Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Προς Περιφεριακό Διευθυντή Εκπαίδευσης



ΠΡΟΣ: Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων
ΚΟΙΝ: Δημοτικά Σχολεία – Νηπιαγωγεία Ζακύνθου

Σας ευχόμαστε καλή δύναμη στα νέα σας καθήκοντα. Ως στέλεχος της εκπαίδευσης καλείστε να υλοποιήσετε  την εκπαιδευτική πολιτική που οριοθετείται από το πλαίσιο των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης. Ως πολίτης αυτής της χώρας, όμως, αισθάνεστε και εσείς ότι η χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία πληρώνει καθημερινά το τίμημα των ασκούμενων  αδιέξοδων πολιτικών.
Στο στόχαστρο των κυβερνητικών επιθέσεων βρίσκεται κυρίως η Παιδεία με σκοπό την απογύμνωσή της από το ουσιαστικό περιεχόμενό της. Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης, για την οποία τόσους αγώνες έχει δώσει ο κλάδος μας, το αίτημα για παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία έχουν μεταλλαχθεί και είναι έννοιες ξένες προς το όραμα για μια παιδεία δημόσια και δωρεάν που θα υπηρετεί το λαό μας και την κοινωνία.
Ο σκοπός αυτής της επίθεσης φαίνεται ξεκάθαρα στο σύστημα αξιολόγησης, που όχι μόνο καθηλώνει τους εκπαιδευτικούς βαθμολογικά και μισθολογικά, αλλά αποτελεί, σε συνδυασμό με τις πειθαρχικές διατάξεις, το όχημα για επικείμενες απολύσεις στο πλαίσιο των εντολών της τρόικας. Το σχολείο μετατρέπεται σε ένα χώρο όπου ο ανταγωνισμός μεταξύ των εκπαιδευτικών θα είναι καθημερινό φαινόμενο. Το σχολικό κλίμα  διαλύεται και  ο ρόλος του εκπαιδευτικού  εκχυδαΐζεται, ενώ παράλληλα δημιουργούνται σχέσεις υποταγής προς την εκάστοτε εξουσία.
Το κράτος, μεταθέτοντας τις ευθύνες στις πλάτες του εκπαιδευτικού για όλα τα “κακώς κείμενα” της εκπαίδευσης, δείχνει να αγνοεί ότι η ποιότητα  του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου επηρεάζεται από τις δικές του προτεραιότητες. Οι μηδενικές  δαπάνες για την παιδεία, τα κενά των σχολείων, οι συγχωνεύσεις, η ελλιπής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η απουσία  κτιριακών υποδομών είναι μόνο κάποιες ενδείξεις της έλλειψης ενδιαφέροντος και των πραγματικών στοχεύσεων των κυβερνητικών επιλογών.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τη δραματική επιδείνωση των οικονομικών απολαβών των συναδέλφων, ιδιαίτερα των νεότερων,  την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη φημολογούμενη επιμήκυνση του ωραρίου, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους μέσα από την ενοποίηση των ασφαλιστικών οργανισμών,  έχουμε τη συνταγή που  απαγορεύει την αξιοπρεπή διαβίωση των εκπαιδευτικών και τους ωθεί στην απόγνωση.
Από την πλευρά μας, ως συνδικαλιστικός φορέας οφείλουμε να διαφυλάξουμε  το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και να αγωνιστούμε για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια όλων των συναδέλφων, αρνούμενοι να συνεργήσουμε στη μετατροπή του δασκάλου σε ένα φοβισμένο και χειραγωγούμενο ον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου