Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

«ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΑΤΣΑΡΟΥ» (υπ’αρ.πρωτ. 1414191/ΓΔ4/8-12-2023 )

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ                                                               Ζάκυνθος 12/12/2023 

Α/ΘΜΙΑΣ                                                                                            Αρ. πρωτ. 398

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 

«ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ»                                                   Προς: 1) Σχολικές Μονάδες

Ν. Κολυβά 136                                                                               &Μέλη  Συλλόγου- ΚΕΔΑΣΥ 

Τηλ: 2695028854  

e-mail : solomosd1@gmail.com 

 

 

ΘΕΜΑ : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

                 ΚΑΤΣΑΡΟΥ» (υπ’αρ.πρωτ. 1414191/ΓΔ4/8-12-2023 )

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

Εμπρός στη νέα επίθεση που ακολουθεί την εγκύκλιο Κατσαρού, εκδόθηκαν από τη ΔΟΕ 3 κείμενα, που ο Σύλλογος τα έχει ήδη στείλει στα μέιλ των σχολικών μονάδων:

1. Ανακοίνωση για την εγκύκλιο Κατσαρού (νέες πιέσεις)

2. Ανακοίνωση για το ρόλο της Ένωσης Διευθυντών (απροκάλυπτη παρανομία)

3.Γνωμοδότηση της Τσίπρα από το 2021 περί μη δικαιοδοσίας κρίσης του περιεχομένου των αναρτούμενων κειμένων

 

Σύμφωνα με τα κείμενα αυτά , οι Σύλλογοι Διδασκόντων είναι ΟΙ ΜΟΝΟ ΑΡΜΟΔΙΟΙ για το περιεχόμενο των κειμένων που αναρτούν  στην πλατφόρμα του ΙΕΠ και έχουν πράξει μέσα στα πλαίσια και τις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος 4823/21 Περί  Συλλογικού Προγραμματισμού, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας ολοκληρώνοντας ήδη τη φάση Β΄. Οι διευθυντές  υλοποιούν νόμιμα  τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων και από καμία διάταξη δεν προκύπτει δικαιοδοσία του Γενικού Γραμματέα Π. Δ. και Ε. Αγωγής για να εκφέρει κρίση αναφορικά με το περιεχόμενο των αποφάσεων των συλλόγων διδασκόντων ή να ζητήσει την επανασύγκλησή τους για το ίδιο θέμα με σκοπό την ανάκληση των ήδη ειλημμένων αποφάσεων.

 

Σύμφωνα με το από 25-10-2021 Γνωμοδοτικό Σημείωμα της Ν.Σ. της ΔΟΕ κ. Τσίπρα:

 

«Με βάση τις διατάξεις αυτές, η αρμοδιότητα του προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου και του σχεδιασμού συλλογικών δράσεων και ερευνητικών διαδικασιών, καθώς και καθορισμού του τρόπου υλοποίησής τους ανατίθεται στον Σύλλογο Διδασκόντων κάθε εκπαιδευτικής μονάδας . Αντίστοιχα, από τις ίδιες ως άνω διατάξεις προκύπτει ότι ο νομοθέτης ουδόλως προβλέπει στάδιο ελέγχου των ασκούμενων εκ μέρους το Συλλόγου Διδασκόντων αρμοδιοτήτων, όπως αυτές αναλυτικά περιγράφονται. Πολύ δε περισσότερο, ουδόλως αναγνωρίζεται από τις ως άνω διατάξεις αρμοδιότητα κρίσεως ή αξιολόγησης του περιεχομένου των σχεδιαζόμενων από τον Σύλλογο Διδασκόντων δράσεων προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου και πραγματοποίησης συλλογικών δράσεων και ερευνητικών διαδικασιών όπως και αρμοδιότητα αναπομπής. Σχετική αρμοδιότητα ελέγχου του περιεχομένου των εν λόγω δράσεων δεν αναγνωρίζεται, ομοίως, από τις διατάξεις δυνάμει των οποίων ανατέθηκαν και ασκούνται οι αρμοδιότητες στους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και δη στον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.

Διοικητικό δε όργανο, το οποίο ενεργεί καθ’ υπέρβαση των αναγνωρισμένων σε αυτό αρμοδιοτήτων, εκδίδει ακυρωτέες διοικητικές πράξεις, χωρίς να αποκλείεται η ύπαρξη πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών…. 

Με βάση τα ανωτέρω, προκύπτει ότι από τις οργανικές διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και από τις διατάξεις, που διέπουν την επίμαχη διαδικασία, αρμοδιότητα άσκησης ελέγχου, εκφοράς κρίσεως αναφορικά με το περιεχόμενο της απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων αλλά και αναπομπής αυτής για νέα κρίση δεν αναγνωρίζεται στον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.»


Και το με αρ.πρωτ. 741/10-12-2023 έγγραφο της , η ΔΟΕ χαρακτηρίζει νομικά έωλες και επικίνδυνες τις προτροπές προς τους/τις διευθυντές/τριες  από την Ένωση Διευθυντών ( δια των αναρτήσεων του Προέδρου της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ) για «κατέβασμα των ενιαίων κειμένων» και την ενεργοποίηση  των αναθέσεων :


«Ξεπερνώντας κάθε όριο αντι-κλαδικής στάσης αλλά και νομιμότητας, η Ένωση

Διευθυντών (δια των αναρτήσεων του Προέδρου της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης) παίζοντας, για πολλοστή φορά, τον ρόλο του εκφραστή του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., για την εφαρμογή της

αξιολόγησης/κατηγοριοποίησης/χειραγώγησης (αυτή τη φορά), καλεί τα στελέχη της

εκπαίδευσης σε παράτυπες και παράνομες ενέργειες. Με τον…ευφάνταστο τίτλο «Τι πρέπει να

κάνουν οι Δ/ντές-Δ/ντριες που είχαν αναρτήσει τα Ενιαία Κείμενα για τον ΕΣΠ μετά την εγκύκλιο του Γ.Γ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. για κατέβασμα των Ενιαίων Κειμένων και ανάρτηση νέου Ετήσιου Συλλογικού Προγραμματισμού(ΕΣΠ)», η Ένωση Διευθυντών (ή ο Πρόεδρός της σε περίπτωση που οι απόψεις του είναι αναντίστοιχες με αυτές της Ένωσης) προχωράει βήματα παραπέρα ακόμα και από την ίδια την αντιδημοκρατική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα. Η παράνομη εγκύκλιος, του αναρμόδιου να κρίνει τι πληροί τις προϋποθέσεις και τι όχι Γ.Γ., δημιουργεί το εκφοβιστικό και παραπλανητικό για τους εκπαιδευτικούς υπόβαθρο, στο οποίο έρχονται να «κουμπώσουν» οι οδηγίες της Ε.Δ., αφού ολοφάνερα παρερμηνεύουν ακόμα και τον νόμο-τερατούργημα 4823/21 και τις προβλέψεις του άρθρου 97 οι οποίες αναφέρονται στην περίπτωση που «ο σύλλογος διδασκόντων δεν συγκληθεί ή δεν συνεδριάσει ή για οποιονδήποτε λόγο δεν προβεί εν γένει στις ενέργειες της αρμοδιότητάς του». Η προτροπή της Ε.Δ., είναι νομικά έωλη κι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα στελέχη που θα την ακολουθήσουν αφήνοντάς τους εκτεθειμένους σε περίπτωση άσκησης ένδικων μέσων εναντίον τους. Δημιουργεί, ακόμα χειρότερα, συνθήκες πυροδότησης κλίματος απίστευτης έντασης και διάρρηξης του, αναγκαίου για τα σχολεία μας, πλαισίου συνεργασίας και συναδελφικότητας, καθώς ο/η Διευθυντής/ρια θα καταγραφεί ως εκείνος/η που, υιοθετώντας τακτική ακραίου κι αδικαιολόγητου διοικητισμού, επιχειρεί να τορπιλίσει δημοκρατικά ληφθείσα απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

 

Το ζήτημα είναι εξαιρετικής σοβαρότητας και οι Σύλλογοι Διδασκόντων πρέπει να γνωρίζουν:

 

 

1. Οι ειδικές συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων για τον Συλλογικό

Προγραμματισμό πραγματοποιήθηκαν έως 10 Οκτωβρίου (όπως ορίζεται σχετικώς).

Στις συνεδριάσεις αυτές λήφθηκαν αποφάσεις για την ανάρτηση των Ενιαίων κειμένων

της Φάσης 1 και ορίστηκαν συντονιστές/στριες. Επομένως, δεν νοείται συνεδρίαση για

το ίδιο θέμα, αφού οι Σύλλογοι Διδασκόντων έχουν αποφασίσει ήδη, τη στιγμή

μάλιστα που είμαστε στη Φάση 2 και οι συντονιστές/στριες έχουν ήδη αναρτήσει τα

αποφασισμένα από τους Συλλόγους Διδασκόντων Ενιαία κείμενα για τις 5 ενότητες αυτής

της Φάσης (Αναγκαιότητα – στόχοι, Ενέργειες και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, Πόροι,

μέσα και ερευνητικά εργαλεία, Κριτήρια επιτυχίας της δράσης, Διαδικασίες για την

αξιολόγηση της δράσης). Η παράνομη εγκύκλιος του Γ.Γ. δεν αναφέρεται σε επανάληψη

των συνεδριάσεων, αφού το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. γνωρίζει ότι έτσι θα καταστρατηγούσε το δικό

του κανονιστικό νομοθετικό πλαίσιο, «κλείνει όμως, το μάτι» για τα περεταίρω στους

«πρόθυμους». Μια τέτοια ενέργεια (επανάληψη συνεδριάσεων) αποτελεί καταχρηστική

πίεση για ανατροπή ειλημμένης απόφασης και ως καταχρηστική ενέργεια πρέπει να

αντιμετωπιστεί. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, ο Σύλλογος Διδασκόντων

εκφράζοντας την ειλημμένη απόφασή του, την επιβεβαιώνει και εκεί σταματάει

κάθε άλλη διαδικασία

 

 

ΣΥΝΕΠΩΣ … ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

 

1.       ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ

 

2.      ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΠΕΙΘΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΜΑΣ

 

3.      ΒΑΖΟΥΜΕ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ Η ΝΟΜΙΜΗ ΕΝΤΟΛΗ ΘΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ;

 

4.      ΑΝ ΠΑΡΑΥΤΑ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ/ΤΡΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ,ΠΑΡΕΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ  γιατί  αν δεν παραστούμε, ο  διευθυντής/τρια θα θεωρήσει ότι δεν πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση και θα προχωρήσει σε αναθέσεις και νέα σχέδια, ενεργοποιώντας το άρθρο 97 του  Ν. 4823.Επομένως πηγαίνουμε σε συνεδρίαση τριών λεπτών, όπου καταλήγουμε και γράφουμε στα ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ:

 

«Ο ΣΔ επιβεβαιώνει την από (ημερομηνία) πράξη (αριθμός) του, βάσει της οποίας έχει πραγματοποιήσει τις αναρτήσεις τόσο της Φάσης 1 όσο και της Φάσης 2 και των οποίων έχουν αποθηκευτεί αντίγραφα . Τίποτε άλλο δεν προστίθεται στον ειλημμένο σχεδιασμό, καθώς έχουν ήδη οριστεί οι συντονιστές/τριες, με την ίδια προαναφερθείσα Πράξη.  Το παρόν διαβάστηκε και υπογράφεται.

 

5.      ΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ  ΕΚΤΥΠΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥ ΙΕΠ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ !

 

Υ.Γ.Καμία διοικητική ή νομική ευθύνη δεν υπάρχει για τους/τις Διευθυντές εφόσον υπάρχει απόφαση του ΣΔ η οποία δεν είναι παράνομη (ούτε η εγκύκλιος Κατσαρού πέφτει στο ατόπημα του χαρακτηρισμού περί παρανομίας). Παρανομούν απροκάλυπτα μόνο εκείνοι που αλλάζουν, παραχαράσσουν και καταργούν αποφάσεις των ΣΔ με «τεχνάσματα» ή διοικητικό αυταρχισμό και ως παράνομοι θα αντιμετωπιστούν από τους Συλλόγους και τη ΔΟΕ.

 

Καλή δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τη νέα μετωπική επίθεση που δέχεται το Δημόσιο Σχολείο, η δημοκρατική λειτουργία του, η ύπαρξη των Συλλόγων Διδασκόντων.

 

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ!!!

 

Το Δ.Σ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου