρόνια για τη συντήρηση του κτιρίου , για το οποίο είχαν λάβει επανειλημμένες οχλήσεις ,  και αντί ακόμα και τώρα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος για την άμεση επίλυση του προβλήματος, διαπιστώνεται μια γραφειοκρατική ολιγωρία, η οποία τελικά θα μεταφέρει το πρόβλημα και στις άλλες σχολικές μονάδες του νησιού, αφού σαν μοναδική πρόσφορη λύση για λειτουργία πρωινής ζώνης συζητείται η συστέγαση τμημάτων του  σχολείου σε 5 σχολικές μονάδες της χώρας του νησιού, με επακόλουθες συνέπειες την κατάργηση της λειτουργίας των  αιθουσών πληροφορικής και πολλαπλών χρήσεων στα σχολεία αυτά, αν και εφόσον δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες κενές αίθουσες. Για όσο χρονικό διάστημα –μεσοδιάστημα χρειαστεί, μέχρι την εγκατάσταση προκάτ στο χώρο του Μουσικού Γυμνασίου –Οικοτροφείου και μεταστέγαση εκεί των μαθητών, ως δεύτερη προσωρινή λύση.

Είναι πλέον πασιφανές σε όλες και όλους, ότι η πολύχρονη κρατική αδιαφορία και ανευθυνότητα σε τόσο ευαίσθητα θέματα, όπως η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, έχει μετατραπεί τώρα σε καθημερινό προσωπικό άγχος των ίδιων των ανθρώπων που ρίσκαραν τόσα χρόνια τη ζωή τους μέσα σε ένα ακατάλληλο  κτίριο και  σιγά σιγά διαχέεται και σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία, σαν τιμωρία!!!

Παράλληλα και σε πολλά επίπεδα διακυβεύονται και άλλα θέματα , όπως η ασφαλής λειτουργία των ήδη πολυπληθών σχολείων της χώρας με περισσότερα παιδιά και για πόσο χρονικό διάστημα , ο κίνδυνος συγχώνευσης τμημάτων, υποβάθμισης και κατάργησης οργανικών θέσεων στο εν λόγω σχολείο,  η κωλυσιεργία των κρατικών παραγόντων στην έγκαιρη και ασφαλή επαναλειτουργία του, ακόμα και η υποψία κατάργησής του!!! Σε ένα νησί  όπου τα σχολεία φιλοξενούν παιδιά σε διχοτομημένες αίθουσες , αναντίστοιχες του απαιτούμενου αριθμού τετραγωνικών ανά παιδί, σε μια πόλη που από χρόνια εκλιπαρεί για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου για την αποσυμφόρηση των υπόλοιπων , κινδυνεύουμε να βρεθούμε με ένα σχολείο λιγότερο!!!

Το θέμα είναι  πάρα πολύ σοβαρό και  ΠΑΡΑ ΠΟΛΎ ΕΠΕΙΓΟΝ και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλες τις αρχές.

ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

Ø  Να ενημερωθούμε  για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που έχουν γίνει για εύρεση λύσης μεταστέγασης σε πρωϊνή ζώνη των τμημάτων του 2ου Δ.Σ., που οδήγησαν ως μόνη λύση στη συστέγαση με άλλα σχολεία ,τις εγγυήσεις για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μας μονάδων καθώς και το χρονοδιάγραμμα αυτής της μεταστέγασης.

Ø  Να δεσμευτεί η διεύθυνση ότι –προστατεύοντας την ύπαρξη και επαναλειτουργία του εν λόγω σχολείου- δε θα προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων ούτε σε κατάργηση οργανικών θέσεων σε βραχυχρόνιο ή μακροχρόνιο διάστημα και για όσο θα εκκρεμεί η επαναφορά του σχολείου στις δικές του εγκαταστάσεις.

Ø  Να μας παρασχεθούν συγκεκριμένες εγγυήσεις και χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του σχολείου.

Ø  Να οριστούν τα ονόματα των υπευθύνων που θα δεσμευτούν για την έγκαιρη και αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος.

Η κρίση σχετικά με τη λειτουργία του 2ου Δ.Σ. αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην ποιότητα της εκπαίδευσης του νησιού μας  και δείχνει μια επικίνδυνη τάση υποβάθμισης των υποδομών, ενώ δημιουργεί ερωτήματα για το εάν αυτή η κατάσταση θα καταστεί μόνιμη. Η παραμονή των μαθητών σε προκατασκευασμένες αίθουσες ή η μεταφορά τους σε άλλα σχολεία δεν αποτελεί βιώσιμη λύση και υπονομεύει τη σωστή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Για το λόγο αυτό οι σύλλογός μας θα είναι σε συνεχή εγρήγορση , επικοινωνία και άσκηση πίεσης για την όσο πιο άμεση και σωστή επίλυση των προβλημάτων .

Αναμένουμε τις  απαντήσεις σας στα καίρια ερωτήματά μας καθώς και τις άμεσες ενέργειές σας για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος.

                     ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ                                                                    

               Η πρόεδρος                                                                                       Η  γενική γραμματέας

             Λάζου Έφη                                                                             Παπαδάτου Μαρία

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου