Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

ΙΧΝΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ

Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ                                                                                        

«ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ»

Ν. Κολυβά 136                                                                                                                                                            Τηλ: 2695028854                                                                                                                                   e-mail : solomosd1@gmail.com

                            Ζάκυνθος 10/11/2023

 

Αρ.πρωτ: 370

Προς: 1)Σχολικές Μονάδες &

Μέλη Συλλόγου, Δ.Π.Ε.

ΚΕΔΑΣΥ

2) ΔΗΜΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΚΟΙΝ: ΜΜΕ

 

 

ΘΕΜΑ: «ΙΧΝΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ

                 ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ»

 

Τις τελευταίες ημέρες οι μαθητές των σχολείων μας μετακινήθηκαν στο Νέο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου για την παρακολούθηση παιδικής θεατρικής παράστασης. Τα λειτουργικά προβλήματα και οι κακοτεχνίες του εν λόγω κτιρίου είναι γνωστά σε όλους, η συγκεκριμένη ωστόσο εμπειρία της εκπαιδευτικής κοινότητας στο χώρο ανέδειξε για ακόμα μια φορά την εγκληματική αδιαφορία των υπεύθυνων της Δημοτικής Αρχής σε όλα τα επίπεδα ,σε θέματα οργάνωσης, υγιεινής αλλά προπάντων ασφάλειας.

 

Συγκεκριμένα απαριθμούμε τα εξής:

1.      Σε ένα χώρο που χωράει μετά βίας 350 άτομα συνωστίσθηκαν πάνω από 400 μαθητές και εκπαιδευτικοί, με καρέκλες που τοποθετήθηκαν στους διαδρόμους διαφυγής .

2.      Οι πόρτες εξόδου ανοίγουν με έναν εξαιρετικά ιδιαίτερο τρόπο, που απαιτεί απαλό άγγιγμα και όχι απότομο, το οποίο μπλοκάρει τη λειτουργία και φυσικά εννοείται ότι σε περίπτωση κινδύνου , θα δημιουργείτο πανικός.

3.      Κανένας δημοτικός υπάλληλος ή υπεύθυνος του Δήμου δεν ήταν εκεί για να ενημερώσει σχετικά με τις εξόδους και σκάλες κινδύνου, ειδικά που η συγκεκριμένη αίθουσα βρίσκεται σε όροφο. Κανένα σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς δεν ήταν αναρτημένο πουθενά.

4.      Με τέτοιο δυναμικό ατόμων Η ΜΟΝΗ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΗΤΑΝ ΜΙΣΗ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ. ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ!

 

400 μαθητές την ίδια ώρα αποχώρησης έπρεπε να συναντηθούν στην ίδια μικρή έξοδο με άλλους 400 που εισέρχονταν στο χώρο για τη δεύτερη παράσταση. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, η αναμενόμενη πλέον από τις συνθήκες καθυστέρηση έναρξης οδήγησε σχολεία να αποχωρήσουν στη μέση της παράστασης για να μπορέσουν να είναι έγκαιρα στις επαρχιακές σχολικές μονάδες τους για τη λήξη του ωραρίου. Και ενώ το εισιτήριο για την εν λόγω παράσταση ήταν 6 ευρώ και για τα σχολεία που μετακινήθηκαν με λεωφορείο έφτασε στο ύψος των 8,5 και 10 ευρώ.

 

Σε άμεση ερώτησή μας στο Δήμο , γιατί δεν υπάρχει κανένας δημοτικός υπάλληλος πήραμε την απάντηση , ότι η ευθύνη βαραίνει την εταιρεία ή τον φορέα που ζητάει την άδεια χρήσης του χώρου. Ειλικρινά; Ο φορέας που έρχεται εκτός Ζακύνθου και πληρώνει τα υπέρογκα ποσά ενοικίασης του ύψους των 1000 ευρώ την ημέρα έχει την ευθύνη για την υγιεινή και την ασφάλεια , για την ενημέρωση  σε  περίπτωση κινδύνου και το σχέδιο διαφυγής , πολύ περισσότερο έχει αυτός και τα κλειδιά για τα λουκέτα του Δημοτικού Κτιρίου;

 

Με οργή και λύπη διαπιστώνουμε ότι οι αρχές του τόπου μας, αντί να ενισχύουν την πολιτιστική καλλιέργεια των παιδιών μας, παρέχοντας έστω και τη μετακίνηση των μαθητών από τις απομακρυσμένες περιοχές με δικά τους έξοδα, αντλούν οικονομικά οφέλη από τις εν λόγω δράσεις ,χωρίς να αναλαμβάνουν καμία από τις υποχρεώσεις τους για οργάνωση , υγιεινή και ασφάλεια.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ  στο εξής, όλες οι εκδηλώσεις που αφορούν σε είσοδο μαθητικού πληθυσμού στο συγκεκριμένο χώρο να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης, εκ μέρους των δημοτικών αρχών , να διεξάγονται πάντα με παρουσία αρμόδιου υπαλλήλου καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων , να κοινοποιούν το σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου στην αρχή των εκδηλώσεων, να λαμβάνονται όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφαλώς ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ και όχι κλειδωμένες με λουκέτα.

 

Σε κάθε άλλη περίπτωση καλούμε τους/τις διευθυντές/τριες των σχολικών μας μονάδων να αρνούνται να μετακινήσουν παιδιά στο χώρο, χωρίς τις εν λόγω εγγυήσεις.

 

ΚΑΘΕ  ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ  ΣΕ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΛΗ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ!

 

                                                              ΤΟ Δ.Σ.  

Σφραγίδα Συλλόγου Καινούρια 3 Μαΐου 2018         Η πρόεδρος                                                         Η  γενική γραματέας

        ΛάζουΈφη                                                                         Άντα  Κατσαϊτου

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου