Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 28/2/2024

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ                                                                     Ζάκυνθος 25/2/2024

Α/ΘΜΙΑΣ                                                                                                    Αρ. πρωτ. 55

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 

«ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ»                                                   Προς: 1) Σχολικές Μονάδες

Ν. Κολυβά 136                                                                               &Μέλη  Συλλόγου-Δ.Π.Ε.-

 ΚΕΔΑΣΥ

Τηλ: 2695028854 

e-mail : solomosd1@gmail.com

 

 

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28/2/2024

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΩΡΑ 9:30 ΠΜ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ.ΜΑΡΚΟΥ

 

Στις 28 Φλεβάρη κλείνει ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη. Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες που οδήγησαν 57 συμπολίτες μας – στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά – στο θάνατο και βύθισαν τις οικογένειές τους στο πένθος. Το αίσθημα ατιμωρησίας σε συνδυασμό με τις απόπειρες συγκάλυψης ευθυνών επιτείνουν την ατμόσφαιρα αμφισβήτησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

 

Παράλληλα, οι μισθοί φτώχειας συνεχίζουν, καθώς αποδείχτηκε περίτρανα η κοροϊδία της κυβέρνησης με τις υποτιθέμενες «αυξήσεις» των 35 και 40 ευρώ από τον Γενάρη του 2024. Η ακρίβεια εξαντλεί τους εργαζόμενους πολύ πριν τελειώσει ο μήνας. Δεν είναι τυχαίο ότι στους επίσημους δείκτες σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε μισθούς και στις πρώτες θέσεις στην ακρίβεια σε καύσιμα, τροφή και στέγη. Όσες και όσοι από εμάς στον εκπαιδευτικό κλάδο ζουν μόνο από το εισόδημά τους, επιβιώνουν στο όριο της φτώχειας ή και πιο κάτω από αυτό, βρίσκουν οικονομικό στήριγμα στους γονείς τους (κι αυτό μετά από πάρα πολλά χρόνια υπηρεσίας), πληρώνουν νοίκι και λογαριασμούς που φτάνουν στα 2/3 του μισθού, έχουν ήδη δάνεια που τρέχουν, υποχρεώσεις, παιδιά να σπουδάσουν. Όσες και όσοι  δε από εμάς είναι αναπληρώτριες/τές (πάνω από 50.000) περιφέρονται περιπλανώμενοι ανά τη χώρα, ζουν με την αγωνία εάν και που θα εργάζονται την επόμενη χρονιά, πληρώνουν όλο το μισθό τους για νοίκι και λογαριασμούς, ό,τι περισσεύει το δίνουν για να πληρώνουν δίδακτρα για μεταπτυχιακά και σεμινάρια ώστε να μην καταποντιστούν στον πίνακα του προσοντολογίου, δεν έχουν το δικαίωμα να αρρωστήσουν πάνω από 15 μέρες, αν τραυματιστούν στο χώρο εργασίας (εργατικό ατύχημα) αντί να αποζημιωθούν από το κράτος-εργοδότη επιστρέφουν με πατερίτσες στο σχολείο τους και  η υπηρεσία τους συμπεριφέρεται ως εκπαιδευτικούς μιας χρήσης, β΄ κατηγορίας.

 

Κι ενώ οι συνθήκες εργασίας στο δημόσιο σχολείο από θέματα ασφάλειας έως θέματα λειτουργικότητας γίνονται όλο και  πιο δύσκολες , η «δαμόκλειος σπάθη» της αξιολόγησης έρχεται να δώσει την τελική βολή σε ό,τι παιδαγωγικό έχει απομείνει, να διαρρήξει τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των εκπαιδευτικών, να μετατρέψει τις αλληλέγγυες συλλογικότητες σε πυραμίδες επιχειρηματικών μοντέλων και να κονιορτοποιήσει στη βάση αυτών των πυραμίδων το ίδιο το παιδί!

Τον χάρτη των αντιλαϊκών μέτρων συμπληρώνει το  σχέδιο νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα λειτουργήσουν περισσότερο σαν «μικρομάγαζα» παραγωγής πτυχιούχων επί χρήμασι, σε βάρος της ίσης πρόσβασης των παιδιών όλων των κοινωνικών στρωμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Στις 27 Φλεβάρη εκδικάζεται η αγωγή του Υπουργείου Παιδείας ενάντια στην απεργία-αποχή της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ από την ατομική αξιολόγηση.

 

Στις 29 Φλεβάρη, κατά πάσα πιθανότητα, ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

 

Η απεργιακή κινητοποίηση στις 28  Φλεβάρη συμπυκνώνει  στα κεντρικά αιτήματά της:  «Τα κέρδη τους ενάντια στις ζωές μας», «αυξήσεις για όλους τώρα» και  «όχι στην ιδιωτικοποίηση παιδείας και υγείας», την κοινή αγωνία όλων μας για τη διασφάλιση των δημόσιων και δωρεάν βασικών αγαθών. Σε κάθε σύνθημα για το έγκλημα στα Τέμπη, αν αλλάξεις τη λέξη συγκοινωνίες ή τρένα, με τις λέξεις εκπαίδευση και σχολείο-πανεπιστήμιο-ΙΕΚ, υγεία και νοσοκομείο, πολιτισμός, ασφάλιση και σύνταξη, ρεύμα, νερό, ταιριάζουν όλες. Δεν είναι τυχαίο, δεν είναι διαστροφή. Εμπόρευμα, κέρδος κι όφελος, ιδιωτικοποιήσεις, επιχειρηματικότητα και επιχειρηματική λειτουργία του δημοσίου, ανταγωνιστικότητα, αξιολόγηση, εκμετάλλευση αποτελούν κυβερνητικά προστάγματα ενάντια στα κοινωνικά αγαθά, τις σύγχρονες εργατικές και λαϊκές ανάγκες, τα δικαιώματα, την  κοινωνική απελευθέρωση και χειραφέτηση. Έτσι κουμπώνουν όλα!  Κι όλα τα πρώτα μετατρέπουν τη ζωή σε αβίωτη κι όλα τα δεύτερα σε αξιοβίωτη!

 

Tο έγκλημα στα Τέμπη αποκάλυψε τη γύμνια των βασικών αφηγήσεων των τελευταίων σαράντα χρόνων κι ιδιαίτερα των μνημονιακών. Μας είπαν ότι κάθε τι δημόσιο είναι στραβό κι ανάποδο, κι ότι κάθε αγαθό έχει αξία μόνο αν γίνει εμπόρευμα, φέρνει κέρδος, λειτουργεί ανταγωνιστικά, γι’ αυτό να αξιολογείται και να κατηγοριοποιείται- για να καταργείται και να ιδιωτικοποιείται, να μεταλλάσσεται η λειτουργία του προς όφελος της αγοράς και των κριτηρίων του κέρδους, αν δεν ικανοποιεί αυτούς τους στόχους. Μας είπαν ότι δεν υπάρχουν «κοινωνικά αγαθά» και δικαιώματα, δεν υπάρχουν σύγχρονες εργατικές ανάγκες παρά μόνο «ατομική ευθύνη» για να αποκτήσεις ότι έχεις ανάγκη, στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, την ασφάλιση… Και μας «τάισαν» φτώχεια, ανεργία, ζωή αβίωτη.

Tο έγκλημα στα Τέμπη ήρθε να μας υπογραμμίσει με τον πιο δραματικό τρόπο ότι μας παραπλάνησαν, μας ενοχοποίησαν, μας εκμεταλλεύτηκαν.

Ήρθε με φόρο το αίμα νέων να μας αποκαλύψει πως δεν είναι η μοίρα μας η κακιά. Είναι η πολιτική τους!

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ

ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

ΜΕ ΒΑΣΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

 

ü    Αποκάλυψη και τιμωρία των ενόχων για το έγκλημα των Τεμπών

ü    Σύγχρονες δημόσιες, φτηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλο τον λαό, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος.

ü    Σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές για μας και τα παιδιά μας.

Επαρκής χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες, να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών. Αντισεισμικός έλεγχος και έλεγχος πυρασφάλειας όλων των σχολικών κτηρίων.

ü    Δημόσια και δωρεάν όλα τα κοινωνικά αγαθά, στην παιδεία την υγεία, τον πολιτισμό, τις μεταφορές, την ασφάλιση, το ρεύμα , το νερό, με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο που θα καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες για ασφαλείς και υψηλής ποιότητας παροχές, με μαζικές προσλήψεις αποκλειστικά μόνιμου προσωπικού με σταθερή και αξιοπρεπή εργασία, και με κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας

ü    Αύξηση μισθών 10% στο δημόσιο και επαναφορά των δώρων

ü    Κατάργηση της αντιεπιστημονικής αξιολόγησης  των Ν. 4692/2020 και 4823/2021 που κατηγοριοποιεί σχολεία, εκπαιδευτικούς, μαθητές με σκοπό να οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης

ü    Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με εκείνα των μόνιμων εκπαιδευτικών

ü    Μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση

ü    Εξίσωση του ωραρίου για όσους υπηρετούν σε ολιγοθέσια νηπιαγωγεία και δημοτικά με όσων υπηρετούν σε πολυθέσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία

ü    Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα

ü    Ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για κάθε παιδί που έχει ανάγκη.

ü    Όχι στην ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 28/2/24

                      ΩΡΑ 9:30 ΠΜ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΑΓ.ΜΑΡΚΟΥ

           « ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ »

 

                                 ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ.                                                         

Η πρόεδρος                                                                                   Η  γενική γραμματέας

Λάζου Έφη                                                                             Παπαδάτου Μαρία

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου