Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ



Ζάκυνθος, 11-10-2012
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ


Μερικές μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων λιτότητας, από την τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ανοίγει για τους εκπαιδευτικούς ο δρόμος για την «αξιολόγηση». Με το πρόσχημα της διαβούλευσης μέσω ενός ερωτηματολογίου, προσπαθούν να μας πείσουν για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η γνώμη της εκπαιδευτικής κοινότητας στο πώς θα υλοποιηθεί η «αξιολόγηση» στον κλάδο μας.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε συμπληρώνουμε κανένα ερωτηματολόγιο που εκπορεύεται από το Υπουργείο και μοναδικό στόχο έχει  να εμφανίσει το Προεδρικό διάταγμα για την αξιολόγηση ως αποτέλεσμα συναίνεσης και συμφωνίας του κόσμου της  εκπαίδευσης.
Η δήθεν «ηλεκτρονική δημοκρατία», είναι μια μεγάλη απάτη που θέλει να περιθωριοποιήσει τις συλλογικές αποφάσεις για να νομιμοποιήσει το έγκλημα της διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. 
Αντιλήψεις του τύπου «να συμπληρώσουμε το ερωτηματολόγιο για να εκφράσουμε με αυτό τον τρόπο την αντίδρασή μας» είναι μάλλον αφελείς. Το υπουργείο πολύ απλά θα αξιοποιήσει την όποια συμμετοχή και θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα όπως έκανε και σε προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις. Και να είστε σίγουροι ότι τα συμπεράσματα θα είναι σε βάρος μας!

Η Αξιολόγηση, που προτείνει το Υπουργείο,  σημαίνει χειραγώγηση και υποταγή των εκπαιδευτικών, κατηγοριοποίηση των σχολείων και επαναφορά του μαύρου επιθεωρητισμού με νέες σύγχρονες μεθόδους και ποσοτικοποίηση όλων των διαδικασιών της διδακτικής πράξης. Ποσοτικοποίηση που θα είναι ολότελα αυθαίρετη αφού η διδακτική πράξη καθώς και η σχολική επίδοση εμπεριέχει ποιοτικά στοιχεία και μη μετρήσιμους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η υποταγή της ζωντανής εκπαίδευσης, ένα σχολείο κλειστό, ανταγωνιστικό, για λίγους και εκλεκτούς, ένα σχολείο με το δάσκαλο σκυφτό και τους μαθητές και γονείς να αντιμετωπίζονται ως πελάτες.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Δύναμή μας είναι η ενότητα. Το εκπαιδευτικό κίνημα, με δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες διαμορφώνει προτάσεις και θέσεις για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου. Ενωμένοι και συσπειρωμένοι στα συνδικαλιστικά μας όργανα είμαστε ισχυροί – ο καθένας μόνος του είναι αδύναμος και χειραγωγήσιμος απέναντι στην εξουσία. Δεν μπαίνουμε σε λογικές ατομικής διαπραγμάτευσης ή ατομικής στάσης. Γυρίζουμε την πλάτη σαν ένας άνθρωπος στο ερωτηματολόγιο υλοποιώντας τις συλλογικές μας αποφάσεις. Υπερασπίζουμε έμπρακτα τις θέσεις μας για παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο, υπερασπίζουμε την επιστημονική μας υπόσταση, τον κοινωνικό μας ρόλο και την εργασιακή μας αξιοπρέπεια.


Κανένας εκπαιδευτικός να μη συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο. 
Κανένας εκπαιδευτικός να μη γίνει συνεργάτης του Υπουργείου σε μια διαδικασία που  θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για νομιμοποίηση των πολιτικών άγριας λιτότητας στην εκπαίδευση βάζοντας στον τοίχο τους εκπαιδευτικούς.
Επισημαίνουμε εδώ ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υποχρεωμένοι να το συμπληρώσουν. 
Καλούμε και τους συναδέλφους διευθυντές να γυρίσουν την πλάτη σε πιθανές προτροπές από το υπουργείο που θα τους καλεί να πιέσουν τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια.
Είμαστε σίγουροι πώς απέναντι στην επίθεση που δέχεται η εκπαίδευση και ο κλάδος, οι εκπαιδευτικοί θα σταθούν απέναντι από τις επιταγές του υπουργείου, της κυβέρνησης και της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου