Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014

1o Ενημερωτικό Σημείωμα ΙουνίουΖάκυνθος, 16 Ιουνίου 2014

10 Ενημερωτικό Σημείωμα Ιουνίου

Θέμα:  Ο αγώνας για την ακύρωση στην πράξη της Α.Ε.Ε. συνεχίζεται

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας έπειτα από σημερινή επικοινωνία με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., σας ενημερώνει:
1.      Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αναγκάστηκε να δώσει παράταση στην κατάθεση των εκθέσεων μέχρι και την 21η Ιουνίου και λίγες ημέρες μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας να δώσει την κατεύθυνση της συμπλήρωσης μιας φόρμας στο myschool με συγκεκριμένα βήματα ώστε να αποτρέψει τους εκπαιδευτικούς από το να ακολουθήσουν το δρόμο που προτείνει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε με το Κείμενο Ενιαίας Απάντησης. Σας ενημερώνουμε επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Συλλόγων Διδασκόντων πανελλαδικά επέλεξε αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο απαξίωσης της διαδικασίας με σκοπό να αναδειχτούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη δημόσια εκπαίδευση, διαχρονικά,  η πολιτική των ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας και να μη δώσει ερείσματα στην πολιτική ηγεσία για την επιχείρηση κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων. Είναι σαφές ότι η στάση αυτή της Δ.Ο.Ε. έχει δυσκολέψει απίστευτα την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και πως η κήρυξη στάσεων εργασίας με στόχο να αποτραπεί η ουσιαστική λειτουργία των ομάδων εργασίας ήταν μια μέθοδος που αν είχε υιοθετηθεί από το σύνολο των εκπαιδευτικών θα είχε ακυρώσει τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά τη διαδικασία της ΑΕΕ. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όποιος συνάδελφος δε συμμετείχε στις ομάδες της αυτοαξιολόγησης σε απογευματινές ώρες δεν φέρει καμία προσωπική ή διοικητική ευθύνη για τη μη συμμετοχή του, και φυσικά δεν πρέπει να υπάρξει ονομαστική καταγραφή στο βιβλίο του πρακτικού, όπως άλλωστε γίνεται πάντοτε μέχρι τώρα! Καλούμε τους διευθυντές να ακολουθήσουν την πάγια αυτή τακτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.

2.      Η ανάδειξη της απουσίας υποχρεωτικότητας και η εθελοντική βάση συγκρότησης των ομάδων εργασίας υπήρξε στάση που, αν και αμφισβητήθηκε έντονα από πολλούς, με πλήρη νομική τεκμηρίωση και συντονισμένη δράση, οδήγησε στη μη συγκρότηση των ομάδων εργασίας στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η, με χαρακτηριστικά άλλων εποχών, αντιδημοκρατική κι αυταρχικού χαρακτήρα εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ στις 24/3/2014 δικαίωσε τη στάση της Δ.Ο.Ε. αλλά ταυτόχρονα έκανε την παρανομία επίσημο τρόπο λειτουργίας της πολιτικής ηγεσίας και υποχρέωσε, υπό μορφή «επιστράτευσης» τους συλλόγους διδασκόντων να συγκροτήσουν τις ομάδες εργασίας. Η ηλεκτρονική έκθεση αυτοαξιολόγησης αποδεικνύει ότι η αντιλαϊκή στρατηγική είναι προαποφασισμένη εδώ και καιρό. Αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφερόταν για το τι θα γραφτεί μέσα στις εκθέσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, αυτό που την ενδιέφερε πάση θυσία ήταν να απαντήσει ο κλάδος με βάση τους δείκτες.

3.      Καλούμε όλους τους συναδέλφους που μέχρι σήμερα δεν έχουν ακολουθήσει το δρόμο του συνδικαλιστικού κινήματος να ενωθούν μαζί μας και να επιμείνουν στην αξιοποίηση του Κειμένου της Δ.Ο.Ε. στα περιγραφικά τμήματα της φόρμας του Υπουργείου (Δείκτης 4), αφήνοντας τόσο τα αριθμητικά όσο τα αρχικά τμήματα της φόρμας όπου αποτυπώνεται όλη η λειτουργία του σχολείου, ΑΣΥΜΠΛΗΡΩΤΑ. Η ηλεκτρονική έκθεση αυτοαξιολόγησης είναι πλήρης αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Η συμπλήρωσή της, σε αυτή τη φάση, με οποιονδήποτε τρόπο (μονολεκτικό, περιγραφικό, δήθεν «παιδαγωγικό» κ.α.) σημαίνει ότι υλοποιούμε την αυτοαξιολόγηση, δηλαδή αποδεχόμαστε και υλοποιούμε την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας. Καταψηφίζουμε στην ολομέλεια του Συλλόγου Διδασκόντων κάθε πρόταση για Σχέδιο δράσης της επόμενης χρονιάς!

Προειδοποιούμε για μια ακόμα φορά: μέσα στον κλάδο πρέπει έχουμε ενιαία αντίληψη,
να ομονοούμε σε αυτό που λέμε: όχι στην αξιολόγηση!

4.      Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκτιμά ότι παρά την σκληρή αντίδραση του Υπουργείου ο κλάδος των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στάθηκε και στέκεται με πρωτοφανή συσπείρωση απέναντί του έχοντας πλήρη συνείδηση ότι αυτή η ΑΕΕ δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εισαγωγή στην αξιολόγηση των ποσοστώσεων, της κατηγοριοποίησης σχολείων κι εκπαιδευτικών και των απολύσεων.   
Αυτό αποδεικνύει και η δυναμική στάση των διευθυντών των σχολικών μονάδων στα παράνομου χαρακτήρα σεμινάρια για την αξιολόγηση. Σε ένα, πέρα από κάθε προσδοκία, τεράστιο ποσοστό, σε όλη την Ελλάδα, οι διευθυντές απεργούν και αρνούνται να «επιμορφωθούν» για να μετατραπούν σε αξιολογητές δίνοντας μήνυμα ενότητας του κλάδου προς πάσα κατεύθυνση λίγο πριν τη μεγάλη μάχη για την αποτροπή της εφαρμογής της αξιολόγησης – χειραγώγησης. Για αυτούς τους λόγους:

Καλούμε τους Διευθυντές και Προϊσταμένους των σχολείων
της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου
την Πέμπτη 19 Ιουνίου στις 20:00 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση!
Να πιστέψουμε στη δύναμή μας!
Με πείσμα, αγωνιστική αισιοδοξία, να δώσουμε και αυτή τη μάχη.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Για το Δ.Σ.
    Ο Πρόεδρος                                                                          Η Γ. Γραμματέας      Αντώνης Κουρσάρης                                                                      Έφη Λάζου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου