Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ "ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ…..ΔΟΥΛΕΙΑΣ" 21/09/2023

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ

Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ                                                                                        

«ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ»

 Ν. Κολυβά 136                                                                                                                                                               Τηλ: 2695028854                                                                                                                                                          e-mail : solomosd1@gmail.com

                           Ζάκυνθος 20/9/2023

 

Αρ. πρωτ. 341

Προς: Σχολικές Μονάδες &

Μέλη Συλλόγου-ΔΠΕΖ-ΚΕΔΑΣΥ

 

 

 

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

 ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΤΗΣ  ‘ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ…..ΔΟΥΛΕΙΑΣ’

ΠΕΜΠΤΗ 21/9/2023

                          10πμ   ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ.ΜΑΡΚΟΥ

 

 

Ο Σύλλογός μας συμμετέχει στη μεγάλη  Γενική Πανελλαδική Απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την ΠΈΜΠΤΗ 21/9/2023 , ημέρα ψήφισης του αντεργατικού νομοσχεδίου της

«ευέλικτης…. δουλείας» με το οποίο επιδιώκεται η κατάργηση του 8ωρου , της πενθήμερης εργασίας και της αμοιβής των υπερωριών. Το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο αποτελεί τον καθρέπτη της βαρβαρότητας του σύγχρονου καπιταλισμού που προκειμένου να ενισχύσει και να επεκτείνει την κερδοφορία του και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μέσα στην κρίση, δεν διστάζει να μας γυρίσει ενάμιση αιώνα πίσω. Πίσω  και από το 1886, όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν εργασιακό 8ωρο, 8ωρη ξεκούραση, και 8ωρο ελεύθερο χρόνο.

 

Σε μία περίοδο ραγδαίας πτώσης των μισθών, μεγάλης ακρίβειας και πληθωρισμού, όταν πολλοί εργαζόμενοι ζουν  με τα ψίχουλα  των επιδομάτων και pass, βαφτίζουν δικαίωμα και επιλογή (!) του εργαζόμενου να δουλεύει σε 2 και 3 εργοδότες, 13 ώρες ημερησίως, 78 εβδομαδιαία για να τα βγάλει πέρα.  Βαφτίζουν δικαίωμα την απεργοσπασία και την προστατεύουν με ποινικοποίηση των συνδικάτων και των απεργών που την περιφρουρούν. Καταργούν εργασιακά δικαιώματα χρόνων,  οδηγώντας στην εργασιακή εξουθένωση, με την ακραία εντατικοποίηση και το άγχος  να απειλούν τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων , με την ουσιαστική κατάργηση του ‘ελεύθερου χρόνου’.

 

Σε μια εποχή που οι αντικειμενικές δυνατότητες που απελευθερώνει η εξέλιξη της τεχνολογίας θα μπορούσαν πολύ εύκολα να μας δώσουν τη δυνατότητα να ζήσουμε   αλλιώς! Να δουλεύουμε όλοι, λιγότερο (5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο) με μεγαλύτερους μισθούς, αφού ο πλούτος που έχει παραχθεί είναι τεράστιος!

 

Αντ’ αυτού όμως οδηγείται σε ψήφιση το νομοσχέδιο Γεωργιάδη, το οποίο:

1.      Καταργεί το 8ωρο, (10ωρο με το νόμο Χατζηδάκη), θεσπίζει την εργασία μέχρι 13 ώρες τη μέρα σε πολλαπλούς εργοδότες, (άρα καταργεί τις υπερωρίες) και οδηγεί σε εξάντληση των εργαζομένων, πόσο μάλλον, αν προστεθεί και ο χρόνος από και προς την εργασία.

2.      Εισάγει τις συμβάσεις «μηδενικών ωρών» ή «κατά παραγγελία» των αφεντικών, που ήδη ισχύουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι …διαθέσιμοι «άνεργοι- εργαζόμενοι», θα καταγράφονται σε πλατφόρμες στις οποίες θα εμφανίζονται οι διαθέσιμες “θέσεις εργασίας” ακόμη και μιας μέρας, χωρίς καμία δέσμευση από τον εργοδότη! Οι εργαζόμενοι μπορεί να ειδοποιούνται και μέσω τηλεφώνου ή SMS ακόμα και σε λιγότερο από 24 ώρες πριν… Δεν υπάρχει καθορισμένος εργάσιμος χρόνος ή μισθός! Στο τέλος, μάλιστα, της “δουλειάς”, ο εργοδότης θα κάνει αξιολόγηση στον εργαζόμενο κι όσο πιο “καλή” είναι, τόσες “διαθέσιμες δουλειές” θα του ανοίγονται στην πλατφόρμα. Χάνεται έτσι κάθε εργασιακό δικαίωμα σε υπερωρίες, άδειες, νυχτερινά, Κυριακές ή  στις συλλογικές διεκδικήσεις. Η εμπειρία του εξωτερικού δείχνει πώς οι εργαζόμενοι καταλήγουν να δουλεύουν με πολύ χαμηλές αμοιβές, χωρίς να κατοχυρώνουν ούτε την προϋπηρεσία τους. Ο εργαζόμενος γίνεται λάστιχο ανάλογα με τις ανάγκες των εργοδοτών, χάνονται τα όρια μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην μπορεί να οργανώσει, ούτε κατ΄ ελάχιστον τη ζωή του.

3.      Καταργεί το 5ήμερο και θεσπίζει την 6ήμερη εργασία στις επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας, αν το ζητήσει ο εργοδότης. Καταργείται η υποχρέωση των μεγάλων επιχειρήσεων με ψηφιακή κάρτα προαναγγελίας των υπερωριών, της τροποποίησης του ωραρίου και δίνεται δυνατότητα στον εργοδότη για ευέλικτη διαχείριση του χρόνου εργασίας μέσα από ατομική σύμβαση, χωρίς την ουσιαστική συναίνεση του εργαζόμενου.

4.      Θεσπίζει τους «εργαζόμενους υπό δοκιμή» για έξι μήνες οι οποίοι δεν θα δικαιούνται αποζημίωση μετά την απόλυσή τους μέχρι τη συμπλήρωση του 12μήνου εργασίας.

5.    Συμπληρώνοντας  τα κατασταλτικά μέτρα ενάντια στην απεργία, από τη νομοθεσία ΣΥΡΙΖΑ και επεκτείνοντας το νόμο Χατζηδάκη, ποινικοποιεί ακόμα περισσότερο τις απεργιακές κινητοποιήσεις για την περιφρούρηση της απεργίας, τις καταλήψεις και την «κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους» κατά τη διάρκεια της απεργίας, επιβάλλοντας εξάμηνη φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 ευρώ τουλάχιστον, για όσους παρεμποδίζουν ή «ασκούν ψυχολογική βία» στους απεργοσπάστες!!! Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο γνωρίζουν ότι η πρωτοφανής ένταση της εκμετάλλευσης, που φτάνει στα όρια της ανθρώπινης αντοχής θα προκαλέσουν αργά ή γρήγορα αντιδράσεις και έτσι  θωρακίζονται, αφαιρώντας τη δυνατότητα της εργατικής τάξης στη συλλογική διεκδίκηση. 

Οι ανατροπές που επιχειρούνται στα εργασιακά δεν κάνουν διακρίσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στον συγκεκριμένο νόμο υπάρχουν άρθρα από τα οποία το Δημόσιο εξαιρείται (1Α, 69Α/69Β/70Α/182Α/189), για το υπόλοιπο νομοσχέδιο όμως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Έτσι λοιπόν η εργασία τα Σάββατα με προσαύξηση (άρθρα 25 και 26) ισχύει και για υπηρεσίες του Δημοσίου είτε λειτουργούν σε 24ωρη βάση είτε όχι. Τι σημαίνει η προσαύξηση 40% που λέει ο νόμος για έναν εργάτη: 780 ευρώ βασικός μισθός διά 30 μέρες (που υπολογίζεται το ημερομίσθιο) = 26 ευρώ μεικτά. Επί 40% (η προσαύξηση) = 10,4 ευρώ μεικτά, 8 ευρώ καθαρά για να καταργήσουν το πενθήμερο! Το ισχύον καθεστώς προέβλεπε ότι όποιος εργαζόταν Σάββατο θα έπαιρνε ένα ρεπό με αμοιβή την επόμενη βδομάδα ώστε να μην υπάρχει καταστρατήγηση του πενθημέρου. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στον νόμο (άρθρο 28) , οι ατομικές διαπραγματεύσεις και οι νέες « εύλικτες μορφές» εργασίας τραβάνε το σχοινί πέρα από τα όρια της ήδη υπάρχουσας «ελαστικής εργασίας» και επιδιώκουν- με τη συναίνεση του εργαζόμενου- να τον οδηγήσουν σε απλήρωτη «οικειοθελή» υπερωριακή εργασία ( δείτε εκπαιδευτικοί όμιλοι στα σχολεία- εργασία μεντόρων και ενδοσχολικών συντονιστών κλπ.)

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

ΚΑΙ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 

·      Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Πάλη για μείωση του χρόνου εργασίας. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας σε όλους τους κλάδους.

·      Μείωση του χρόνου εργασίας, 30ωρο-6ωρο-5μερο. Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι νόμοι για τη «διευθέτηση» και την ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας.

·      Άμεση καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών/αντισυνταξιοδοτικών νόμων.

·      Όχι στην ελαστική εργασία, την επισφάλεια, τη μαύρη / ανασφάλιστη εργασία, στο καθεστώς ενοικίασης εργαζόμενων, τα σπαστά ωράρια, τις φθηνές υπερωρίες.

·      Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με μισθούς αξιοπρέπειας. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Καμία σκέψη για γραπτό διαγωνισμό Α.Σ.Ε.Π. Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του Α.Ε.Π. και του πληθωρισμού. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 2017. Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ. Επαναφορά 13ου και 14ου  μισθού

·      Όχι περικοπές στις προσλήψεις της παράλληλης στήριξης. Να προσληφθούν οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί κάθε ειδικότητας για κάθε παιδί με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στις διαγνώσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων (ΚΕΔΑΣΥ). Δημιουργία όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων συνολικά στην Ειδική Αγωγή.

·      Κατάργηση των ν.4692/20 και 4823/21 της αντιεπιστημονικής-αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης . Καμία σύνδεση της αξιολόγησης με μονιμοποίηση και μισθολογική εξέλιξη.

·      Συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Υλοποίηση της απόφασης της 92ης Γ.Σ. της ΔΟΕ.

·      Όχι στη μονιμοποίηση και επέκταση της τηλε-εργασίας που αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.

·      Όχι στην εντατικοποίηση. Να παρθούν μέτρα από κράτος και εργοδότες για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, ενάντια στα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες.

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21/9/23 ΣΤΙΣ 10 πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΜΑΡΚΟΥ

ΤΟ Δ.Σ.


Η πρόεδρος                                                                      Η  ειδική γραμματέας

Λάζου Έφη                                                                                           Κατσαίτου Αλεξάνδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου