Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

                                              ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
            ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

           ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ-ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ  ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ                         ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡ.35 ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΥ                                         ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ


     Εμείς , οι εκπαιδευτικοί του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ζακύνθου
                       
                                    ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΑ          

για την επίθεση που εξαπολύεται  από την Κυβέρνηση  ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση ,λίγους μήνες πριν από τη λήξη της σχολικής χρονιάς και ενώ ακόμα είναι νωπές οι εξαγγελίες του κ. Φίλη για 20.000 διορισμούς στην εκπαίδευση. Αντ’αυτού, όχι μόνο διορισμοί δεν διαφαίνονται πουθενά , αλλά και αυτός ο νέος τρόπος  πρόσληψης των συναδέλφων αναπληρωτών  που προαναγγέλθηκε, με την ακύρωση της προϋπηρεσίας ( 0,10 μονάδες ανά μήνα και πάγωμα υπολογισμού μορίων πάνω από 60 μήνες ) και πρόταξη αξιολογικών κριτηρίων , όπως είναι για πρώτη φορά ο βαθμός πτυχίου ( 1 μονάδα για κάθε βαθμό πάνω από 5) ,αναβιώνει το Ν 3848/10 και  επιδιώκει να πλήξει την εργασιακή  σταθερότητα και ασφάλεια των εκπαιδευτικών, να εγκαταλείψει στη μοίρα τους τα σχολεία των δυσπρόσιτων περιοχών –αφού δε θα πριμοδοτούνται πλέον και κανείς εκπαιδευτικός δε θα τα επιλέγει- και να οδηγήσει σταδιακά σε περισσότερες συγχωνεύσεις σχολείων και  μειώσεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Η σχέση εργασίας των εκπαιδευτικών θα γίνει ακόμα πιο ελαστική αφού, όσα χρόνια και αν εργάζονται δε θα κατοχυρώνουν δικαίωμα στην εργασία και ούτε το κράτος δε θα έχει υποχρέωση να προσλάβει αυτόν που έχει περισσότερα χρόνια εργασίας και καλύπτει πάγιες ανάγκες.

Ύστερα λοιπόν από έναν τραγικό Σεπτέμβρη του 2015 με τα περισσότερα σχολεία στο νησί μας χωρίς εκπαιδευτικούς αφού οι ανάγκες σε αναπληρωτές στη Ζάκυνθο φτάνουν στο 1/3 του συνόλου των εκπαιδευτικών- φέτος ανέρχονται στους 146 σε σύνολο 376!-, ο επόμενος  Σεπτέμβρης προμηνύεται ακόμα πιο ζοφερός και άναρχος από το προηγούμενο.

Επιπλέον τούτου, η τροπολογία  του Υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε την Τρίτη 12/4 στη Βουλή με θέμα « Ρυθμίσεις θεμάτων για την Έρευνα και άλλες διατάξεις», ορίζει στο άρθρο 35 μεταξύ άλλων ότι….. «Η οργανικότητα των νηπιαγωγείων προσδιορίζεται με βάση την αντιστοιχία νηπιαγωγού προς αριθμό νηπίων και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) νηπιαγωγό για κάθε είκοσι πέντε ( 25 ) νήπια και όχι λιγότερο από:α) δεκατέσσερα  (14) νήπια και β) πέντε (5) νήπια σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων , δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης ή περιοχών για τις οποίες απαιτείται μεταφορά/μετακίνηση νηπίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις νόμων και κανονιστικών πράξεων. Την ευθύνη για την τήρηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα έχει ο οικείος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.....»
Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή, αλλάζει ο αριθμός των νηπίων που αντιστοιχούσαν σε κάθε νηπιαγωγό από 7 σε 14, επαφίεται στον χαρακτηρισμό  ενός νηπιαγωγείου ως «απομακρυσμένου» το αν θα μπορέσει να λειτουργήσει με 4 νήπια ή να κλείσει και φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να  προχωρήσει σε συγχωνεύσεις/ καταργήσεις νηπιαγωγείων και κατάργηση οργανικών θέσεων συναδέλφων νηπιαγωγών,  προκειμένου, όπως ομολογεί και το ίδιο το Υπουργείο στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου , «η ρύθμιση να συμβάλλει τα μέγιστα στην ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και σε εξοικονόμηση δαπανών.»

 Στο νομό μας ,είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των νηπιαγωγείων που λειτουργούν με οριακό αριθμό νηπίων και  δε θα πρέπει να επαφιόμαστε στις ευχές των γονέων να χαρακτηριστεί το νηπιαγωγείο της περιοχής τους απομακρυσμένο για να λειτουργήσει με 4 αντί για 14 παιδιά! Οποιεσδήποτε δε πιθανές συγχωνεύσεις τμημάτων θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα πρόσθετα προβλήματα της έλλειψης κτιριακών υποδομών στα νηπιαγωγεία μας, ενώ θα σημάνουν αποκλεισμό και για μεγάλο αριθμό προνηπίων που γράφονταν μέχρι σήμερα σ’ αυτά. Ούτε λόγος δε για τις διεκδικήσεις της Δ.Ο.Ε. για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και για ανώτατο όριο 15 νήπια ανά νηπιαγωγό.

Για όλα τα παραπάνω, καλούμε γονείς και πολίτες, όλη την τοπική κοινωνία στο πλευρό μας , για να αποσυρθούν και τα δύο σχέδια –διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας  και να μην καταλυθεί καμιά δομή δημόσιας εκπαίδευσης!

                        ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ :

  • Μαζικοί διορισμοί στην εκπαίδευση
  • Μόνιμος διορισμός όλων των αναπληρωτών τώρα
  • Κατάργηση του Ν 3848/10
  • Απόσυρση του σχεδίου διάταξης  για τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών
  • Άμεση απόσυρση του άρθρου 35 του Σχεδίου Νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση για τα νηπιαγωγεία
  • Δεκατετράχρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 χρονών, με αναλογία 1 προς 15.
  • Κανένα παιδί 4-6 ετών έξω από το δημόσιο σχολείο.
  • Ανέγερση νέων κτιριακών υποδομών, ικανών να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της προσχολικής αγωγής .
  • Ίδρυση νέων Νηπιαγωγείων.
  • Άμεσος μόνιμος μαζικός  διορισμός των απαιτούμενων Νηπιαγωγών (σύμφωνα με τις ανάγκες της εκπαίδευσης κι όχι τη δημιουργική λογιστική της κυβέρνησης)

                                                  Για  το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                                                                        Η Γραμματέας


                                                                       
Λάζου Ευφροσύνη                                                     Αντωνοπούλου Τασία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου