Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ για ΤΕΙΨΗΦΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»

Το Διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ζακύνθου καταγγέλλει την μεθόδευση της τρικομματικής κυβέρνησης της πλουτοκρατίας, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, που προωθεί το «σχέδιο Αθηνά» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που προβλέπει συγχωνεύσεις και λουκέτα σε 10άδες τμήματα ακόμα και σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα. Προπαγανδίζει την ανάγκη «εξορθολογισμού, μαζέματος, νοικοκυρέματος του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, που ξεχείλωσε τα τελευταία 30 χρόνια».
 Οι ίδιοι που έσπειραν παντού σχολές και τμήματα με χρήματα και κατεύθυνση της ΕΕ, πολλές φορές χωρίς επιστημονικό αντικείμενο, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και προσωπικό, είναι οι ίδιοι που ετοιμάζονται να πετάξουν χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενους στο δρόμο! Είναι οι ίδιοι που βάζουν τεράστια εμπόδια στις σπουδές, που απολύουν εργαζόμενους από τα ιδρύματα! Τα υπαρκτά προβλήματα είναι απλά ένα πρόσχημα.
*     Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών – να ολοκληρώνει τις σπουδές του απερίσπαστος στο τμήμα που εντάχθηκε – να μην υποχρεωθεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη για να τελειώσει τις σπουδές του.
*     Καμία απόλυση προσωπικού.
*     Προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
  Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων γίνονται με κριτήριο το κατά πόσο τα διάφορα τμήματα «τα φέρνουν» στην «πιάτσα» της αγοράς: Αν προσελκύουν ερευνητικά προγράμματα από επιχειρήσεις με βάση το τι θέλει ο επενδυτής και όχι αν σχεδιάζουν και υλοποιούν έρευνα με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. Αν προσφέρουν στην επιχειρηματικότητα και στην παροχή «επιχειρηματικών δεξιοτήτων» που χρειάζονται οι εργοδότες. Με βάση αυτά έγινε η αξιολόγηση το προηγούμενο διάστημα.
  Στη φάση της κρίσης επιταχύνουν τις συγχωνεύσεις για να εξοικονομήσουν πόρους ώστε να μπορεί το κράτος να χρηματοδοτεί τα μονοπώλια για να κάνουν επενδύσεις, να χρηματοδοτεί τους καπιταλιστές δανειστές.
 Κανείς να μην ξεγελαστεί από τη στάση Τοπικών Διοικήσεων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, που αντιτίθενται στο κλείσιμο τμημάτων γιατί βλέπουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές ως πελάτες για τα ακίνητα και τις επιχειρήσεις της περιοχής τους. Η στάση τους δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη των σπουδαστών για μόρφωση και δωρεάν σπουδές.Καλούμε όλους (φοιτητές –μαθητές , εκπαιδευτικούς, γονείς), :
§  Να παλέψουν ώστε όλοι να σπουδάσουν απρόσκοπτα μέχρι το τέλος των σπουδών τους στην πόλη και το τμήμα που φοιτούν. Με ευθύνη του κράτους και να μην πληρώνει κανένας ούτε ευρώ από την τσέπη του.
§  Να δυναμώσουν την πάλη τους για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, που σημαίνει Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του, ώστε η επιστήμη, η έρευνα να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων.
§  Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς μεταξύ ΑΕΙ, ΤΕΙ κλπ, στη βάση του επανακαθορισμού των επιστημονικών αντικειμένων που είναι απαραίτητος, για να κατανοηθεί η θέση της κάθε επιστήμης μέσα στο σύστημα των γνώσεων. Επανακαθορισμός κεντρικά σχεδιασμένος με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και το συμφέρον του λαού, το βαθμό εξέλιξης της κάθε επιστήμης και όχι τις ανάγκες της άναρχης καπιταλιστικής παραγωγής που έχει στόχο το κέρδος. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει σωστός καθορισμός των τμημάτων ανά επιστημονικό αντικείμενο, να μην υπάρχουν επικαλύψεις, να εξαλειφθεί η ανεργία των αποφοίτων.
§  Ανώτατη Εκπαίδευση συνδεδεμένη με μια άλλη, ριζικά αντίθετη «παραγωγική διαδικασία» που στη βάση των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού, στοχεύει στην κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων κοινωνικών αναγκών και όχι στην αύξηση των κερδών των καπιταλιστών.
§  Ανώτατη Εκπαίδευση με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων γενικών και ειδικών γνώσεων. Με μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν αποκλειστικά σε διδακτορικό, με το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα, με ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.


ΤΟ ΚΛΕIΣΙΜΟ ΤΟΥ ΤΜHΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓIΑΣ ΠΕΡΙΒAΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓIΑΣ
EINAI ΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚO ΕΓΚΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖAΚΥΝΘΟ!

Καταγγέλλουμε το κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, καθώς μάλιστα το τμήμα της Ζακύνθου έχει χαρακτηριστεί πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου