Ν. Κολυβά 136 Τηλ:2695028854 Φαξ:2695048783 e-mail: solomosd1@gmail.com , solomos0@otenet.gr , solomosd.blogspot.gr
Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021
«ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΗΣ COVID-19 ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ
Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
«ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ»
Ν. Κολυβά 136 Τηλ: 2695028854 e-mail : solomosd1@gmail.com
Ζάκυνθος 05/02/2021
Αρ.πρωτ: 265
Προς: κ. Βουλευτή Ζακύνθου
Δ.Π.Ε Ζακύνθου Δ. Δημ. Υγείας & Κοιν.
Μέριμνας Π.Ε Ζακύνθου
Κοιν: Σχολικές μονάδες
Ένωση γονέων
Θέμα: «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΗΣ COVID-19 ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ»
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου ,ύστερα από τη διάγνωση θετικών κρουσμάτων COVID-19 σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και παρακολουθώντας από κοντά –και με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μαθητές , τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους- την εφαρμογή των αρχών διαχείρισης αυτών των περιπτώσεων από τους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αισθάνεται επιτακτική την ανάγκη να εκφράσει την ανησυχία του για την αδυναμία ασφαλούς διαχείρισης και πρόληψης της περαιτέρω διασποράς του ιού στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ «Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες και πρωτόκολλο αναστολής λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή σχολείων» (11 Νοεμβρίου 2020):
« Η περίοδος μεταδοτικότητας του ιού
Για άτομο συμπτωματικό με θετικό μοριακό τεστ, θεωρείται το διάστημα 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του έως και τη λήξη της περιόδου απομόνωσής του, δηλ. 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και τουλάχιστον τρία 24ωρα από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.
Για άτομο ασυμπτωματικό με θετικό μοριακό τεστ, θεωρείται το διάστημα 48 ώρες πριν έως και 10 ημέρες μετά την ημερομηνία διενέργειας του τεστ.
Ενώ για τις στενές επαφές των ατόμων αυτών, η «περίοδος επώασης» της λοίμωξης δηλ. το χρονικό διάστημα μεταξύ της έκθεσης στον ιό και της εμφάνισης εκδηλώσεων της νόσου είναι για COVID-19: 1 έως 14 ημέρες , ακριβώς δηλαδή μέχρι την τελευταία ημέρα της καραντίνας τους.»
Αν αναλογιστούμε τώρα το πλήθος των στενών επαφών που η επαφή ενός θετικού κρούσματος έχει μέσα σε μία ή περισσότερες εκπαιδευτικές μονάδες, ως εκπαιδευτικός, αλλά και στο ίδιο σχολείο, ως μαθητής και το διάστημα των 14 ημερών, που ενδέχεται να επωαθεί ο ιός και πολύ ύπουλα να μεταδοθεί από φορέα όντα ασυμπτωματικό, κατανοούμε ότι η επικινδυνότητα διασποράς του ιού στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα είναι πολύ μεγάλη και μόνο με μαζική διενέργεια αξιόπιστων μοριακών τεστ θα μπορούσε να
αντιμετωπιστεί.
Σύμφωνα όμως με τις ίδιες οδηγίες του ΕΟΔΥ , «Εν αναμονή του αποτελέσματος του διαγνωστικού τεστ, στο οποίο έχει υποβληθεί το ύποπτο κρούσμα-παιδί ή εκπαιδευτικός-, το παιδί ή ο εκπαιδευτικός παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον(εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ΕΝΩ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ» (https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/).
Επίσης, ακόμα και μετά την διάγνωση του θετικού τεστ , ΟΙ ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ καταγράφονται και τίθενται σε 14ημερο κατ’οίκον περιορισμό-καραντίνα, αλλά ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ –βάσει πρωτοκόλλου- ΣΕ ΜΟΡΙΑΚΑ Ή ΤΑΧΕΙΑ ΤΕΣΤ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΚΔΗΛΩΣΟΥΝ ΥΠΟΠΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: « Άτομο που είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 και παραμένει ασυμπτωματικό δεν συνιστάται να υποβληθεί σε έλεγχο για COVID-19 ούτε συνιστάται γενικευμένος εργαστηριακός έλεγχος των ασυμπτωματικών στενών επαφών στο σχολείο (εκτός, ενδεχομένως, από την περίπτωση ειδικών συνθηκών πιθανής συρροής, οπότε η σχετική απόφαση λαμβάνεται από τον ΕΟΔΥ βάσει εξειδικευμένης εκτίμησης κινδύνου).
Έτσι λοιπόν , και στη δική μας επιδημιολογική πραγματικότητα και παρά τις συνεχείς οχλήσεις και διαμαρτυρίες του συλλόγου μας , κανένας ασυμπτωματικός εκπαιδευτικός ή μαθητής δεν υποβλήθηκε σε μοριακό τεστ, ενώ και η πρώτη διενέργεια των rapid τεστ, προγραμματίστηκε μία εβδομάδα μετά την ημέρα πιστοποίησης θετικού κρούσματος στη σχολική μονάδα. Ο ίδιος ο ΕΟΔΥ μάλιστα αναγράφει με σαφήνεια στις οδηγίες του:
«Επισημαίνεται, ότι τεστ που γίνεται σε ασυμπτωματικό άτομο αμέσως μετά (και τυπικά πριν την 5η–7η ημέρα) από την επαφή με μεταδοτικό ασθενή, έχει ΠΟΛΛΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΨΕΥΔΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ».
Συνεπώς, η αξιοπιστία των τεστ εξαρτάται από το χρόνο λήψης τους από την ημέρα επαφής και το ίδιο ισχύει και για τα ταχεία αλλά και για τα περισσότερο εγγυημένα μοριακά τεστ.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία, αναδεικνύουν ελλείψεις ,ασυνέπειες και αδυναμία του πρωτόκολλου του ΕΟΔΥ, να διαχειριστεί με ασφάλεια τα περιστατικά covid-19 στις σχολικές μονάδες και δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας και επικινδυνότητας για τη διασπορά του ιού σε ακόμα μεγαλύτερο εκπαιδευτικό και μαθητικό πληθυσμό.
ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕ:
ΜΑΖΙΚΑ ΜΟΡΙΑΚΑ ΤΕΣΤ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ COVID-19 ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ, ΑΜΕΣΩΣ ΜΟΛΙΣ ΓΙΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΛΟΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΑ ΤΕΣΤ ΑΥΤΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ
ΚΑΙ
ΣΤΟ ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ (πχ απολύμανση) ΚΙ ΑΚΟΜΗ ΑΝ ΑΥΤΟ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ.
Μόνο έτσι θα επικρατήσει πάλι κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις σχολικές μας μονάδες και θα αποτραπεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διασπορά του ιού στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα.
Τέλος, η κρίση της πανδημίας δικαιώνει ακόμα μια φορά το ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ, κάτι το οποίο θα μπορούσε και τώρα να επιτευχθεί με εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών στο σχολείο ή με διπλές βάρδιες.
το Δ.Σ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου