Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Επιστολή προς γονείς

Αγαπητοί γονείς,
Κάθε Σεπτέμβρη ξεκινάμε μαζί, δάσκαλοι, μαθητές και γονείς, ένα δρόμο προς την μάθηση και την γνώση, βασισμένο πάνω στην εμπιστοσύνη και την συνεργασία. Δυστυχώς, όμως, αυτός ο δρόμος γίνεται όλο και πιο δύσβατος, όλο και πιο ανηφορικός, σε μία κοινωνία που δεν σέβεται την νέα γενιά, που δεν σέβεται τα παιδιά της.
    Καλούμαστε φέτος να ανοίξουμε τα σχολεία χωρίς να γνωρίζουμε ποιοί εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στα σχολεία, ενώ τα κενά των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα είναι τρομακτικά. Οι μηδενικοί διορισμοί και οι ελάχιστες προσλήψεις έχουν μειώσει υπερβολικά τον αριθμό των εκπαιδευτικών. Ολοήμερα σχολεία κλείνουν. Τμήματα συμπτύσσονται, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερους μαθητές, και εμείς λιγότερο χρόνο να αφιερώσουμε στο κάθε παιδί ξεχωριστά, λιγότερο χρόνο για να σκύψουμε πάνω από τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κάθε μας μαθητή.
       Η χρηματοδότηση των σχολείων έχει μειωθεί  δραματικά. Τα σχολεία έχουν το ¼ των χρημάτων που είχαν το 2010 και πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες στο να προσφέρουν στους μαθητές αυτό που τους αξίζει.
       Η ύλη γίνεται όλο και περισσότερη, όλο και πιεστικότερη και το περιεχόμενο σπουδών δεν ανταποκρίνεται  στις ανάγκες των μαθητών και τη μόρφωση για την οποία παλεύουμε. Φυτρώνουν συνεχώς εξετάσεις για να ξεχωρίσουμε τάχα μου τους άριστους (Πανελλήνιες εξετάσεις σε κάθε τάξη του Λυκείου, εξετάσεις για την εισαγωγή στο Πειραματικό). Πρέπει να πάψουμε να παρακολουθούμε τη μόρφωση της νέας γενιάς να γίνεται έρμαιο στις ορέξεις τυχάρπαστων πολιτικών.
Και δίπλα στην δημόσια εκπαίδευση που συρρικνώνεται, το μέλλον της νέας γενιάς είναι όλο και πιο αμφίβολο. Με την ανεργία των νέων στο 60%, το δικαίωμα στην εργασία έχει καταργηθεί. Και όσοι βρίσκουν δουλειά είναι ανασφάλιστοι και πληρώνονται με μισθούς πεινάς. Η δημόσια υγεία παύει να είναι δωρεάν και καθολική. Ακόμα και τα πλέον βασικά αγαθά, όπως το νερό, θέλουν να τα ιδιωτικοποιήσουν για να τα πληρώνουμε πανάκριβα. 
Σε αυτήν την δύσκολη, λοιπόν, χρονιά θα είμαστε δίπλα σας και δίπλα στους μαθητές μας. Δίνοντας την ψυχή μας για να έχουν αυτό που τους αξίζει. Όμως ο αγώνας για το μέλλον των μαθητών μας και την δική μας αξιοπρέπεια δεν σταματάει μέσα στο σχολείο. Θα συνεχιστεί και έξω από αυτό, με την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας για δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση, για υγεία και εργασία, για μία ζωή με αξιοπρέπεια. Και σε αυτό τον αγώνα θέλουμε να σας έχουμε δίπλα μας.
Η πολιτική της κυβέρνησης διαλύει τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, κατεδαφίζει  τη δημόσια παιδεία!
Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και μαθήτριες,
Δε θα τους αφήσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου