Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΣΙΤΙΣΗ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ

Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ                                                                                        

«ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ»

 Ν. Κολυβά 136                                                                                                                                                               Τηλ: 2695028854                                                                                                                                                          e-mail : solomosd1@gmail.com

                              Ζάκυνθος 15/6/2023

 

Αρ. πρωτ. 315

Προς: 1. Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

     (Kα Αντιπεριφερειάρχη  Ζακύνθου)

                                  2.Δήμο Ζακύνθου

( Κο Αντιδήμαρχο Παιδείας)

3. Βουλευτή Ζακύνθου

 

 

 

ΘΕΜΑ: «ΑΙΤΗΜΑ  ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΙΤΙΣΗΣ ΤΩΝ

                  ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ»

-          ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 15/6/23 ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΜΕ Ζακύνθου-

 

Είναι γεγονός, ότι ο θεσμός του αναπληρωτή στην εκπαίδευση έφερε τα περασμένα χρόνια στο νησί μας, εκατοντάδες εκπαιδευτικούς ,με ελαστική και παροδική σχέση εργασίας και πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης: υψηλά ενοίκια, υψηλό κόστος διαβίωσης, οικογένειες που μοιράζονται στα δύο ή στα τρία, παιδιά που αποχωρίζονται από τους γονείς ή μάνες με μικρά παιδιά που φεύγουν από την εστία τους και ταξιδεύουν σαν πλανόδιοι λειτουργοί σε όλη την Ελλάδα για να μορφώνουν τα δικά μας παιδιά , στα πιο κρίσιμα και ζωτικά χρόνια της δικής τους ζωής!

 

Τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο το θέμα έγινε ακόμα πιο επίκαιρο και σοβαρό, γιατί  το 2022 διορίστηκαν στο νησί μας , μόνο στην Πρωτοβάθμια  Εκπαίδευση,  100 μόνιμοι εκπαιδευτικοί  και φέτος , το 2023 , άλλοι 57, που θα αναλάβουν υπηρεσία άμεσα στο νησί μας.  Επιπλέον τούτων οι νεοδιορισμένοι της Δευτεροβάθμιας και η σωρεία των αναπληρωτών που εξακολουθούν να έρχονται κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς!Τη στιγμή που η ανεύρεση καταλυμάτων μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες είναι εξαιρετικά δύσκολη και με όρους άκρως επαχθείς.

Το θέμα είχε  θιχτεί εκτενώς κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς και με παρέμβαση μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο των Ιονίων νήσων στη συνεδρίαση της 27ης Αυγούστου 2022, όπου ομόφωνα αναγνωρίστηκε όχι μόνο το υψηλό κόστος διαβίωσης των χαμηλόμισθων εκπαιδευτικών στο νησί μας αλλά ακόμα πιο πολύ η τραγική έλλειψη καταλυμάτων κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Η περίοδος αυτή πολλές φορές ξεπερνάει τα όρια των μηνών Μαίου και Σεπτεμβρίου , με εξευτελιστική συνέπεια οι διορισμένοι εκπαιδευτικοί λειτουργοί στα σχολειά μας , να διώχνονται από τα ενοικιαζόμενα σπίτια τους αιφνιδίως πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς , να αναγκάζονται να μεταφέρουν τα πράγματά τους σε σπίτια συναδέλφων ή πίσω στην πατρίδα τους και να ξαναεπιστρέφουν με νέα έξοδα μεταφοράς στην καλύτερη περίπτωση αρχές Σεπτέμβρη, στη χειρότερη, μέσα Οκτώβρη!!! Με κόστος ενοικίου 350 και 400 ευρώ έναντι μισθού 800 ευρώ! Το περιφερειακό συμβούλιο σε εκείνη τη συνεδρίαση έδωσε πολλές υποσχέσεις για ενεργοποίηση του μηχανισμού συντήρησης και επισκευής των δημόσιων κτιρίων που υπάγονται στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως το παλιό Νοσοκομείο Ζακύνθου, αναγνώριση επιδόματος ενοικίου κλπ. Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πάρθηκε σε εκείνη τη συνεδρίαση , κατά πλειοψηφία, συνοψίζεται σε τρία σημεία: « 1. Αίτημα προς την Κυβέρνηση να γίνει αρωγός στο ζήτημα της στέγασης των δημόσιων λειτουργών στη νησιωτική περιοχή των Ιονίων Νήσων με εύρεση, επισκευή και διάθεση κατάλληλων Δημόσιων Κτιρίων 2. Αίτημα για επιδότηση στέγασης σε όσους δημόσιους λειτουργούς μετακινούνται στα νησιά και τέλος 3. Αίτημα για αυξήσεις μισθών  του Δημοσίου.»

Καμία από αυτές τις εξαγγελίες ωστόσο δεν είδαμε να υλοποιείται στη διάρκεια αυτής της χρονιάς και  άλλοι 57 νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια Ζακύνθου είναι ήδη προ των πυλών  για ανεύρεση σπιτιού διετούς τουλάχιστον διαμονής!

Την ίδια στιγμή μαθαίνουμε ότι 16 δήμοι της Χώρας που ενεργοποίησαν το άρθρο 32 του νόμου 4483/2017 , έχουν ήδη στείλει τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία και τους αναγνωρίστηκε με  την 16177 Υ.Α. του Υπουργείου Οικονομικών ( ΦΕΚ 3274/17-5-23),η παροχή δωρεάν σίτισης και καταλύματος διαμονής στους δημοσίους υπαλλήλους τους ,λόγω ορεινής ή νησιωτικής περιοχής, Στο ίδιο κλίμα και στη Ρόδο μετά από τις κινητοποιήσεις των αναπληρωτών για τη στέγαση  τελικά φαίνεται πως εξασφαλίστηκε το ποσό των 150.000€ από τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους του Δήμου Ρόδου, προκειμένου να δοθεί ως επίδομα ενοικίου σε όλους τους αναπληρωτές Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης για το έτος 2022-23!!!

ΣΤΗ  ΖΑΚΥΝΘΟ……ΤΙ;;;;

Επιπλέον τούτου γίναμε  τη φετινή χρονιά κοινωνοί και μιας μεγάλης παρωδίας-ασυνεννοησίας που εκτυλίχτηκε γύρω από τη δυνατότητα σίτισης των εκπαιδευτικών μας στο ΤΕΙ Ιονίων νήσων και η οποία κατέληξε σε στέρηση αυτής της δυνατότητας.

Για να μην αναφερθούμε και στο υπερβολικό κόστος των εξόδων μετακίνησης με λεωφορείο και καράβι, κάτι το οποίο υπήρξε απαγορευτικός όρος για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου για πολλούς από τους συναδέλφους μας.

Αν τα πράγματα στην τοπική μας κοινωνία, παραμείνουν όπως περιγράφονται παραπάνω, αν καμιά μέριμνα και μέτρο δεν πάρουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές , αν καμία πράξη καλής θέλησης δεν γίνει άμεσα για τους δασκάλους και δασκάλες των παιδιών  μας, όπως επιδότηση ενοικίου, εξασφάλιση εκπτώσεων στις μετακινήσεις από και προς τον τόπο καταγωγής τους κλπ. είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πραγματικότητα των 100 και πλέον μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών στα σχολεία του νησιού μας  θα γίνει μύθος στα επόμενα δύο χρόνια. Μόλις τελειώσει η ομηρία των δύο χρόνων στον  τόπο διορισμού, όλοι αυτοί οι ωραίοι άνθρωποι θα ζητήσουν απόσπαση ή μετάθεση για ένα πιο φιλόξενο και  με χαμηλότερο κόστος διαβίωσης προορισμό! Και τότε, δε θα γίνονται βέβαια πολυάριθμοι διορισμοί από το Υπουργείο Παιδείας- όπως τα τελευταία δύο χρόνια- και τότε θα βρεθεί πάλι η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ζακύνθου  με 200 κενές θέσεις για αναπληρωτές, που μετά από μια τέτοια δυσφήμηση , υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δηλώνουν το νησί μας, τελευταίο στις προτιμήσεις τους. Και τότε τα παιδιά μας θα μείνουν… χωρίς δασκάλους!

 

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΙΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ!

ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΤΩΡΑ!

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ!

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΙΤΙΣΗΣ ΑΜΕΣΑ!!!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΑΥΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΠΡΟΣΕΧΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ!

 

 

ΤΟ Δ.Σ.

Σφραγίδα Συλλόγου Καινούρια 3 Μαΐου 2018

Η πρόεδρος                                                                      Η  γενική γραμματέας

 

Λάζου Έφη                                                                      Τζιάφα Έφη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου