Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013

Ενημερωτικά 2013-2014
30 Ενημερωτικό Σημείωμα Σεπτεμβρίου

Ζάκυνθος, 25/09/2013


Θέμα 1ο: Έκτακτη Γενική Συνέλευση

            Σας καλούμε στην Έκτακτη Απεργιακή Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, δεύτερη μέρα της απεργιακής κινητοποίησης, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, στις 11μισή το πρωί στο γραφείο του Συλλόγου μας.Θέμα 2ο: Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου, σύμφωνα με το καταστατικό του, διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια Ταμείο Αλληλοβοήθειας, με σημαντική προσφορά στους συναδέλφους.

Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας διοικείται από τριμελή Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕΤΑ), η οποία εκλέγεται μόνο από τα μέλη του Ταμείου.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας καλεί όσους συναδέλφους επιθυμούν να εγγραφούν στο Ταμείο με μηνιαία συνδρομή 10ευρώ και να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση των μελών του Ταμείου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στις 7μισή το απόγευμα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο με σκοπό την ανάδειξη νέας Διοικούσας Επιτροπής.

Για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τη ΔΕΤΑ, μπορείτε να τηλεφωνείτε στη γραμματέα του Συλλόγου μας, κα Βάσω Χροναίου στο τηλ. 6974914362. Υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές και την ημέρα πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης.Θέμα 3ο: Ομάδες πολιτισμού

Στο Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ζακύνθου πιστεύουμε ότι συνδικαλισμός και πολιτισμός είναι δύο έννοιες που βαδίζουν παράλληλα. Η ανάπτυξη του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, του πνεύματος και του λόγου συμβαδίζουν με την προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, προβάλλοντας τη διεκδίκηση για καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα έργα πολιτισμού αποτελούν ανάχωμα στην πλημμυρίδα της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο νεοφιλελευθερισμός. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μας, λειτουργούν ομάδες πολιτισμού στις οποίες καλλιεργούνται και διατηρούνται οι ανθρώπινες αξίες της συσπείρωσης, της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης.

Και φέτος θα συνεχίσουν την επιτυχημένη λειτουργία τους οι ομάδες χορού, φωτογραφίας, πεζοπορίας και η χορωδία μας. Καλούμε όσους συναδέλφους θα ήθελαν να διδάξουν εθελοντικά στα νέα τμήματα θεάτρου,  εικαστικών και ξένης γλώσσας να επικοινωνήσουν με τη γραμματέα του Συλλόγου μας, Βάσω Χροναίου, στο τηλέφωνο: 6974914362 μέχρι τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη.
Για τη δημιουργία των ομάδων θα υπάρξει ενημέρωση την επόμενη εβδομάδα για να μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή.
  


20 Ενημερωτικό Σημείωμα Σεπτεμβρίου

 Ζάκυνθος, 09/09/2013

1ο Θέμα: Έκτακτη Γενική Συνέλευση


Σας καλούμε στην

Έκτακτη Γενική Συνέλευση

την ΤΡΙΤΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στις 20.00

στο 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,

όπου θα λάβουμε αποφάσεις για την αγωνιστική πορεία του κλάδου, οι οποίες και θα μεταφερθούν στην Ολομέλεια των Προέδρων την Πέμπτη στην Αθήνα.

 Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ!!!
Μόνο αν η συνέλευση έχει απαρτία, ο Πρόεδρος θα έχει το δικαίωμα ψήφου στην ολομέλεια των Προέδρων της Αθήνας, σύμφωνα με το Καταστατικό της ΔΟΕ, μεταφέροντας τις δικές μας αποφάσεις.

Σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

Α) Τα έντονα προβλήματα της εκπαίδευσης για τη νέα σχολική χρονιά:

Ø  Για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε ένας διορισμός μόνιμου εκπαιδευτικού.

Ø  Ο αριθμός πιστώσεων για αναπληρωτές θα είναι φέτος εξαιρετικά μειωμένος, με 2000 αναπληρωτές στην Α/θμια Εκπαίδευση και Β/θμια Εκπαίδευση συνολικά, δηλαδή 10.000 λιγότεροι από πέρσι.

Ø  Οι ελάχιστες αποσπάσεις των εκπαιδευτικών από Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε Π.Υ.Σ.Π.Ε.

Ø  Οι μετατάξεις εκπαιδευτικών της Β/θμιας Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια δημιούργησαν πολλά προβλήματα με τον αδιαφανή τρόπο που έγιναν.

Ø  Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία των σχολικών μονάδων για μια ακόμη χρονιά, την ίδια ώρα που δεν έχει διευθετηθεί το θέμα της καθαριότητας των σχολείων τα οποία δεν έχουν και σχολικούς φύλακες.

Β) Η συμμετοχή μας στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

Η πολιτική της κυβέρνησης και των εφαρμοζόμενων πολιτικών με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, σύμφωνα με όσα έχουν σχεδιαστεί εδώ και μία εικοσαετία, διαλύουν τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, κατεδαφίζουν  τη δημόσια παιδεία.

Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και μαθήτριες,

Δε θα τους αφήσουμε! Η πολιτική τους σημαίνει ακόμα φτωχότερη παιδεία. Φτωχότερη παιδεία σημαίνει κοινωνικός αποκλεισμός…

Δεν θα τους αφήσουμε να ρημάξουν τα όνειρα μας. Για μας η παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δημόσια δωρεάν εκπαίδευση ισότιμα σε όλους, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου. Η άρση των ταξικών φραγμών, η απάλειψη των κάθε λογής διακρίσεων και η δωρεάν παροχή δημόσιας παιδείας υψηλού επιπέδου αποτελούν για μας κεντρικής σημασίας επιδιώξεις. 2ο Θέμα: Επιστολή για τους γονείς

Σας αποστέλλουμε συνημμένη ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου μας προς τους γονείς, την οποία μπορείτε να εκτυπώσετε και μοιράσετε στους γονείς του σχολείου σας ή εναλλακτικά να τη διαβάσετε την ημέρα του Αγιασμού.

3ο Θέμα: Αντικατάσταση μέλους του Δ.Σ.

Το Δ.Σ. καλωσορίζει τη Χριστιάννα Πούλου, ως νέο μέλος του Δ.Σ., που αντικατέστησε τον Παναγιώτη Μποζίκη λόγω της συνταξιοδότησής  του.

Με την ευκαιρία σας υπενθυμίζουμε τη σύνθεση του Δ.Σ.

Πρόεδρος: Κουρσάρης Αντώνιος 6976887926

Αντιπρόεδρος: Παντής Διονύσιος 6972085770

Γεν. Γραμματέας: Χροναίου Βασιλική 6974914362

Ταμίας: Μπελέρης Ιωάννης 6936832267

Ειδ. Γραμματέας: Πλέσσα Έφη 6973033290

Μέλος: Πούλου Χριστιάννα 6978729970

Μέλος: Ζέλιος Ευθύμιος 6972160684
1ο Ενημερωτικό Σημείωμα Σεπτεμβρίου
Ζάκυνθος, 2 Σεπτεμβρίου 2013

Tο Δ.Σ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ζακύνθου εύχεται σε όλους τους συναδέλφους υγεία, οικογενειακή ευτυχία και δύναμη για να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τις προκλήσεις της νέας σχολικής χρονιάς, η οποία ελπίζουμε να σηματοδοτήσει την απαρχή για αναστοχασμό, προβληματισμό και αγωνιστικότητα.Οι καθιερωμένες ευχές στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς ακούγονται φέτος ανεδαφικές, όταν τα διογκούμενα προβλήματα συνιστούν καθημερινό φαινόμενο. Η ρευστότητα και η αστάθεια στις εργασιακές σχέσεις έχουν αντικαταστήσει την όποια βεβαιότητα υπήρχε στο παρελθόν. Ο φετινός Σεπτέμβρης δείχνει να είναι ο πιο καταστροφικός μήνας των μνημονιακών χρόνων, με κλιμάκωση της επίθεσης στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, αφού η συγκυβέρνηση και η τρόικα προωθούν νέα καταστροφικά μέτρα, στο πλαίσιο της βάρβαρης καπιταλιστικής νεοφιλελεύθερης   επιδρομής.Ουδέποτε υπήρξε σχολική χρονιά, που ο προγραμματισμός του Υπουργείου Παιδείας να ήταν συνεπής. Η τρέχουσα εκπαιδευτική πραγματικότητα, όμως,  είναι αποκαρδιωτική και οδηγεί πολλούς από τους συναδέλφους στην απογοήτευση και στην απομόνωση που τους μετατρέπει σε παρατηρητές της απαξίωσης και της διάλυσης του αγαθού της Δημόσιας Παιδείας. Η νέα σχολική χρονιά βρίσκεται στον αέρα, καθώς η εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας, υποχρεωτικών μετατάξεων και διαθεσιμότητας καθιστά αδύνατη τη συγκρότηση προγραμμάτων λειτουργίας των σχολείων.Η Παιδεία φέτος πληρώνει το πιο βαρύ τίμημα των επιθέσεων του μνημονίου:

Ø  Για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε ένας διορισμός μόνιμου εκπαιδευτικού.

Ø  Ο αριθμός πιστώσεων για αναπληρωτές θα είναι φέτος εξαιρετικά μειωμένος, με 2000 αναπληρωτές στην Α/θμια Εκπαίδευση και Β/θμια Εκπαίδευση συνολικά, δηλαδή 10.000 λιγότεροι από πέρσι.

Ø  Οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών από Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε Π.Υ.Σ.Π.Ε. δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια οικογενειακά προβλήματα σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς που καλούνται να μετακινηθούν ως τις 5 Σεπτεμβρίου στην περιοχή της οργανικής τους θέσης ή στη Διεύθυνση που θα αποσπαστούν επιβαρυνόμενοι με τεράστια οικονομική δαπάνη στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε.

Ø  Οι μετατάξεις εκπαιδευτικών της Β/θμιας Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια δημιούργησαν πολλά προβλήματα με τον αδιαφανή τρόπο που έγιναν. Είναι γεγονός ότι οι μετατάξεις αυτές προκαλούν πρωτοφανή αδικία στους συναδέλφους Φυσικής Αγωγής, Αγγλικής και Μουσικής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είδαν ξαφνικά να δημιουργούνται «οργανικές θέσεις»  στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση που μέχρι χθες δεν υπήρχαν. Δεν τους δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να τις διεκδικήσουν και να τοποθετηθούν οργανικά στον τόπο που επιθυμούσαν. Ακόμη και η εκ νέου απόσπαση παραμένει ζητούμενο στην έναρξη του νέου σχολικού έτους, καθώς δεν θα εξεταστούν σήμερα από το ΚΥΣΠΕ. Επίσης, στους συναδέλφους των ειδικοτήτων της Α/θμιας δεν δίνεται η δυνατότητα ανάληψης υπηρεσίας στις 5 του Σεπτέμβρη, όπως στους κλάδους των ΠΕ60 και ΠΕ70. Σίγουρα για όλα αυτά δεν ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί που μετατάχθηκαν -με μια διαδικασία που εγείρει πολλά ερωτηματικά- στην πρωτοβάθμια, οι οποίοι εξωθήθηκαν από την πίεση και την ανασφάλεια που έχει κυριέψει ολόκληρο τον κλάδο των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων γενικότερα. Θα ήταν εξίσου άδικο και για αυτούς να έπρεπε να πάνε σε άλλο μέρος, παρά τη θέλησή τους, μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Ø  Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία των σχολικών μονάδων για μια ακόμη χρονιά, την ίδια ώρα που δεν έχει διευθετηθεί το θέμα της καθαριότητας των σχολείων τα οποία δεν έχουν και σχολικούς φύλακες.Η επίθεση ενάντια στην Παιδεία από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, παλιές και νεότερες, έχει πάρει διαστάσεις πολεμικής σύρραξης. Σ΄ αυτή την πολεμική σύρραξη πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τον «εχθρό», να μπορούμε κάνουμε σωστή «ανάγνωση» των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που μας θεωρούν εύκολο στόχο.


Η νέα σχολική χρονιά μας προσφέρει, ίσως, αν και εμείς το θελήσουμε, αυτήν τη μοναδική ευκαιρία. Να αντισταθούμε στην παθητικότητα. Να περάσουμε από το ατομικό στο συλλογικό και από το «εγώ» στο «εμείς». Να σταθούμε δίπλα ο ένας στον άλλον, διεκδικώντας και απαιτώντας αυτό που μας ανήκει με την επίγνωση ότι τίποτα δε χαρίζεται. Να γίνουμε συνοδοιπόροι στον ανηφορικό δρόμο του αγώνα που οδηγεί στην επανάκτηση της αξιοπρέπειας και των οραμάτων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου